wtorek, 13 września 2016

Pomidory w całości , w sosie własnym są idealnym składnikiem sosów i zup. Ja przede wszystkim robię z nich sos do pizzy. Sprawdzą się również jako dodatek do risotta, bigosu czy lecza.

Polecam ! 

 

Pomidory w sosie własnym

 

Składniki :

( na 3 litrowe słoiki )

2.800 kg pomidorów lima

2 łyżeczki soli

szczypta mielonego pieprzu

1 łyżeczka cukru

1 łyżka oregano

1 łyżka bazylii

 

Sposób przygotowania :

Pomidory myjemy, nacinamy skórkę i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach zdejmujemy skórkę z pomidorów. 

Większe pomidory przecinamy na połowę, mniejsze zostawiamy w całości. Przekładamy wszystkie do garnka. Zasypujemy solą, cukrem i wstawiamy na gaz. Dodajemy pieprz oraz oregano i bazylię. Delikatnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. 

Po zagotowaniu od razu zdejmujemy z ognia i przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy. 

Słoiczki pasteryzujemy przez 20 minut. 

 

Pomidory w sosie własnym

 

Pomidory w sosie własnym

 

Smacznego ! 

Kolejny fantastyczny przepis na zimowe zapasy. Tym razem jest to sałatka z pomidorów i ogórków, w zalewie słodko-kwaśnej, która sprawdzi się zarówno do obiadu jak i na kanapkę. Przepis z książki ,,Przetwory w gospodarstwie domowym" K.Pyszkowskiej. 

 

Sałatka z ogórków, pomidorów i cebuli

 

Składniki :

( z podanych składników zrobiłam 4 słoiki 1-litrowe oraz jeden 0,5l ) 

2 kg świeżych ogórków gruntowych

1 kg pomidorów

3 cebule ( po 100g każda )

 

4 łyżeczki soli

1 szklanka octu 10% (250ml)

0,5 szklanki cukru

2 szklanki przegotowanej wody (500ml)

 

Dodatkowo na każdy słoiczek :

1 łyżka oleju

baldachim kopru 

 

Sposób przygotowania :

Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w plasterki jak na mizerię. Posypujemy solą i zalewamy octem. Pozostawiamy tak na kilka godzin. 

Pokrojoną w piórka cebulę zanurzamy przez 3 minuty we wrzątku. Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. 

Pomidory kroimy w plasterki. 

Przegotowaną wodę (500ml) mieszamy z cukrem. 

Ogórki odcedzamy, sok wytworzony z ogórków mieszamy z wodą z cukrem. 

Do wyparzonych słoików wkładamy koper a następnie układamy odcedzone ogórki na przemian z pomidorami i cebulą. 

Do każdego słoika wlewamy zalewę (sok z ogórków z octem wymieszany z wodą z cukrem) oraz po 1 łyżce oleju. 

Słoiki zamykamy i pasteryzujemy przez 20 minut. 

 

Sałatka z ogórków, pomidorów i cebuli

 

Sałatka z ogórków, pomidorów i cebuli

 

Smacznego ! 

Przepis na tę sałatkę znalazłam i Domi. Jest inna niż wszystkie, smakuje wybornie i doskonale pasuje do obiadu lub dań z grilla. Polecam ! 

 

Sałatka szwedzka

 

Składniki : 

(z podanych składników przygotowałam 6 słoików po 720ml każdy) 


2 kg ogórków gruntowych

2 białe cebule (350g po obraniu)

1-2 czerwone, dorodne papryki

3 litry gorącej wody

10 płaskich łyżek soli kamiennej

 

Na każdy słoiczek :

4 plasterki obranej marchewki

1 łyżeczka ziarenek białej gorczycy

1 ziarenko ziela angielskiego

2 ziarenka czarnego pieprzu

1 łyżka oleju

 

Zalewa :

1 litr przegotowanej wody

500 ml octu

650 g cukru

2 łyżki miodu (opcjonalnie) 

 

Sposób przygotowania :

Umyte ogórki zalewamy wodą i pozostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie ogórki osuszamy i kroimy w plasterki. Paprykę i cebulę również kroimy. Mieszamy wszystko razem.

W gorącej wodzie rozpuszczamy sól i solanką zalewamy warzywa. Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie warzywa odcedzamy na sicie i przekładamy do wyparzonych słoiczków.

Składniki zalewy zagotowujemy. Do słoiczków z warzywami dodajemy przyprawy, marchew i olej. Zalewamy słoiczki gorącą zalewą i zakręcamy.

Na koniec słoiczki poddajemy pasteryzacji.  

 

Sałatka szwedzka

 

Smacznego ! 

Do kolekcji syropów w mojej spiżarni w tym roku dołączyły słoiki z syropem wiśniowym. Zimą gdy na dworze ziąb przyjemnie jest dosłodzić herbatę takim syropem. Polecam ! 

 

Syrop wiśniowo-truskawkowy

 

Składniki :

( na 3 litrowe butelki )

2 kg wydrylowanych wiśni ( świeżych lub mrożonych )

4 litry wody

800g truskawek ( świeżych lub mrożonych )

200g czerwonych porzeczek

1,5 kg cukru

 

 

Sposób przygotowania :

Owoce umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny, po czym odstawiamy na noc (12h). 

Po tym czasie przecieramy sok przez sito. Owoce można użyć do przygotowania dżemu lub konfitury, a sok przelewamy ponownie do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez 3-4 godziny. Można to podzielić i gotować syrop 2x po 1,5-2 godziny, do czasu aż uzyskamy konsystencję syropu. 

Gotowy syrop przelewamy do wyparzonych butelek a następnie pasteryzujemy przez 20 minut. 

 

Syrop wiśniowo-truskawkowy

 

Syrop wiśniowo-truskawkowy

 

Smacznego ! 

wtorek, 30 sierpnia 2016

Z myślą o zimowych wypiekach, tortach i deserach postanowiłam w tym roku przygotować kilka słoiczków kandyzowanych wiśni w syropie. 

Przepis znaleziony TUTAJ.

Z podanych składników zrobiłam 4 słoiczki po 250 ml każdy. 

 

Kandyzowane wiśnie w syropie

 

Składniki :

1 kg wydrylowanych wiśni 

500g cukru

 

Sposób przygotowania :

Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i pozostawiamy na kuchennym blacie przez całą noc by puściły sok.

Następnego dnia wiśnie wstawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia.  Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.

Powstały sok zlewamy do garnuszka a wiśnie delikatnie przekładamy do płaskiego naczynia.

Sok gotujemy przez 5 minut a następnie gorącym syropem zalewamy wiśnie.

Po 12 godzinach ponownie wiśnie odcedzamy, syrop gotujemy i gorącym zalewamy wiśnie.

Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy.

Wiśnie po ostatnim odcedzeniu przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zalewamy gorącym syropem.

Pasteryzujemy.

 

Kandyzowane wiśnie w syropie

 

Kandyzowane wiśnie w syropie

 

Smacznego !    

 

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram