wtorek, 13 września 2016

Przepis na tę sałatkę znalazłam i Domi. Jest inna niż wszystkie, smakuje wybornie i doskonale pasuje do obiadu lub dań z grilla. Polecam ! 

 

Sałatka szwedzka

 

Składniki : 

(z podanych składników przygotowałam 6 słoików po 720ml każdy) 


2 kg ogórków gruntowych

2 białe cebule (350g po obraniu)

1-2 czerwone, dorodne papryki

3 litry gorącej wody

10 płaskich łyżek soli kamiennej

 

Na każdy słoiczek :

4 plasterki obranej marchewki

1 łyżeczka ziarenek białej gorczycy

1 ziarenko ziela angielskiego

2 ziarenka czarnego pieprzu

1 łyżka oleju

 

Zalewa :

1 litr przegotowanej wody

500 ml octu

650 g cukru

2 łyżki miodu (opcjonalnie) 

 

Sposób przygotowania :

Umyte ogórki zalewamy wodą i pozostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie ogórki osuszamy i kroimy w plasterki. Paprykę i cebulę również kroimy. Mieszamy wszystko razem.

W gorącej wodzie rozpuszczamy sól i solanką zalewamy warzywa. Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie warzywa odcedzamy na sicie i przekładamy do wyparzonych słoiczków.

Składniki zalewy zagotowujemy. Do słoiczków z warzywami dodajemy przyprawy, marchew i olej. Zalewamy słoiczki gorącą zalewą i zakręcamy.

Na koniec słoiczki poddajemy pasteryzacji.  

 

Sałatka szwedzka

 

Smacznego ! 

Do kolekcji syropów w mojej spiżarni w tym roku dołączyły słoiki z syropem wiśniowym. Zimą gdy na dworze ziąb przyjemnie jest dosłodzić herbatę takim syropem. Polecam ! 

 

Syrop wiśniowo-truskawkowy

 

Składniki :

( na 3 litrowe butelki )

2 kg wydrylowanych wiśni ( świeżych lub mrożonych )

4 litry wody

800g truskawek ( świeżych lub mrożonych )

200g czerwonych porzeczek

1,5 kg cukru

 

 

Sposób przygotowania :

Owoce umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny, po czym odstawiamy na noc (12h). 

Po tym czasie przecieramy sok przez sito. Owoce można użyć do przygotowania dżemu lub konfitury, a sok przelewamy ponownie do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez 3-4 godziny. Można to podzielić i gotować syrop 2x po 1,5-2 godziny, do czasu aż uzyskamy konsystencję syropu. 

Gotowy syrop przelewamy do wyparzonych butelek a następnie pasteryzujemy przez 20 minut. 

 

Syrop wiśniowo-truskawkowy

 

Syrop wiśniowo-truskawkowy

 

Smacznego ! 

wtorek, 30 sierpnia 2016

Z myślą o zimowych wypiekach, tortach i deserach postanowiłam w tym roku przygotować kilka słoiczków kandyzowanych wiśni w syropie. 

Przepis znaleziony TUTAJ.

Z podanych składników zrobiłam 4 słoiczki po 250 ml każdy. 

 

Kandyzowane wiśnie w syropie

 

Składniki :

1 kg wydrylowanych wiśni 

500g cukru

 

Sposób przygotowania :

Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i pozostawiamy na kuchennym blacie przez całą noc by puściły sok.

Następnego dnia wiśnie wstawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia.  Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.

Powstały sok zlewamy do garnuszka a wiśnie delikatnie przekładamy do płaskiego naczynia.

Sok gotujemy przez 5 minut a następnie gorącym syropem zalewamy wiśnie.

Po 12 godzinach ponownie wiśnie odcedzamy, syrop gotujemy i gorącym zalewamy wiśnie.

Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy.

Wiśnie po ostatnim odcedzeniu przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zalewamy gorącym syropem.

Pasteryzujemy.

 

Kandyzowane wiśnie w syropie

 

Kandyzowane wiśnie w syropie

 

Smacznego !    

 

niedziela, 28 sierpnia 2016

Amerykański klasyk, który kojarzy mi się tylko z filmami rodem z Hollywood ;)  Kruche ciasto skrywające w swym wnętrzu obłędną ilość wiśni.....tego nie można z niczym porównać, tego trzeba spróbować ! 

Przepis pochodzi od Martha Stewart ,,Martha'a American Food ".

 

Cherry Pie

 

Cherry Pie

 

Składniki :

(na formę o średnicy 26 cm ) 

Kruche ciasto :

420g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru pudru

260g zimnego masła, pokrojonego w małe kawałki

0,5 szklanki zimnej wody

 

Nadzienie :

1,5 kg wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)

30g (trochę mniej niż 1/4 szklanki) mąki kukurydzianej

1 szklanka cukru 

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego

2 łyżki (28g) zimnego masła, pokrojonego na małe kawałeczki

 

Dodatkowo :

1 jajko, rozbełtane

1 łyżka śmietany kremówki

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy razem.

Zagniatamy w kulę,

zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. 

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części.

Jedną wykładamy spód formy wysmarowanej uprzednio masłem. 

Ciasto nakłuwamy widelcem. 

 

Wiśnie mieszamy z mąką kukurydzianą, cukrem i ekstraktami. 

Wykładamy je na spód ciasta. 

Na wiśniach układamy pokrojone lub starte na tarce masło. 

Drugą część ciasta wałkujemy i nakrywamy nim owoce, dobrze zlepiając

brzegi. 

Na wierzchu robimy kilka nacięć. 

Na końcu całość smarujemy jajkiem zmieszanym ze śmietanką. 

 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 1 godzinę. 

 

Cherry Pie

 

Cherry Pie

 

Cherry Pie

 

Smacznego ! 


Tagi: wiśnie
12:24, paula.20.06 , tarty
Link Komentarze (3) »
piątek, 26 sierpnia 2016

Przed wyjazdem na wakacje miałam umieścić na stronie kilka zaległych przepisów na ogórki, niestety nie zdążyłam :(

Mimo, że już jest po sezonie przepis postanowiłam umieścić. Znalazłam go u Domi a ogórki wychodzą znakomite. Ekstra chrupiące z nutką orientalnych przypraw. Polecam serdecznie. 

Z podanych składników wyszły mi 4 słoiczki po 720 ml. 

 

Ogórki w curry

 

Składniki :

2,5 kg młodych ogórków gruntowych 

 

Do każdego słoiczka :

2 łyżeczki białej gorczycy

3 ziarenka czarnego pieprzu 

1-2 ziarenko ziela angielskiego 

 

Zalewa:
1250 ml przegotowanej wody
250 ml octu 10%
350g białego cukru
2 łyżki miodu (zamiast miodu można dać 2 dodatkowe łyżki cukru)
2 łyżki soli
3 łyżeczki przyprawy curry

1 łyżeczka kurkumy 

 

Sposób przygotowania :

Ogórki myjemy, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy w niej na godzinę.

Po tym czasie ogórki obieramy i kroimy w plasterki. 

W wyparzonych słoiczkach umieszczamy gorczycę, pieprz i ziele angielskie. Następnie wkładamy poszatkowane ogórki. 

Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gorącą zalewę przelewamy do słoiczków z ogórkami. Słoiczki zakręcamy. 

Po wystudzeniu słoiczki pasteryzujemy. 

 

Ogórki w curry

 

Ogórki w curry

 

Smacznego ! 

 


Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram