dania obiadowe

środa, 15 listopada 2017

Jesienią takie dania smakują najlepiej.....smaczne, bezproblemowe, rozgrzewające. Polecam na jesienne chłody. 

Przepis znaleziony u Kasi

 

Biała kiełbasa pieczona z fasolą

 

Składniki :



600g surowej białej kiełbasy,
200g suchej fasoli białej drobnej (u mnie 100g białej i 100g czerwonej)
150g boczku,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka majeranku,
1 szklanka białego wytrawnego wina,
2 szklanki wody z gotowania fasoli,
Sól,
Pieprz,
Szczypta cukru,
Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania :

Dzień wcześniej fasolę płuczemy i namaczamy w zimnej wodzie. Zostawiamy na 12-24h. W dniu gotowania fasolę umieszczamy w garnku wraz z wodą z jej moczenia, dodajemy szczyptę soli i gotujemy 30 minut od zagotowania. Fasolę odcedzamy, a wodę z gotowania zachowujemy.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju. Podsmażamy na nim jedną posiekaną cebulę i pokrojony w kosteczkę boczek. Następnie dodajemy białą kiełbasą i smażymy na rumiano z każdej strony. Kiełbasę z boczkiem i cebulą przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Następnie na patelni szklimy kolejną posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy białe wino i wodę z moczenia fasoli i zagotowujemy. Do wina dodajemy koncentrat pomidorowy i majeranek, mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, zdejmujemy z ognia. Do sosu dodajemy podgotowaną fasolę i całością zalewamy białą kiełbasę.

Danie nakrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 140ºC , pieczemy przez 2 godziny. Po tym czasie sos jest zredukowany a danie pyszne i aromatyczne. Podajemy ze świeżym pieczywem.

 

Biała kiełbasa pieczona z fasolą

 

Smacznego ! 

czwartek, 14 września 2017

W takie zimne i deszczowe jesienne dni jak ten, nie ma nic lepszego niż gorące, rozgrzewające danie. W oryginalnym przepisie jest młoda kapusta, ale z powodzeniem można ją zastąpić zwykłą białą lub włoską kapustą. Polecam serdecznie. 

 

Kapusta po węgiersku

 

Składniki :



1 główka kapusty
1 papryka
1 cukinia
2 pomidory
1 cebula
150g kiełbasy
100g boczku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1-2 łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
Sól
Pieprz
2 łyżki masła do smażenia

 

Sposób przygotowania :

Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę, paprykę, cukinię i pomidory kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki. Boczek kroimy w kostkę. Kiełbasę i boczek obsmażamy na osobnej patelni.

Poszatkowaną kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

W dużym garnku rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i szklimy cebulę. Dodajemy ugotowaną i odcedzoną z wody kapustę i smażymy razem 2 minuty. Dodajemy ziela angielskie i liście laurowe oraz szczyptę soli. Gotujemy razem 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy podsmażoną kiełbasę z boczkiem, paprykę, cukinię i pomidory. Gotujemy jeszcze około 15-20 minut – do miękkości warzyw. Pod koniec kapustę doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem.

Podajemy na gorąco. 

 

Kapusta po węgiersku

 

Smacznego ! 

Tagi: kapusta
19:22, paula.20.06 , dania obiadowe
Link Komentarze (2) »
wtorek, 23 maja 2017

Sezon szparagowy w pełni, zatem zapraszam na pyszne i szybkie danie ze szparagami w roli głównej. Danie to jest bardzo pyszne i pożywne, smakuje na ciepło jako danie obiadowe lub podane na zimno w formie sałatki.

Polecam serdecznie :) 

 

Kaszotto z kurczakiem, szparagami i młodą kapustą

 

Składniki :

(na 4 porcje)

1 szklanka suchej kaszy pęczak

1 filet z piersi kurczaka 

pęczek zielonych szparagów

pół główki młodej kapusty

1 łyżka masła

sól, pieprz 

łyżeczka cukru

sok z połowy cytryny

1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (złocista lub gyros)

1 łyżka oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania :

Do garnka wlewamy 1 litr wody i zagotowujemy. Po zagotowaniu wsypujemy kaszę i szczyptę soli. Gotujemy przez ok. 20 minut aż kasza napęcznieje i będzie miękka. Odcedzamy. 

Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy. Gdy kapusta będzie miękka, odcedzamy. Do garnka dodajemy masło, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny. Mieszamy, (kapustę można jeszcze delikatnie podsmażyć).

Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na łyżce oleju z dodatkiem przyprawy do kurczaka. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojone w kawałki szparagi. Smażymy jeszcze kilka minut i odstawiamy. 

Do garnka z ugotowaną i odcedzoną kaszą dodajemy kapustę a następnie kurczaka ze szparagami. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. 

Przed podaniem można opcjonalnie posypać tartym parmezanem. 

 

Kaszotto z kurczakiem, szparagami i młodą kapustą

 

Kaszotto z kurczakiem, szparagami i młodą kapustą

 

Smacznego ! 

środa, 05 października 2016

Bardzo lubię kaszę pęczak, idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, składnik sałatki lub tak jak w moim dzisiejszym przepisie do faszerowania. Kaszę połączyłam z mielonym mięsem z indyka co sprawiło, że faszerowane papryki stały się nie tylko dodatkiem do obiadu, czy przystawką, stały się daniem głównym ;)

Polecam !

 

Papryki faszerowane

 

Składniki :

6 średniej wielkości papryk

0.5 kg mielonego mięsa z indyka

200g kaszy pęczak ( waga przed gotowaniem )

0,5 cebuli

1 ząbek czosnku

natka pietruszki

garść świeżej bazylii

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

sól, pieprz

szczypta mielonej papryki

 

Sposób przygotowania :

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 

Papryki myjemy, odcinamy górną część (której nie wyrzucamy)  i oczyszczamy z gniazd nasiennych. 

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim poszatkowaną cebulę oraz czosnek. Następnie na patelnię wrzucamy mielone mięso. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy koncentrat pomidorowy oraz mieloną paprykę. Mieszamy i odstawiamy. 

Do miski przekładamy ugotowaną kaszę, dodajemy mięso, posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię. Ewentualnie ponownie doprawiamy do smaku. 

Farszem napełniamy przygotowane papryki. Każdą nakrywamy odciętą wcześniej częścią i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Do tegoż naczynia wlewamy ok. pół szklanki wody. Naczynie nakrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika (góra-dół). Pieczemy przez 1 godzinę. 

 

Papryki faszerowane

 

Papryki faszerowane

 

Papryki faszerowane

 

Smacznego ! 

 

wtorek, 31 maja 2016

Pieczone ziemniaki pamiętam z dzieciństwa....jak podczas ogniska z rodzicami i smażenia kiełbas na patykach, wrzucaliśmy ziemniaki do ognia. Gdy ognisko się wypalało ziemniaki były gotowe :)

Dziś ożywiłam trochę moje wspomnienia i zaserwowałam pieczone i faszerowane ziemniaki. W oryginalnym przepisie jest opcjonalnie szynka ja dodałam do farszu podsmażony boczek. Wyszło pysznie i wyraziście, a szparagi w ziemniakach to po prostu bajka :)

 

Pieczone ziemniaki faszerowane szparagami i boczkiem

 

Składniki :

ok. 5 dużych młodych ziemniaków

100g wędzonego boczku

0,5 pęczka zielonych szparagów

50g masła

100g sera mozzarella

50 g tartego parmezanu

130g twarogu homogenizowanego

2 jajka

sól, pieprz

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Dodatkowo :

oliwa z oliwek 

2 łyżki tartego parmezanu

pęczek posiekanego szczypiorku do podania 

 

Sposób przygotowania :

Ziemniaki gotujemy w łupinach. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie przecinamy każdy na połowę. Ostrożnie przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek każdego ziemniaka. Ziemniaczane łódeczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skropioną oliwą. Wnętrze ziemniaków umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem. 

Na patelni podsmażamy drobno krojony boczek. Do usmażonego boczku dodajemy masło a następnie pokrojone w kawałeczki szparagi. Smażymy całość kilka minut, mieszając. 

Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy usmażone szparagi z boczkiem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka dodajemy do miski z rozgniecionymi ziemniakami, szparagami i boczkiem. Dodajemy sery, sól i pieprz oraz natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Na koniec delikatnie łączymy farsz z ubitymi białkami. 

Przygotowane ziemniaki napełniamy farszem. Wierzch posypujemy tartym parmezanem. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 35 minut, aż wszystkie ziemniaki będą ładnie zarumienione. 

Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. 

 

Pieczone ziemniaki faszerowane szparagami i boczkiem

 

Pieczone ziemniaki faszerowane szparagami i boczkiem

 

Pieczone ziemniaki faszerowane szparagami i boczkiem

 

Pieczone ziemniaki faszerowane szparagami i boczkiem

 

Smacznego ! 

 

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram