dania obiadowe

środa, 05 października 2016

Bardzo lubię kaszę pęczak, idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, składnik sałatki lub tak jak w moim dzisiejszym przepisie do faszerowania. Kaszę połączyłam z mielonym mięsem z indyka co sprawiło, że faszerowane papryki stały się nie tylko dodatkiem do obiadu, czy przystawką, stały się daniem głównym ;)

Polecam !

 

Papryki faszerowane

 

Składniki :

6 średniej wielkości papryk

0.5 kg mielonego mięsa z indyka

200g kaszy pęczak ( waga przed gotowaniem )

0,5 cebuli

1 ząbek czosnku

natka pietruszki

garść świeżej bazylii

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

sól, pieprz

szczypta mielonej papryki

 

Sposób przygotowania :

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 

Papryki myjemy, odcinamy górną część (której nie wyrzucamy)  i oczyszczamy z gniazd nasiennych. 

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim poszatkowaną cebulę oraz czosnek. Następnie na patelnię wrzucamy mielone mięso. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy koncentrat pomidorowy oraz mieloną paprykę. Mieszamy i odstawiamy. 

Do miski przekładamy ugotowaną kaszę, dodajemy mięso, posiekaną natkę pietruszki oraz bazylię. Ewentualnie ponownie doprawiamy do smaku. 

Farszem napełniamy przygotowane papryki. Każdą nakrywamy odciętą wcześniej częścią i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Do tegoż naczynia wlewamy ok. pół szklanki wody. Naczynie nakrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika (góra-dół). Pieczemy przez 1 godzinę. 

 

Papryki faszerowane

 

Papryki faszerowane

 

Papryki faszerowane

 

Smacznego ! 

 

wtorek, 31 maja 2016

Pieczone ziemniaki pamiętam z dzieciństwa....jak podczas ogniska z rodzicami i smażenia kiełbas na patykach, wrzucaliśmy ziemniaki do ognia. Gdy ognisko się wypalało ziemniaki były gotowe :)

Dziś ożywiłam trochę moje wspomnienia i zaserwowałam pieczone i faszerowane ziemniaki. W oryginalnym przepisie jest opcjonalnie szynka ja dodałam do farszu podsmażony boczek. Wyszło pysznie i wyraziście, a szparagi w ziemniakach to po prostu bajka :)

 

Pieczone ziemniaki faszerowane szparagami i boczkiem

 

Składniki :

ok. 5 dużych młodych ziemniaków

100g wędzonego boczku

0,5 pęczka zielonych szparagów

50g masła

100g sera mozzarella

50 g tartego parmezanu

130g twarogu homogenizowanego

2 jajka

sól, pieprz

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Dodatkowo :

oliwa z oliwek 

2 łyżki tartego parmezanu

pęczek posiekanego szczypiorku do podania 

 

Sposób przygotowania :

Ziemniaki gotujemy w łupinach. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie przecinamy każdy na połowę. Ostrożnie przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek każdego ziemniaka. Ziemniaczane łódeczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skropioną oliwą. Wnętrze ziemniaków umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem. 

Na patelni podsmażamy drobno krojony boczek. Do usmażonego boczku dodajemy masło a następnie pokrojone w kawałeczki szparagi. Smażymy całość kilka minut, mieszając. 

Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy usmażone szparagi z boczkiem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka dodajemy do miski z rozgniecionymi ziemniakami, szparagami i boczkiem. Dodajemy sery, sól i pieprz oraz natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Na koniec delikatnie łączymy farsz z ubitymi białkami. 

Przygotowane ziemniaki napełniamy farszem. Wierzch posypujemy tartym parmezanem. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 35 minut, aż wszystkie ziemniaki będą ładnie zarumienione. 

Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. 

 

Pieczone ziemniaki faszerowane szparagami i boczkiem

 

Pieczone ziemniaki faszerowane szparagami i boczkiem

 

Pieczone ziemniaki faszerowane szparagami i boczkiem

 

Pieczone ziemniaki faszerowane szparagami i boczkiem

 

Smacznego ! 

 

 

 

czwartek, 28 kwietnia 2016

Pamiętam jak byłam dzieckiem i po szkole czasami odwiedzałam moją babcię. Nie raz zdarzało się, że babcia właśnie robiła pierogi. Często były z owocami, ale najbardziej pamiętam smak właśnie pierogów ruskich. Dziś podaję Wam przepis z zeszytu babci na pierogi ruskie :)

 

Pierogi ruskie

 

Składniki :

( na ok. 25-30 sztuk )  

 

Składniki na ciasto :

2,5 szklanki mąki pszennej

duża szczypta soli

1 szklanka gorącej wody (250ml)

1 łyżka oleju

 

Farsz :

250g twarogu ( zmielonego)

250g duszonych ziemniaków (pùree)

2 cebule

1 łyżka masła

sól i pieprz

 

Do podania : 

masło 

boczek 

 

Sposób przygotowania :

Ciasto :

Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Nalewamy gorącej wody zmieszanej z olejem i mieszamy szybko łyżką ( by się nie poparzyć ). Następnie wyrabiamy ciasto w dłoniach, tak długo aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni ( ok. 4-5 min.). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę by odpoczęło.

Farsz :

Twaróg mielimy minimum dwa razy, można użyć blendera.

Ugotowane ziemniaki mielimy lub dusimy za pomocą praski ( można również użyć ziemniaczanego pùree, które zostało nam od obiadu ) .

W misce mieszamy twaróg, ziemniaki oraz poszatkowaną i podsmażoną na maśle cebulę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Ciasto wałkujemy na cienki placek i szklaneczką lub foremką wykrawamy koła. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, do czasu aż zaczną wypływać na wierzch.

Gotowe pierogi podajemy od razu, polane roztopionym masłem i/lub podsmażonym i pokrojonym w kosteczkę boczkiem. 

 

Pierogi ruskie

 

Pierogi ruskie

 

Pierogi ruskie

 

Smacznego !

środa, 20 kwietnia 2016

Danie bardzo szybkie w przygotowaniu, jednogarnkowe, smaczne i pożywne. W przepisie Asi, z którego korzystałam jest dodatkowo czerwona fasola, ja ją tym razem pominęłam. Nie wpłynęło to znacząco na smak potrawy, a dzięki temu danie zjadła cała moja rodzina :) 

Polecam serdecznie :) 

 

Kaszotto po meksykańsku z kurczakiem

 

Składniki :

( na 4 porcje )

2 łyżki oliwy

1 łyżka masła

1 cebula

3/4 szklanki suchej kasy pęczak

0,5 szklanki wytrawnego białego wina

szczypta oregano

2 piersi z kurczaka

kawałek ostrej papryczki ( lub szczypta sproszkowanej )

sól i pieprz

2 szklanki bulionu 

400g pomidorów z puszki 

ok.150g kukurydzy z puszki 

400g czerwonej fasoli z puszki ( pominęłam )

 

Sposób przygotowania :

W garnku podsmażamy posiekaną cebulę na oleju i maśle. Dodajemy suchą kaszę i podsmażamy całość ciągle mieszając przez 2 minuty. 

Dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Smażymy kilka minut. Wlewamy wino i dodajemy ostrą paprykę. Mieszamy. Gdy wino się wchłonie wlewamy bulion. Mieszamy, nakrywamy pokrywką i gotujemy ok. 10 minut. 

Następnie dodajemy pomidory z puszki, kukurydzę i fasolę. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. 

Podajemy na gorąco z natką pietruszki, kolendrą lub tartym serem. 

 

Kaszotto po meksykańsku z kurczakiem

 

Smacznego ! 

poniedziałek, 04 kwietnia 2016

Gofry belgijskie w odróżnieniu od tych tradycyjnych proszkowych przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Ogromnym zaskoczeniem natomiast była dla mnie różnica w smaku. Dodatek masła i co najważniejsze cukru perlistego sprawia, że gofry są obłędnie chrupiące na zewnątrz, a w środku puszyste i delikatne. 

Przepis znalazłam u Edytki i bardzo za niego dziękuję, od tej pory piekę już tylko takie :) 

 

Gofry belgijskie

 

Składniki :

( na 10-12 sztuk )

350g mąki pszennej

2 jajka

1 żółtko

25g świeżych drożdży

150 ml ciepłego mleka

1 łyżka cukru waniliowego 

szczypta soli

200g masła

3 łyżki cukru perlistego ( można zastąpić cukrem trzcinowym gruboziarnistym )

 

Sposób przygotowania :

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jajka, żółtko, cukier waniliowy i szczyptę soli.

Drożdże rozkruszamy do miseczki i rozpuszczamy w letnim mleku.

Masło roztapiamy w garnuszku.

Rozpuszczone drożdże wlewamy do miski z mąką i jajkami. Mieszamy za pomocą łyżki lub miksera z hakiem. Do ciasta wlewamy roztopione i przestudzone masło. Mieszamy dokładnie, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do podwojenia objętości.

Gdy ciasto urośnie dodajemy cukier perlisty, delikatnie mieszając.

Gofry smażymy w rozgrzanej gofrownicy, nakładając ciasto łyżką. Ilość ciasta na jednego gofra powinna być wielkości mandarynki. Cukier perlisty pod wpływem temperatury karmelizuje się i sprawia, że gofry są niesamowicie chrupiące. 

Gofry możemy podawać z wieloma dodatkami : lodami, bitą śmietaną, owocami, polewami czy po prostu same. Smakują wybornie :)  

 

Gofry belgijskie

 

Gofry belgijskie

 

Gofry belgijskie

 

Smacznego ! 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram