ciasta

poniedziałek, 08 października 2018

Ciasto idealne na jesienną porę , smaki perfekcyjnie wyważone ....słodycz waniliowej pianki cudownie przełamuje kwaskowe śliwki . Całość to prawdziwa poezja .....

Polecam serdecznie ! 

Przepis znalazłam u Kasi :)

 

Ciasto ze śliwkami i waniliową pianką

 

Składniki :

Ciasto :

1,5 szklanki mąki tortowej

80 g miękkiego masła

3 żółtka

1 płaska łyżka śmietany 18%

3 łyżki cukru pudru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Piana :

7 białek

1 szklanka cukru pudru

2 budynie waniliowe

3/4 szklanki oleju

 

Dodatkowo :

1 kg śliwek 

1 budyń waniliowy

 

Sposób przygotowania :

Do mąki wymieszanej z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto, którym wykładamy spód formy, wyłożonej papierem do pieczenia. 

Ze śliwek wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę, a następnie przekładamy je do miski, zasypujemy budyniem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane śliwki równomiernie rozkładamy na cieście.

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Kiedy cukier się rozpuści, cały czas miksując, wsypujemy stopniowo budynie, a następnie wlewamy olej.

Pianę przekładamy na warstwę śliwek, wyrównujemy.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

 

Ciasto ze śliwkami i waniliową pianką

 

Ciasto ze śliwkami i waniliową pianką

 

Ciasto ze śliwkami i waniliową pianką

 

Smacznego ! 


14:17, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 28 maja 2018

Klasyczny deser Tiramisu w postaci ciasta. Wzbogacony o czekoladowy biszkopt i puszystą śmietankową piankę. Prawdziwa delicja nie tylko dla smakoszy kawy ;)

 

Kostka Tiramisu

 

Składniki :

                                                 Biszkopt kakaowy :

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki ciemnego kakao

 

Krem Tiramisu :

250g serka mascarpone

3 jajka

3 łyżki cukru pudru

ziarenka z połowy laski wanilii

 

Krem śmietankowy :

600ml śmietany kremówki

3 łyżki cukru pudru 

2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącego mleka

 

Dodatkowo :

200g podłużnych biszkoptów

3/4 szklanki świeżo zaparzonej kawy

2 łyżki likieru Amaretto (lub innego ulubionego)

kakao do oprószenia 

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i kakao. 

Ciasto przelewamy do formy 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy i skrapiamy kilkoma łyżkami świeżo zaparzonej kawy.

Krem Tiramisu :

Skorupki jajek zalewamy wrzątkiem i dobrze myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Stopniowo dodajemy serek. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. 

Krem wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt. Wyrównujemy. 

Na kremie układamy namoczone w kawie biszkopty. Skrapiamy je alkoholem. 

Krem śmietankowy :

Śmietankę umieszczamy w misie razem z cukrem pudrem. Miksujemy do czasu uzyskania sztywnej piany. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i studzimy. Zimną łączymy z masą śmietanową. 

Krem wykładamy na warstwę biszkoptów. Wyrównujemy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 

Przed podaniem oprószamy całość kakao. 

 

Kostka Tiramisu

 

Kostka Tiramisu

 

Kostka Tiramisu

 

Smacznego ! 

Tagi: kawa Tiramisu
14:12, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 22 września 2017

Ciasto idealne na jesienne popołudnia przy kawie. Miękkie, puszyste a dzięki połączeniu z ricottą wilgotne i obłędnie pyszne.

Polecam serdecznie ! 

Przepis znaleziony TUTAJ 

 

Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami

 

Składniki :


3 duże jajka
200 g drobnego cukru do wypieków
250 g ricotty (1 opakowanie)
50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego (oryginalnie oliwa z oliwek)
świeżo starta skórka z 1 cytryny
300 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
600 g śliwek np. węgierek

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy ser ricotta i miksujemy. Następnie wlewamy olej, miksujemy. Dodajemy skórkę z cytryny a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do formy(26cm) wyłożonej papierem do pieczenia.   

Na wierzchu układamy przekrojone i wypestkowane śliwki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 50-60 minut (do suchego patyczka). 

Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. 

 

Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami

 

Włoskie ciasto z ricottą i śliwkami

 

Smacznego ! 

Tagi: ser śliwki
13:52, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 03 lipca 2017

Lato nie dopisuje jak na razie, ale mam jednak nadzieję, że to się szybko zmieni. Słońce i lato jest jedynie widoczne w ogromie letnich warzyw i owoców. Dziś mam dla Was przepis na szybkie ciasto czekoladowo-waniliowe, do którego możecie dodać Wasze ulubione owoce, u mnie są to truskawki.

Polecam !

 

Ciasto czekoladowo-waniliowe z truskawkami

 

Składniki :

(forma 22x33 cm)

4 jajka

2,5 szklanki mąki pszennej

140g serka waniliowego (typu Danio)

100g czekolady deserowej

0,5 szklanki oleju

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

0,5 kg truskawek

 

Sposób przygotowania :

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy.

W misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy serek waniliowy, olej, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy mąkę. Mieszamy do połączenia się składników.

1/3 przygotowanego ciasta odkładamy i mieszamy z rozpuszczoną czekoladą. Resztę ciasta przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastem czekoladowym robimy paski na cieście waniliowym. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki. 

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 45 minut. 

 

Ciasto czekoladowo-waniliowe z truskawkami

 

Smacznego ! 

czwartek, 22 czerwca 2017

Ciasto idealne na niespodziewanych gości, szybkie i bezproblemowe. Dodatek serka bądź gęstej śmietany sprawi, że ciasto będzie wilgotne, a za sprawą białej czekolady doskonale skomponuje się z kwaskowym rabarbarem. Polecam serdecznie.

 

Ciasto z rabarbarem i białą czekoladą

 

Składniki :

( forma 22x33 cm )

2 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml )

0,5 szklanki cukru

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

150g serka waniliowego (typu Danio) lub kwaśnej śmietany

0,5 szklanki oleju

200g białej czekolady (roztopiona i przestudzona )

kilka łodyg rabarbaru

 

Sposób przygotowania :

W misce umieszczamy jajka z cukrem i miksujemy na największych obrotach, aż będą jasne i puszyste. Do ubitych jajek dodajemy olej i serek. Miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Na końcu wlewamy roztopioną i przestudzoną białą czekoladę.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy obrany i pokrojony rabarbar. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180º C przez 45-50 minut. 

 

Ciasto z rabarbarem i białą czekoladą

 

Ciasto z rabarbarem i białą czekoladą

 

Smacznego !

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Tagi
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram