ciasta

poniedziałek, 03 lipca 2017

Lato nie dopisuje jak na razie, ale mam jednak nadzieję, że to się szybko zmieni. Słońce i lato jest jedynie widoczne w ogromie letnich warzyw i owoców. Dziś mam dla Was przepis na szybkie ciasto czekoladowo-waniliowe, do którego możecie dodać Wasze ulubione owoce, u mnie są to truskawki.

Polecam !

 

Ciasto czekoladowo-waniliowe z truskawkami

 

Składniki :

(forma 22x33 cm)

4 jajka

2,5 szklanki mąki pszennej

140g serka waniliowego (typu Danio)

100g czekolady deserowej

0,5 szklanki oleju

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

0,5 kg truskawek

 

Sposób przygotowania :

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy.

W misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy serek waniliowy, olej, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy mąkę. Mieszamy do połączenia się składników.

1/3 przygotowanego ciasta odkładamy i mieszamy z rozpuszczoną czekoladą. Resztę ciasta przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastem czekoladowym robimy paski na cieście waniliowym. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki. 

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 45 minut. 

 

Ciasto czekoladowo-waniliowe z truskawkami

 

Smacznego ! 

czwartek, 22 czerwca 2017

Ciasto idealne na niespodziewanych gości, szybkie i bezproblemowe. Dodatek serka bądź gęstej śmietany sprawi, że ciasto będzie wilgotne, a za sprawą białej czekolady doskonale skomponuje się z kwaskowym rabarbarem. Polecam serdecznie.

 

Ciasto z rabarbarem i białą czekoladą

 

Składniki :

( forma 22x33 cm )

2 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml )

0,5 szklanki cukru

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

150g serka waniliowego (typu Danio) lub kwaśnej śmietany

0,5 szklanki oleju

200g białej czekolady (roztopiona i przestudzona )

kilka łodyg rabarbaru

 

Sposób przygotowania :

W misce umieszczamy jajka z cukrem i miksujemy na największych obrotach, aż będą jasne i puszyste. Do ubitych jajek dodajemy olej i serek. Miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Na końcu wlewamy roztopioną i przestudzoną białą czekoladę.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy obrany i pokrojony rabarbar. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180º C przez 45-50 minut. 

 

Ciasto z rabarbarem i białą czekoladą

 

Ciasto z rabarbarem i białą czekoladą

 

Smacznego !

 

poniedziałek, 29 maja 2017

Kruche, aromatyczne, orzechowe ciasto, przełamane kwaskowym rabarbarem i słodką warstwą delikatnego budyniu. Całość oprószona cukrem pudrem. Ciasto idealne na każde popołudnie. Polecam !

Przepis znalazłam TUTAJ

 

Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe

 

Składniki :

Kruche ciasto :

350 g mąki pszennej

100 g orzechów laskowych ( może być mieszanka z orzechami włoskimi-zmielone w młynku)

220 g  zimnego masła 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szczypta soli

175 g cukru trzcinowego lub białego

1 średnie jajko

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka imbiru  (świeżego startego na tarce o drobnych oczkach)

 

Budyń :

600 ml mleka

65 g budyniu bez cukru

60 g cukru

 

Dodatkowo :

500 g rabarbaru (obranego i pokrojonego w 1 cm kawałki)

3 łyżki cukru trzcinowego

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki imbiru  (świeżego startego na tarce o drobnych oczkach)

1 łyżeczka cynamonu

 

Sposób przygotowania :

Składniki na kruche ciasto zagniatamy w kulę i wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3 . Większą częścią ciasta wykładamy spód blachy 20/30 cm i podpiekamy w piekarniku  nagrzanym do 180º C przez 15 minut.  1/3 ciasta wkładamy ponownie do lodówki.

Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy.

Na podpieczonym cieście układamy pokrojony rabarbar wymieszany uprzednio z cukrem, mąką i przyprawami.

Na owoce wykładamy ugotowany budyń. Na koniec resztę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na warstwę budyniu.  

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez 45-50 minut. 

Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. 

 

Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe

 

Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe

 

Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe

 

Smacznego ! 

16:16, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 20 lutego 2017

W tym tygodniu Tłusty Czwartek, dlatego chciałabym zaproponować Wam przepis na szybkie, pyszne, puszyste i bananowe mini pączki. Na blogu znajdziecie już przepis na mini pączki z serka, pyszne i delikatne. Te są równie smaczne, ale o wyraźnie bananowym smaku. 

Polecam pozostałe moje przepisy na tłustoczwartkowe słodkości, które znajdziecie TUTAJ

Przepis na te pączki znalazłam TU

 

Mini pączki bananowe

 

Składniki :

( na ok. 25 sztuk )

 

3 dojrzałe banany

200 g mąki pszennej

1 jajko

1 łyżka cukru z wanilią

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka alkoholu

1 l. oleju do smażenia

cukier puder do oprószenia 

 

Sposób przygotowania :

Banany obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i rozgniatamy widelcem lub ucieramy blenderem. 

Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy na jednolitą, gęstą masę. 

W rondlu rozgrzewamy olej do 175ºC.

Łyżką zamoczoną w oleju nakładamy ciasto i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor. 

Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniku. 

Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem. 

 

Mini pączki bananowe

 

Mini pączki bananowe

 

Mini pączki bananowe

 

Smacznego ! 

wtorek, 27 grudnia 2016

Wierzyć się nie chce, że to już 5 lat ! Przez ten czas bardzo wiele się nauczyłam. Poznałam wielu wspaniałych ludzi, a gotowanie, pieczenie i fotografowanie stało się moją wielką pasją. 

Przepis na to ciasto znalazłam u Kasi i wiedziałam, że będzie idealne na Święta oraz na rocznicę bloga. Ciasto bardzo słodkie, miodowe, puszyste i delikatne, iście królewskie ;) 

 

Ciasto Królewiec

 

Składniki :

Miodowe blaty :

3 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka sody

150g masła

1 jajko

3 łyżki płynnego miodu



Biszkopt:

4 jaja

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

3 łyżki oleju



Krem budyniowy:

0,5l  mleka

200g  masła

0,5 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

 

Dodatkowo :

Lukier i kakao do dekoracji

 

Sposób przygotowania :

Miodowe blaty :

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w kulę i dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy na placek o wymiarach blachy w której będziemy piekli ciasto ( u mnie 22x33 cm ). Blaty ciasta pieczemy osobno w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15 minut. Po upieczeniu blaty wyjmujemy z formy i studzimy. 

Biszkopt :

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Następnie za pomocą trzepaczki masę delikatnie mieszamy z mąkami i olejem. Ciasto przekładamy do formy, w której były pieczone blaty miodowe, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez 25 minut ( do suchego patyczka ). Po upieczeniu biszkopt studzimy i wyjmujemy z formy. 

Krem budyniowy :

Z pół litra mleka odlewamy niepełną szklankę. Mieszamy w niej obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąkami i energicznie mieszamy tak by nie było grudek. Mieszamy gotując przez 30 sekund a następnie zdejmujemy krem z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia. 

Tak przygotowanym GORĄCYM kremem przekładamy blaty ciasta : na spód formy układamy pierwszy miodowy blat, smarujemy połową kremu budyniowego, na kremie układamy biszkopt, na biszkopt wykładamy resztę kremu i całość nakrywamy drugim miodowym blatem. Wierzch w oryginale był polany polewą czekoladową, ja użyłam lukru, przygotowanego z cukru pudru i gorącej wody. 

Całość dobrze schładzamy. Blaty miękną po upływie 24 godzin. Ciasto spokojnie można przygotować dwa dni przed podaniem. 

 

Ciasto Królewiec

 

Ciasto Królewiec

 

Smacznego ! 

19:00, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram