ciasta

poniedziałek, 20 lutego 2017

W tym tygodniu Tłusty Czwartek, dlatego chciałabym zaproponować Wam przepis na szybkie, pyszne, puszyste i bananowe mini pączki. Na blogu znajdziecie już przepis na mini pączki z serka, pyszne i delikatne. Te są równie smaczne, ale o wyraźnie bananowym smaku. 

Polecam pozostałe moje przepisy na tłustoczwartkowe słodkości, które znajdziecie TUTAJ

Przepis na te pączki znalazłam TU

 

Mini pączki bananowe

 

Składniki :

( na ok. 25 sztuk )

 

3 dojrzałe banany

200 g mąki pszennej

1 jajko

1 łyżka cukru z wanilią

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka alkoholu

1 l. oleju do smażenia

cukier puder do oprószenia 

 

Sposób przygotowania :

Banany obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i rozgniatamy widelcem lub ucieramy blenderem. 

Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy na jednolitą, gęstą masę. 

W rondlu rozgrzewamy olej do 175ºC.

Łyżką zamoczoną w oleju nakładamy ciasto i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor. 

Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniku. 

Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem. 

 

Mini pączki bananowe

 

Mini pączki bananowe

 

Mini pączki bananowe

 

Smacznego ! 

wtorek, 27 grudnia 2016

Wierzyć się nie chce, że to już 5 lat ! Przez ten czas bardzo wiele się nauczyłam. Poznałam wielu wspaniałych ludzi, a gotowanie, pieczenie i fotografowanie stało się moją wielką pasją. 

Przepis na to ciasto znalazłam u Kasi i wiedziałam, że będzie idealne na Święta oraz na rocznicę bloga. Ciasto bardzo słodkie, miodowe, puszyste i delikatne, iście królewskie ;) 

 

Ciasto Królewiec

 

Składniki :

Miodowe blaty :

3 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka sody

150g masła

1 jajko

3 łyżki płynnego miodu



Biszkopt:

4 jaja

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

3 łyżki oleju



Krem budyniowy:

0,5l  mleka

200g  masła

0,5 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

 

Dodatkowo :

Lukier i kakao do dekoracji

 

Sposób przygotowania :

Miodowe blaty :

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w kulę i dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy na placek o wymiarach blachy w której będziemy piekli ciasto ( u mnie 22x33 cm ). Blaty ciasta pieczemy osobno w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15 minut. Po upieczeniu blaty wyjmujemy z formy i studzimy. 

Biszkopt :

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Następnie za pomocą trzepaczki masę delikatnie mieszamy z mąkami i olejem. Ciasto przekładamy do formy, w której były pieczone blaty miodowe, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez 25 minut ( do suchego patyczka ). Po upieczeniu biszkopt studzimy i wyjmujemy z formy. 

Krem budyniowy :

Z pół litra mleka odlewamy niepełną szklankę. Mieszamy w niej obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąkami i energicznie mieszamy tak by nie było grudek. Mieszamy gotując przez 30 sekund a następnie zdejmujemy krem z ognia i dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia. 

Tak przygotowanym GORĄCYM kremem przekładamy blaty ciasta : na spód formy układamy pierwszy miodowy blat, smarujemy połową kremu budyniowego, na kremie układamy biszkopt, na biszkopt wykładamy resztę kremu i całość nakrywamy drugim miodowym blatem. Wierzch w oryginale był polany polewą czekoladową, ja użyłam lukru, przygotowanego z cukru pudru i gorącej wody. 

Całość dobrze schładzamy. Blaty miękną po upływie 24 godzin. Ciasto spokojnie można przygotować dwa dni przed podaniem. 

 

Ciasto Królewiec

 

Ciasto Królewiec

 

Smacznego ! 

19:00, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (4) »
wtorek, 22 listopada 2016

Zanim na dobre zagoszczą na blogach zimowo-świąteczne smakołyki, mam dla Was przepis na typowo jesienne ciasto. Pyszne, wilgotne, czekoladowe ciasto, a w nim pełno cząstek jabłek i chrupiących orzechów. Przepis znaleziony na blogu Zjem to!

Polecam serdecznie na jesienne wieczory :)

 

Ciasto Salceson

 

Składniki :

( na formę o wymiarach 20x30 cm )

 

3 duże jajka

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Dodatkowo :

4 duże jabłka

1 szklanka orzechów włoskich 

 

Sposób przygotowania :

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy siekamy.

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt i olej. Dobrze mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie mieszamy. Na koniec do ciasta dodajemy pokrojone jabłka i orzechy, lekko mieszając. 

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 50-60 minut , do suchego patyczka. 

Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. 

 

Ciasto Salceson

 

Ciasto Salceson

 

Ciasto Salceson

 

Smacznego ! 

poniedziałek, 01 sierpnia 2016

W minionym tygodniu od mojej sąsiadki dostałam miseczkę agrestu i czarnej porzeczki. Z większości porzeczek zrobiłam dżem, ale agrest musiał wylądować w placku :) 

Świetny przepis na wilgotne i bardzo puszyste ciasto znalazłam TUTAJ, dodatek kwaśnych owoców i słodka kokosowa kruszonka to połączenie doskonałe. Nic dziwnego, że w ciągu jednego weekendu robiłam je już dwukrotnie. 

Polecam serdecznie ! 

 

Maślankowe ciasto z agrestem i czarną porzeczką

 

Składniki :

( blacha o wymiarach 22x33 cm ) 

1 szklanka maślanki ( 250 ml )

2,5 szklanki mąki pszennej

3 jajka

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

0,5 szklanki oleju

300g agrestu

100g czarnej porzeczki

 

Kruszonka :

3 łyżki wiórków kokosowych

3/4 szklanki mąki

100g masła

0,5 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania :

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dolewamy maślankę i olej. 

Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Łączymy. 

Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Na cieście układamy umyte i oczyszczone z szypułek owoce. 

Składniki kruszonki łączymy razem tworząc okruchy. Gotową kruszonkę wysypujemy na wierzch ciasta. 

Całość pieczemy w 180ºC przez 45 minut. 

 

Maślankowe ciasto z agrestem i czarną porzeczką

 

Maślankowe ciasto z agrestem i czarną porzeczką

 

Maślankowe ciasto z agrestem i czarną porzeczką

 

Smacznego ! 

14:59, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 17 maja 2016

Trafiłam ostatnio u Bereniki na przepis na placek z rabarbarem. Już nie mogłam się doczekać gdy urośnie mój w ogródku :) Placek ten jest bardzo delikatny i kruchy, wprost rozpływa się w ustach. Dodatek słodkiego kokosu przełamuje kwaśny smak rabarbaru. Całość oprószona cukrem pudrem to prawdziwy raj dla podniebienia :) 

 

Placek z rabarbarem i kokosem

 

Składniki :

( forma 25x28 cm )

 

Ciasto :

1,5 szklanki mąki

150g masła 

3 łyżki cukru pudru

1 jajko

skórka starta z cytryny

szczypta soli

2 łyżki śmietanki kremówki

 

Nadzienie :

ok. 5-6 łodyg rabarbaru (ok. 700g ) 

0,5 szklanki cukru

1,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

 

Kokosowa pierzynka :

100g masła

200g wiórków kokosowych 

100g cukru pudru

2 jajka 

 

Sposób przygotowania :

Składniki na ciasto zagniatamy w kulę, schładzamy przez 30 minut w lodówce a następnie wykładamy nim spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z budyniem i cukrem. Wykładamy na spód z ciasta. Całość podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180º C przez 40 minut. 

W czasie pieczenia spodu z rabarbarem przygotowujemy kokosową pierzynkę. 

Masło rozpuszczamy w rondelku. Do roztopionego masła wsypujemy wiórki kokosowe i cukier puder. Mieszamy. Smażymy kilka chwil do czasu aż wiórki się przyrumienią. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy mikserem aż będą puszyste. Do ubitych jajek dodajemy ostudzone wiórki i delikatnie mieszamy. 

Po 40 minutach pieczenia spodu wyciągamy blachę z piekarnika. Na warstwie rabarbaru wykładamy jajka z kokosem. Wyrównujemy i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 20 minut. 

Po upieczeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem. 

 

Placek z rabarbarem i kokosem

 

Placek z rabarbarem i kokosem

 

Placek z rabarbarem i kokosem

 

Placek z rabarbarem i kokosem

 

Smacznego ! 

15:13, paula.20.06 , ciasta
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram