przekąski

czwartek, 02 czerwca 2016

Dzisiaj mam dla Was pomysł na szybką przekąskę, która doskonale sprawdzi się na przyjęciu, grillu czy pikniku. Zamiast szynki parmeńskiej możecie użyć cienko krojonego boczku lub innej dobrej szynki. Polecam serdecznie :)

 

Szparagi w szynce parmeńskiej i cieście francuskim

 

Składniki :

( na 10 sztuk )

20 łodyg zielonych szparagów

10 plastrów szynki parmeńskiej ( lub boczku )

1 rulon ciasta francuskiego

1 jajko

2 łyżki tartego parmezanu

 

Sposób przygotowania :

Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Jeżeli łodygi szparagów są grube należy je obrać by nie były łykowate.

Ciasto francuskie kroimy na 10 równych pasków.

Jednym plastrem szynki owijamy dwie łodygi szparagów, następnie zawijamy je ciastem francuskim. Przygotowane szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na końcu przygotowane ''zawijaski'' smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy tartym parmezanem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180º C przez 25 minut, aż będą rumiane. 

 

Szparagi w szynce parmeńskiej i cieście francuskim

 

Szparagi w szynce parmeńskiej i cieście francuskim

 

Szparagi w szynce parmeńskiej i cieście francuskim

 

Smacznego ! 

wtorek, 03 listopada 2015

Dzisiaj mam dla Was kolejny jesienny przepis z udziałem dyni i pieczarek. Pyszna przekąska, dodatek do obiadu lub przystawka na przyjęcie dla gości. Według przepisu Dorotki należy użyć 15-20 średnich pieczarek, mnie udało się kupić duże pieczarkowe kapelusze, idealne do faszerowania i takie przygotowałam.

Serdecznie polecam !

 

Pieczarki faszerowane

 

Składniki :

9 dużych pieczarkowych kapeluszy

200 g mielonego mięsa

100- 150g dyni pokrojonej w kostkę

mała cebula

ząbek czosnku

łyżeczka bazylii

pół łyżeczki oregano

sól

pieprz

szczypta przyprawy do dyni

2 łyżki tartego parmezanu

2 łyżki oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania :

Kapelusze pieczarek myjemy i delikatnie usuwamy środek, powstałą miseczkę układamy na blaszce do pieczenia.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i mięso mielone. Solimy. Następnie do mięsa dodajemy drobno pokrojoną dynię i resztki z wydrążonych pieczarek. Dodajemy wszystkie przyprawy. Smażymy kilka minut mieszając.

Tak przygotowanym farszem napełniamy pieczarkowe kapelusze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w dużym żaroodpornym naczyniu. Z wierzchu posypujemy tartym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez 30 minut.

Podajemy na ciepło.

 

Pieczarki faszerowane

 

Pieczarki faszerowane

 

Smacznego !



wtorek, 27 maja 2014

Dzisiaj mam dla Was propozycję podania klasycznego Lecza :) Mianowicie schowałam je pod ziołową i chrupiącą warstwą ciasta z dodatkiem oleju rzepakowego , a jak wiecie Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest bardzo polecany jako dodatek do rożnych dań . Sam cobler jest bardzo dobry , z dodatkiem ziół prowansalskich stanowi idealne połączenie z letnimi warzywami . Polecam serdecznie !

 

cobbler

 

Składniki :

( na 8 kokilek )

1 cebula

2 kiełbasy polskie wędzone

olej rzepakowy

biała część pora

2 czerwone papryki

1 cukinia

2 pomidory

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól i pieprz

 

Ciasto :

250g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

duża szczypta soli

50 ml oleju rzepakowego

150 ml gęstego jogurtu ( lub mleka )

1 łyżeczka ziół prowansalskich 

 

Sposób przygotowania :

W garnku z grubym dnem podsmażamy na oleju posiekaną cebulkę i białą część pora . Dodajemy pokrojoną w kostkę lub w plasterki kiełbaskę . Podsmażamy kilka minut . Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę . Cukinię myjemy , odcinamy końce i kroimy na kawałki . Wszystkie warzywa dodajemy do garnka , mieszamy . Po chwili dodajemy pokrojone pomidory . Dusimy pod przykryciem ok. 20 min. na małym ogniu , aż warzywa zmiękną . Doprawiamy do smaku ziołami , solą i pieprzem .

Gotowe leczo przekładamy do kokilek , do połowy ich wysokości . 

Piekarnik nagrzewamy do 200ºC .

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , solą i ziołami . Następnie dodajemy olej i jogurt (mleko) . Szybko mieszamy tylko do połączenia się składników i łyżką nakładamy ciasto na przygotowane warzywa . 

Pieczemy 25 minut , aż wierzch ciasta będzie rumiany . 

 

cobbler

 

cobbler

 

cobbler

 

Smacznego ! 

poniedziałek, 10 marca 2014

Dzisiaj mam dla Was propozycję na wykorzystanie warzyw i mięsa pozostałych po niedzielnym rosole lub innej zupie . Ja wykorzystałam kurczaka i włoszczyznę z zupy pomidorowej . Przeważnie robię sałatkę z tych warzyw , dzisiaj proponuję zrobić takie oto kieszonki z ciasta drożdżowego . Są idealne np. do pracy , szkoły czy na wiosenny wyjazd . Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno . Z podanej porcji wychodzi ok. 25 kieszonek , nie zjedzone od razu można zamrozić , w razie potrzeby rozmrażamy w mikrofali lub w piekarniku i danie mamy gotowe :) Polecam ! 

 

kieszonki

 

Składniki :

Ciasto : 

450 g mąki

30 g drożdży

2 żółtka

200 g ciepłego mleka

100 g miękkiego masła

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli 

 

Farsz :

obrane mięso z kurczaka ( z 2 ćwiartek )

3 ugotowane marchewki

2 ugotowane pietruszki

1 ugotowana mała selera 

1 cebula 

natka pietruszki 

sól i pieprz 

 

Sposób przygotowania :

Do miseczki kruszymy drożdże i rozcieramy je z cukrem. Dodajemy połowę mleka i 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 – 15 minut pod przykryciem do czasu aż na wierzchu powstanie gruba piana.

Do rozczynu z drożdży dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy ściereczką na około 1 – 1 ,5 godziny (aż podwoi objętość). W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy farsz . 

Mięso łączymy z warzywami , rozdrabniamy wszystko widelcem lub blenderem . Dodajemy posiekaną cebulkę i natkę pietruszki oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem . 

Wyrośnięte ciasto wałkujemy i przy pomocy szklanki o średnicy 8-9 cm wycinamy koła . Na każde koło nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi tak jak pierogi . Odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy na 30 minut do napuszenia . 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200ºC . 

Kieszonki przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem . 

Pieczemy przez 20-25 minut aż nabiorą ładnego złotego koloru . 

 

kieszonki

 

kieszonki

 

kieszonki

 

Smacznego ! 


Zupny recykling

czwartek, 26 września 2013

Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego w przygotowaniu to takie serniczki są idealne ! Do tego jakiś pyszny owocowy sosik , owoce lub jogurt i pyszna przekąska gotowa :) Polecam ! 

 

serniczki

 

Składniki :

250g sera twarogowego półtłustego 

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 jajko 

6 łyżek mąki pszennej

olej do smażenia

 

Sposób przygotowania :

W misce mieszamy wszystkie składniki i rękoma opruszonymi mąką formujemy płaskie okrągłe , placuszki . Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim serniczki , od razu zmniejszając gaz ! Smażymy serniczki na złoty kolor z obu stron na małym ogniu . Podajemy od razu z odrobiną sosu owocowego , jogurtu lub cukru pudru . 

 

serniczki

 

serniczki

 

Smacznego ! 

 

Tagi: ser
09:29, paula.20.06 , przekąski
Link Komentarze (8) »
 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram