Wielkanoc

wtorek, 27 marca 2018

Dostojna drożdżowa baba na miarę świąt. Bardzo wilgotna, przepełniona bakaliami i masą makową. Po prostu pyszna ! 

 

Drożdżowa baba z makiem

 

Składniki :

( na 2 duże baby )

Ciasto drożdżowe :

3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania

180 ml letniego mleka

150 g masła, roztopionego i przestudzonego

6 żółtek

45 g świeżych drożdży

6 łyżek cukru

pół łyżeczki soli

1,5 łyżki rumu lub likieru migdałowego

ziarenka z 1 laski wanilii



Masa makowa :

500 g maku

170 g jasnego brązowego cukru

100 g rodzynków

50 g orzechów włoskich, posiekanych

3 łyżki miodu

2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej

pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

6 białek



Dodatkowo :

Lukier ( 2 szklanki cukru pudru + kilka łyżek gorącej wody )

1 białko jaja 

kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji 

 

Sposób przygotowania :

Ciasto drożdżowe :

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem i rozcieramy mieszankę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce by drożdże ruszyły. Do wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopiony i przestudzony tłuszcz (ciasto jest bardzo klejące ale nie dosypujcie mąki, po wyrośnięciu ciasto łatwo da się rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy). Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce nakryte ściereczką do podwojenia objętości ( ok. 1,5 godziny ).

 

Masa makowa :

Mak zalewamy wrzątkiem i wstawiamy na gaz, gotujemy ok. 20 minut. Po ugotowaniu odcedzamy i mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach. Do zmielonego maku dodajemy pozostałe składniki oraz ubite na sztywno białka.

 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok. 4 mm. Rozwałkowane ciasta smarujemy ubitym na sztywno białkiem i na to wykładamy przygotowaną masę makową. Pozostawiamy na cieście z każdej strony 1 cm margines. Delikatnie zwijamy oba ciasta jak roladę i wkładamy do form na babę wysmarowanych masłem.

 Nagrzewamy piekarnik do 190ºC i pieczemy 30-40 minut aż będą wyraźnie rumiane.

Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy baby lukrem i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. 

 

Drożdżowa baba z makiem

 

Drożdżowa baba z makiem

 

Drożdżowa baba z makiem

 

Smacznego ! 

poniedziałek, 12 marca 2018

Tradycyjny, bardzo kruchy mazurek, z dużą ilością masy kajmakowej. Dla przełamania smaku można pod warstwą kajmaku posmarować ciasto kwaskowymi powidłami. Wierzch ozdabiamy czekoladą i bakaliami. 

 

Mazurek kajmakowy

 

Składniki :

Ciasto :

300g mąki pszennej

150g masła

80g cukru pudru

1 jajko


Dodatkowo :

1 puszka masy kajmakowej

kilka łyżek powideł lub dżemu (opcjonalnie)

Bakalie i czekolada do dekoracji 

 

Sposób przygotowania :

Składniki na ciasto zagniatamy tworząc kulę. Owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. 

Po tym czasie ciasto rozwałkujemy na placek o grubości 0,5 cm. Przycinamy na kształt formy (u mnie 25x35 cm). Z pozostałości ciasta robimy ozdobny wałeczek i obklejamy nim brzegi ciasta. 

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 25 minut. 

Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy ciasto masą kajmakowa, czekolada i/lub ulubionymi bakaliami. 

 

Mazurek kajmakowy

 

Mazurek kajmakowy

 

Mazurek kajmakowy

 

Smacznego ! 


środa, 12 kwietnia 2017

Obawiałam się, że nie zdążę umieścić tego przepisu przed Świętami, a wierzcie mi ta babka jest warta przygotowania, a przepis musi iść w świat ;)

Bardzo cytrynowa, wilgotna i za razem puszysta. Zachwyciła nas smakiem i zniknęła w oka mgnieniu.

Oryginalny przepis jest na dużą babkę, ja zmniejszyłam składniki o połowę i wyszła mi jedna średniej wielkości babka i jedna malutka, idealna do koszyczka wielkanocnego. 

Bardzo polecam na zbliżające się Święta.

 

Babka cytrynowa

 

Składniki :

(na jedną średnią lub dwie małe formy do babki )

100g masła

150g cukru

165g mąki pszennej

120 ml mleka

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki soli

skórka z 2  niewoskowanych cytryn

 

Dodatkowo :

sok z dwóch cytryn

60g cukru

 

cukier puder do oprószenia 

 

 

Sposób przygotowania :

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce ucieramy masło z cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. 

Dodajemy proszek do pieczenia, a następnie na przemian w trzech turach mąkę i mleko. 

Na koniec do ciasta dodajemy startą skórkę z cytryny. 

Piekarnik nagrzewamy do 175ºC.

Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 50 minut, do suchego patyczka. 

W garnuszku umieszczamy przelany przez sitko sok z obu cytryn, dodajemy cukier i podgrzewamy tak by cukier się rozpuścił. Odstawiamy. 

Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy w formie na blat i patyczkiem robimy kilka dziurek. Na jeszcze ciepłą babkę wylewamy sok z cytryn i pozostawiamy do wystudzenia. 

Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem. 

 

Babka cytrynowa

 

Babka cytrynowa

 

Babka cytrynowa

 

Babka cytrynowa

 

Smacznego ! 

 

 

Tagi: babka cytryny
11:07, paula.20.06 , Wielkanoc
Link Komentarze (5) »
sobota, 26 marca 2016

Dziś Wielka Sobota ....w Waszych domach unoszą się pewnie najróżniejsze pyszne zapachy.... baby, serniki, mięsa i kiełbasy. Jaja z chrzanem już prawie gotowe ...  Na małym ogniu dochodzi żurek wielkanocny a dzieci po cichu dobierają się do pyszności z koszyczka wielkanocnego :)

Taką atmosferę pamiętam z domu rodzinnego i tego Wam kochani życzę.... cudownych wspomnień, smacznych rodzinnych Świąt, spokoju i zdrowia a poza tym radości i uśmiechu każdego dnia :) Wesołego Alleluja !

Jeżeli jeszcze szukacie dobrego i szybkiego przepisu na babkę to tę polecam serdecznie. Jest bardzo wilgotna, zwarta ale za razem delikatna. U Bereniki, gdzie znalazłam przepis w przekroju babki wyraźnie widać paski zebry, ja przesadziłam trochę z kakaowym ciastem, ale i tak babka została zjedzona w ekspresowym tempie na klasowym wielkanocnym przyjęciu u mojego dziecka.   

Polecam serdecznie ! 

 

Babka zebra

 

Składniki :

2,5 szklanki mąki pszennej ( 400g )

1 i 1/3 szklanki cukru ( 270g )

220 ml wody gazowanej

3/4 szklanki oleju (150 ml )

5 jajek

2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

+3 łyżki mąki pszennej

+3 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Nie przerywając ubijania do białek dodajemy stopniowo po jednym żółtku na przemian z cukrem. 

Następnie do masy jajecznej dodajemy wodę zmieszaną z olejem oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy te składniki stopniowo mieszając najlepiej szpatułką lub kuchenną rózgą. 

Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki a do drugiej 3 łyżki kakao. Dobrze mieszamy obie masy.

Formę na babkę smarujemy masłem. Do formy wlewamy ciasto. Najpierw łyżkę masy jasnej, następnie łyżkę masy ciemnej. Czynność powtarzamy do wykończenia całego ciasta. Ciasto cały czas nakładamy w jednym miejscu , tak aby masy na siebie nachodziły. Ciasto będzie się samo równomiernie rozlewało. Dzięki temu w babce wyjdą paski zebry.

Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170º C i pieczemy przez ok.60 minut do suchego patyczka. 

Po upieczeniu i wystudzeniu babkę możemy polukrować, oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. 

 

Babka zebra

 

Babka zebra

 

Babka zebra

 

Babka zebra

 

Smacznego ! 

środa, 23 marca 2016

To, że uwielbiam zupy zapewne już wiecie....:) W tym roku do grona moich ulubionych świątecznych, dołączyła zupa chrzanowa. Śmiem stwierdzić nawet, że jest tak pyszna jak mój ulubiony żurek :) Gęsta, aromatyczna i ostra, z dużą ilością ziemniaków i kiełbasy, koniecznie podana z jajkiem. Absolutny hit tegorocznych Świąt.

Polecam serdecznie a za przepis dziękuję Marysi

 

Zupa chrzanowa

 

Składniki :

( na 4 porcje )

1 litr bulionu 

1 kiełbasa chłopska ( u mnie biała )

4 ziemniaki

1 cebula

2 ząbki czosnku

5 łyżek tartego chrzanu

kilka gałązek świeżego majeranku ( dałam 2 łyżki suszonego )

2 łyżki oleju

100 ml śmietanki 30%

sól

pieprz

4  ugotowane jajka do podania 

 

Sposób przygotowania :

W dużym garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę lub w plasterki kiełbasę. Następnie wlewamy bulion. 

Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Dodajemy majeranek i gotujemy do miękkości ziemniaków. Następnie dodajemy chrzan i śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa wyda Wam się za rzadka można zagęścić ją 2 łyżeczkami mąki rozmieszanej w zimnej wodzie. 

Podajemy z ugotowanymi jajkami. 

 

Zupa chrzanowa

 

Zupa chrzanowa

 

Smacznego ! 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram