Wielkanoc

środa, 12 kwietnia 2017

Obawiałam się, że nie zdążę umieścić tego przepisu przed Świętami, a wierzcie mi ta babka jest warta przygotowania, a przepis musi iść w świat ;)

Bardzo cytrynowa, wilgotna i za razem puszysta. Zachwyciła nas smakiem i zniknęła w oka mgnieniu.

Oryginalny przepis jest na dużą babkę, ja zmniejszyłam składniki o połowę i wyszła mi jedna średniej wielkości babka i jedna malutka, idealna do koszyczka wielkanocnego. 

Bardzo polecam na zbliżające się Święta.

 

Babka cytrynowa

 

Składniki :

(na jedną średnią lub dwie małe formy do babki )

100g masła

150g cukru

165g mąki pszennej

120 ml mleka

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki soli

skórka z 2  niewoskowanych cytryn

 

Dodatkowo :

sok z dwóch cytryn

60g cukru

 

cukier puder do oprószenia 

 

 

Sposób przygotowania :

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce ucieramy masło z cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. 

Dodajemy proszek do pieczenia, a następnie na przemian w trzech turach mąkę i mleko. 

Na koniec do ciasta dodajemy startą skórkę z cytryny. 

Piekarnik nagrzewamy do 175ºC.

Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 50 minut, do suchego patyczka. 

W garnuszku umieszczamy przelany przez sitko sok z obu cytryn, dodajemy cukier i podgrzewamy tak by cukier się rozpuścił. Odstawiamy. 

Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy w formie na blat i patyczkiem robimy kilka dziurek. Na jeszcze ciepłą babkę wylewamy sok z cytryn i pozostawiamy do wystudzenia. 

Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem. 

 

Babka cytrynowa

 

Babka cytrynowa

 

Babka cytrynowa

 

Babka cytrynowa

 

Smacznego ! 

 

 

Tagi: babka cytryny
11:07, paula.20.06 , Wielkanoc
Link Komentarze (4) »
sobota, 26 marca 2016

Dziś Wielka Sobota ....w Waszych domach unoszą się pewnie najróżniejsze pyszne zapachy.... baby, serniki, mięsa i kiełbasy. Jaja z chrzanem już prawie gotowe ...  Na małym ogniu dochodzi żurek wielkanocny a dzieci po cichu dobierają się do pyszności z koszyczka wielkanocnego :)

Taką atmosferę pamiętam z domu rodzinnego i tego Wam kochani życzę.... cudownych wspomnień, smacznych rodzinnych Świąt, spokoju i zdrowia a poza tym radości i uśmiechu każdego dnia :) Wesołego Alleluja !

Jeżeli jeszcze szukacie dobrego i szybkiego przepisu na babkę to tę polecam serdecznie. Jest bardzo wilgotna, zwarta ale za razem delikatna. U Bereniki, gdzie znalazłam przepis w przekroju babki wyraźnie widać paski zebry, ja przesadziłam trochę z kakaowym ciastem, ale i tak babka została zjedzona w ekspresowym tempie na klasowym wielkanocnym przyjęciu u mojego dziecka.   

Polecam serdecznie ! 

 

Babka zebra

 

Składniki :

2,5 szklanki mąki pszennej ( 400g )

1 i 1/3 szklanki cukru ( 270g )

220 ml wody gazowanej

3/4 szklanki oleju (150 ml )

5 jajek

2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

+3 łyżki mąki pszennej

+3 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Nie przerywając ubijania do białek dodajemy stopniowo po jednym żółtku na przemian z cukrem. 

Następnie do masy jajecznej dodajemy wodę zmieszaną z olejem oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy te składniki stopniowo mieszając najlepiej szpatułką lub kuchenną rózgą. 

Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki a do drugiej 3 łyżki kakao. Dobrze mieszamy obie masy.

Formę na babkę smarujemy masłem. Do formy wlewamy ciasto. Najpierw łyżkę masy jasnej, następnie łyżkę masy ciemnej. Czynność powtarzamy do wykończenia całego ciasta. Ciasto cały czas nakładamy w jednym miejscu , tak aby masy na siebie nachodziły. Ciasto będzie się samo równomiernie rozlewało. Dzięki temu w babce wyjdą paski zebry.

Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170º C i pieczemy przez ok.60 minut do suchego patyczka. 

Po upieczeniu i wystudzeniu babkę możemy polukrować, oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. 

 

Babka zebra

 

Babka zebra

 

Babka zebra

 

Babka zebra

 

Smacznego ! 

środa, 23 marca 2016

To, że uwielbiam zupy zapewne już wiecie....:) W tym roku do grona moich ulubionych świątecznych, dołączyła zupa chrzanowa. Śmiem stwierdzić nawet, że jest tak pyszna jak mój ulubiony żurek :) Gęsta, aromatyczna i ostra, z dużą ilością ziemniaków i kiełbasy, koniecznie podana z jajkiem. Absolutny hit tegorocznych Świąt.

Polecam serdecznie a za przepis dziękuję Marysi

 

Zupa chrzanowa

 

Składniki :

( na 4 porcje )

1 litr bulionu 

1 kiełbasa chłopska ( u mnie biała )

4 ziemniaki

1 cebula

2 ząbki czosnku

5 łyżek tartego chrzanu

kilka gałązek świeżego majeranku ( dałam 2 łyżki suszonego )

2 łyżki oleju

100 ml śmietanki 30%

sól

pieprz

4  ugotowane jajka do podania 

 

Sposób przygotowania :

W dużym garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę lub w plasterki kiełbasę. Następnie wlewamy bulion. 

Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Dodajemy majeranek i gotujemy do miękkości ziemniaków. Następnie dodajemy chrzan i śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa wyda Wam się za rzadka można zagęścić ją 2 łyżeczkami mąki rozmieszanej w zimnej wodzie. 

Podajemy z ugotowanymi jajkami. 

 

Zupa chrzanowa

 

Zupa chrzanowa

 

Smacznego ! 

poniedziałek, 21 marca 2016

Tę babkę znalazłam nie dawno na jednej z moich ulubionych zagranicznych stron internetowych. Prezentowała się bardzo apetycznie. Kwestią czasu było przygotowanie jej. Babka jest bardzo aromatyczna, wilgotna i bardzo pyszna. Polecam na zbliżające się święta :) 

 

Babka czekoladowo-pomarańczowa

 

Składniki :

(na formę keksową o wym. 10x25 cm) 


320g mąki pszennej

180g cukru

150g masła o temperaturze pokojowej

120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy ( 2 małe pomarańcze )

60 ml mleka

4 jajka

100g gorzkiej czekolady 60% ( roztopionej )

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

0,5 łyżeczki soli

skórka otarta z 2 pomarańczy

 

Na polewę :

200g gorzkiej czekolady

200 ml śmietanki

2 łyżki miodu

 

Sposób przygotowania :

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. 

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. 

W osobnym naczyniu łączymy razem sok pomarańczowy, mleko, skórkę pomarańczową i sodę oczyszczoną.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.

Do misy z masłem i żółtkami dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem i solą oraz sok zmieszamy z mlekiem, skórką i sodą. Składniki dodajemy na przemian nie przerywając ucierania. 

Gdy składniki będą dobrze połączone, do ciasta dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając.

3/4 ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta mieszamy z roztopiona czekoladą. Na ciasto pomarańczowe wylewamy ciasto czekoladowe. Przy pomocy patyczka lub widelca delikatnie mieszamy oba ciasta. 

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC i pieczemy przez 45-60 minut, do suchego patyczka. 

Po upieczeniu i wystudzeniu babkę polewamy roztopioną czekoladą zmieszaną ze śmietanką i miodem. 

 

Babka czekoladowo-pomarańczowa

 

Babka czekoladowo-pomarańczowa

 

Babka czekoladowo-pomarańczowa

 

Smacznego !

 

środa, 16 marca 2016

Pierwszy raz jadłam ten żurek rok temu na weselu naszych przyjaciół. Tak nam smakował, że obiecałam sobie odszukanie i odtworzenie tego przepisu. Przepis znalazłam w starej książce ,,Potrawy staropolskie i regionalne" Snaglewska, Zahorska. Po za dużą ilością mięsa i kiełbasy kluczowym składnikiem są pieczarki. Przepis niezwykły i godny polecenia. Idealny na zbliżające się Święta. 

 

Żurek stryszewski

 

Składniki :

( na 4 porcje )

150g pieczarek

3 marchewki

2 korzenie pietruszki

kawałek selera

4 ziemniaki

250 ml zakwasu na żurek ( lub więcej ) 

1,5 l wody

300g boczku wędzonego

100g kiełbasy białej 

100g schabu pieczonego

125 ml śmietanki

sól, pieprz

1 łyżka majeranku

 

Sposób przygotowania :

Boczek zalewamy wodą i gotujemy. Gdy będzie miękki, wyjmujemy go, a do wywaru dodajemy poszatkowane warzywa i pieczarki. Gdy warzywa będą ugotowane, wlewamy zakwas na żurek i śmietanę. Zagotowujemy. Boczek, kiełbasę i upieczony schab kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy majeranek. Gotujemy jeszcze 15 minut. Podajemy z ugotowanymi jajkami. 

 

Żurek stryszewski

 

Żurek stryszewski

 

Smacznego ! 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram