desery

środa, 10 sierpnia 2016

Lody przygotowuję bez względu na pogodę....więc nawet gdy na dworze jest ziąb, pada deszcz czy wieje wiatr lody nam smakują zawsze :) 

Do przygotowania tych lodów nie potrzebujecie maszynki do lodów, do uzyskania smaku możecie użyć dżemu z czarnych porzeczek lub tak jak w przepisie syropu porzeczkowego. Jeżeli dodacie dżem, w lodach będą widoczne kawałki owoców, więc jeśli wolicie lody bez drobinek polecam użycie syropu. 

 

Lody z czarnych porzeczek

 

Składniki :

( na ok. 1 litr lodów ) 

 

320 ml śmietanki kremówki 30%

2 jajka ( sparzone wrzątkiem )

150g cukru

1 łyżka przegotowanej gorącej wody

 

Dodatkowo : 

2 szklanki  czarnych porzeczek

pół szklanki cukru  

 

Sposób przygotowania : 

Zaczynamy od przygotowania esencji porzeczkowej . Owoce umieszczamy w rondelku i zasypujemy cukrem . Gdy puszczą sok wstawiamy na gaz i gotujemy mieszając od czasu do czasu . Gotujemy porzeczki kilka minut do czasu aż owoce się rozpadną  a sok będzie lekko gęsty . Całość przecieramy przez sito . Pestki i skórki wyrzucamy . Gęsty sok porzeczkowy odstawiamy do wystudzenia . 

 

Przygotowujemy 3 miski . W jednej umieszczamy śmietankę , w drugiej białka a w trzeciej żółtka .

Do żółtek dodajemy 70g cukru i 1 łyżkę gorącej wody . Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta .

Białka ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy dalej .

Śmietankę także ubijamy na sztywno. ( należy uważać by nie przebić śmietanki, jest dobrze ubita, gdy mikser pozostawia w masie wyraźne wzorki ) 

Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce ubitego białka i mieszamy delikatnie trzepaczką . Następnie dodajemy śmietankę , również stopniowo i delikatnie mieszamy . Na końcu dodajemy gęsty i ostudzony sok porzeczkowy ( smak możemy regulować ) , powoli mieszamy i przekładamy do pojemniczka . Wychodzi ok. 1 litra lodów . Zamrażamy min. 3 godz. . Z racji , że używamy surowych jajek należy lody zjeść w ciągu tygodnia .

 

Lody z czarnych porzeczek

 

Lody z czarnych porzeczek

 

Smacznego ! 


13:21, paula.20.06 , desery
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 11 lipca 2016

Lato rozpieszcza nas bogactwem witamin zawartych w letnich owocach i warzywach. Powinniśmy każdego dnia korzystać z tych dobrodziejstw i zajadać się tymi pysznościami :) 

Dzisiaj propozycja letniego deseru z udziałem słodkich i dojrzałych malin. Polecam bardzo serdecznie :) 

 

Mus malinowy

 

Składniki :

( na 3 małe i 4 duże pucharki )

600g świeżych malin

400 ml śmietanki kremówki 30%

3 łyżki cukru pudru ( lub więcej według upodobań )

3 czubate łyżeczki żelatyny 

0,5 szklanki mleka

200g herbatników lub biszkoptów kakaowych 

 

Sposób przygotowania :

W pucharkach umieszczamy pokruszone ciasteczka, ja użyłam resztek biszkoptu, który mi został po pieczeniu tortu. 

Maliny oczyszczamy ( kilka odkładamy do dekoracji ) i za pomocą blendera miksujemy. Powstały mus przecieramy przez sito, pozbywając się pestek. 

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnego mleka by napęczniała, a następnie rozpuszczamy w pozostałym mleku (gorącym). Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

W dużej misce ubijamy na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Odkładamy 3-4 łyżki ubitej śmietany do dekoracji, a do reszty wlewamy przetarte maliny i rozpuszczoną żelatynę.  Mieszamy dokładnie. 

Gotowy mus przekładamy do przygotowanych pucharków. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i malinami. 

 

Mus malinowy

 

Mus malinowy

 

Mus malinowy

 

Smacznego ! 

23:12, paula.20.06 , desery
Link Komentarze (3) »
piątek, 26 lutego 2016

Flan jest bardzo popularnym deserem w Meksyku, Hiszpanii i Portugalii. Ma bardzo delikatną, zwartą i kremową konsystencję. Deser niezwykle słodki, a tafla złocistego karmelu, która rozlewa się po przełożeniu flanu na talerzyk tylko potęguje słodycz tego niezwykłego przysmaku. 

Szczerze polecam zwłaszcza amatorom karmelu :)

Przepis pochodzi ze strony Ale Meksyk!

 

Flan pomarańczowo-waniliowy

 

Składniki :

( na 4 kokilki )

  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru ( radzę pominąć )
  • łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki likieru Cointrau (można zastąpić innym likierem)
  • łyżeczka esencji waniliowej (można dodać aromat)
  • 400 ml mleka zagęszczonego słodzonego
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania :

Na patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy do czasu, aż zacznie się rozpuszczać i karmelizować. Należy pilnować by karmel się nie przypalił. Nie mieszamy, a tylko delikatnie przechylamy patelnią by cukier równomiernie się karmelizował. Gdy cukier całkowicie się rozpuści i będzie ciemno brązowy rozlewamy go do przygotowanych kokilek. Karmel po chwili całkiem zastygnie. 

Flan pomarańczowo-waniliowy

 

Do misy miksera wbijamy jajka, żółtko i dodajemy resztę składników. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa zacznie się mocno pienić. Masę mleczno-jajeczną przelewamy do kokilek z karmelem. Miseczki umieszczamy w żaroodpornej formie, do której nalewamy wrzątku ( do połowy wysokości kokilek). Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C i pieczemy przez 35 minut. 

Po upieczeniu flan studzimy, a następnie schładzamy kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.  

Przed podaniem flan przekładamy na talerzyki, podważając brzegi i obracając kokilki do góry nogami. Karmel, który był na spodzie miseczek delikatnie rozlewa się po całym deserze.

 

Flan pomarańczowo-waniliowy

 

Smacznego !  

wtorek, 25 sierpnia 2015

Mimo, że pogoda za oknem trochę się zepsuła, to jednak nadal mamy lato :), a jak lato, to muszą być lody ! Dziś w trochę innej wersji, bardziej luksusowej ;), a to za sprawą masy kajmakowej i batoników Snickers. Podobno jeszcze mają przyjść upały, więc polecam Wam przygotowanie takich lodów, Wasi goście będą zachwyceni :)

 

Tort lodowy Snikers

 

Składniki :

Warstwa waniliowa :

300 ml śmietanki kremówki 36%

2 jajka ( skorupki sparzone wrzątkiem )

60g cukru

1 łyżka wody przegotowanej

1 laska wanilii

 

Warstwa kajmakowa :

150 ml śmietanki kremówki 36%

1 jajko ( skorupki sparzone wrzątkiem )

1 łyżeczka cukru

1 łyżka wody przegotowanej

200g masy kajmakowej

 

Dodatkowo :

200g masy kajmakowej

50g orzechów ziemnych

2 batony Snickers

50g mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania :

Przygotowujemy 3 miski. W jednej umieszczamy śmietankę, w drugiej białka a w trzeciej żółtka.

Do żółtek dodajemy 30g cukru i 1 łyżkę wody. Miksujemy, aż masa będzie biała i puszysta.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy jeszcze chwilę.

Śmietankę także ubijamy na sztywno.

Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce białka i mieszamy delikatnie trzepaczką. Następnie dodajemy śmietankę, również stopniowo i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy nasionka z wnętrza wanilii, mieszamy i przekładamy do tortownicy o śr. 21 cm, wyłożonej folią spożywczą. Warstwę lodów waniliowych zamrażamy ok. 2 godziny w zamrażalniku. 

Po tym czasie przygotowujemy warstwę kajmakową. Żółtko ubijamy na puszystą masę z cukrem i łyżką wody. Do ubitego żółtka dodajemy kajmak. Ubijamy jeszcze chwilę i odstawiamy. Do masy z kajmakiem dodajemy powoli i delikatnie, ubite na sztywno białko a następnie ubitą śmietankę. Całość wylewamy na zamrożoną wcześniej warstwę lodów waniliowych. Zamrażamy kolejne 2 godziny.

Na zamrożonych lodach wykładamy resztę (200g) masy kajmakowej, posypujemy orzeszkami i pokrojonymi na kawałki batonikami. Całość polewamy strużkami rozpuszczonej czekolady. Ponownie wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

 

Tort lodowy Snikers

 

Tort lodowy Snikers

 

Tort lodowy Snikers

 

Smacznego !


poniedziałek, 10 sierpnia 2015

 Arbuz, którego można zjeść razem z jego białą i zieloną częścią ;)  Fajny i niecodzienny sposób na arbuzowe orzeźwienie ;)  Polecam !

 

lody arbuzowe

 

Składniki :

( na ok 10 sztuk )

3,5 szklanki* pokrojonego w kostkę arbuza ( bez pestek )

5 łyżeczek cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

0,5 szklanki* mleczka kokosowego ( wcześniej wstrząśniętego )

4-6 sztuk dojrzałego owocu kiwi

 

*szklanka o pojemności 250 ml

 

 

Sposób przygotowania :

Arbuza miksujemy blenderem z jedną łyżeczką cukru i sokiem z cytryny. Zmiksowanym arbuzem napełniamy foremki na lody do 2/3 wysokości ( można użyć małych pojemniczków po serkach lub jogurtach ). Do każdej foremki wkładamy patyczek, całość wkładamy do zamrażalnika na 10-15 minut. Po tym czasie na warstwę arbuzową wylewamy warstwę mleczka kokosowego zmieszanego z 2 łyżeczkami cukru. Ponownie zamrażamy. Kiwi obieramy ze skóry i miksujemy blenderem z 2 łyżeczkami cukru. Warstwę kiwi wykładamy na warstwę mleczka kokosowego. Całość dobrze zamrażamy ( ok. 3 godzin ).

 

lody arbuzowe

 

lody arbuzowe

*Inspiracja

 

Smacznego !


Akcja lodowa 2015

Tagi: arbuz kiwi lody
10:52, paula.20.06 , desery
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram