desery

wtorek, 12 czerwca 2018

Nic tak dobrze nie smakuje jak domowe lody ....a jeżeli dodamy do nich nasze ulubione pralinki to smak nas po prostu powali...;)

Polecam serdecznie !

 

Domowe lody z pralinkami Ferrero Rocher



Składniki :

320 ml śmietanki kremówki

2 jajka ( skorupki sparzone ! )

50g cukru

100g czekolady 60%

opakowanie pralinek Ferrero Rocher

 

Sposób przygotowania :

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Przygotowujemy 3 miski. W jednej ubijamy żółtka z 50g cukru, masa musi być biała i puszysta, do masy powoli wlewamy roztopioną czekoladę cały czas mieszając mikserem. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. W trzeciej misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę.

Do ubitych żółtek z czekoladą dodajemy stopniowo po łyżce białka , mieszamy delikatnie trzepaczką . Następnie dodajemy śmietankę , również stopniowo i delikatnie mieszamy. Dodajemy pokruszone pralinki Ferrero Rocher i delikatnie łączymy z masą. Przelewamy do pojemniczków (mi wyszło 1,5 litra lodów) . Zamrażamy . Po ok 3-4 godz. lody są gotowe :) .

 

Domowe lody z pralinkami Ferrero Rocher

 

Domowe lody z pralinkami Ferrero Rocher

 

Smacznego !

10:11, paula.20.06 , desery
Link Komentarze (1) »
wtorek, 24 kwietnia 2018

W momencie, gdy na zewnątrz zaczęły pojawiać się +20º temperatury , u mnie zaczął się lodowy sezon :) Jako pierwsze zrobiłam lody z ciasteczkami Oreo......genialne ! Polecam serdecznie ! 

 

Lody z ciasteczkami Oreo

 

Składniki :

( na ok. 1 litr lodów ) 

320 ml śmietanki kremówki 30%

2 jajka ( sparzone wrzątkiem )

100g cukru

1 łyżka przegotowanej gorącej wody

 

Dodatkowo : 

opakowanie ciastek Oreo

 

Sposób przygotowania :

Przygotowujemy 3 miski. W jednej umieszczamy śmietankę, w drugiej białka a w trzeciej żółtka jaj.

Do żółtek dodajemy 50g cukru i 1 łyżkę gorącej wody. Miksujemy, aż masa będzie biała i puszysta.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy dalej.

Śmietankę także ubijamy na sztywno ( należy uważać by nie przebić śmietanki, jest dobrze ubita, gdy mikser pozostawia w masie wyraźne wzorki ).

Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce ubitego białka i mieszamy delikatnie trzepaczką. Następnie dodajemy śmietankę, również stopniowo i delikatnie mieszamy. 

Na koniec do masy dodajemy pokruszone ciasteczka. Delikatnie łączymy. Masa musi pozostać puszysta. 

Przekładamy lody do pojemniczka i zamrażamy przez min. 4 godziny. Masy nie potrzeba mieszać. Z racji, że używamy surowych jajek należy lody zjeść w ciągu tygodnia.

 

Lody z ciasteczkami Oreo

 

Lody z ciasteczkami Oreo

 

Smacznego ! 

Tagi: lody Oreo
09:36, paula.20.06 , desery
Link Komentarze (4) »
środa, 10 sierpnia 2016

Lody przygotowuję bez względu na pogodę....więc nawet gdy na dworze jest ziąb, pada deszcz czy wieje wiatr lody nam smakują zawsze :) 

Do przygotowania tych lodów nie potrzebujecie maszynki do lodów, do uzyskania smaku możecie użyć dżemu z czarnych porzeczek lub tak jak w przepisie syropu porzeczkowego. Jeżeli dodacie dżem, w lodach będą widoczne kawałki owoców, więc jeśli wolicie lody bez drobinek polecam użycie syropu. 

 

Lody z czarnych porzeczek

 

Składniki :

( na ok. 1 litr lodów ) 

 

320 ml śmietanki kremówki 30%

2 jajka ( sparzone wrzątkiem )

150g cukru

1 łyżka przegotowanej gorącej wody

 

Dodatkowo : 

2 szklanki  czarnych porzeczek

pół szklanki cukru  

 

Sposób przygotowania : 

Zaczynamy od przygotowania esencji porzeczkowej . Owoce umieszczamy w rondelku i zasypujemy cukrem . Gdy puszczą sok wstawiamy na gaz i gotujemy mieszając od czasu do czasu . Gotujemy porzeczki kilka minut do czasu aż owoce się rozpadną  a sok będzie lekko gęsty . Całość przecieramy przez sito . Pestki i skórki wyrzucamy . Gęsty sok porzeczkowy odstawiamy do wystudzenia . 

 

Przygotowujemy 3 miski . W jednej umieszczamy śmietankę , w drugiej białka a w trzeciej żółtka .

Do żółtek dodajemy 70g cukru i 1 łyżkę gorącej wody . Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta .

Białka ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i ubijamy dalej .

Śmietankę także ubijamy na sztywno. ( należy uważać by nie przebić śmietanki, jest dobrze ubita, gdy mikser pozostawia w masie wyraźne wzorki ) 

Do żółtek dodajemy stopniowo po łyżce ubitego białka i mieszamy delikatnie trzepaczką . Następnie dodajemy śmietankę , również stopniowo i delikatnie mieszamy . Na końcu dodajemy gęsty i ostudzony sok porzeczkowy ( smak możemy regulować ) , powoli mieszamy i przekładamy do pojemniczka . Wychodzi ok. 1 litra lodów . Zamrażamy min. 3 godz. . Z racji , że używamy surowych jajek należy lody zjeść w ciągu tygodnia .

 

Lody z czarnych porzeczek

 

Lody z czarnych porzeczek

 

Smacznego ! 


13:21, paula.20.06 , desery
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 11 lipca 2016

Lato rozpieszcza nas bogactwem witamin zawartych w letnich owocach i warzywach. Powinniśmy każdego dnia korzystać z tych dobrodziejstw i zajadać się tymi pysznościami :) 

Dzisiaj propozycja letniego deseru z udziałem słodkich i dojrzałych malin. Polecam bardzo serdecznie :) 

 

Mus malinowy

 

Składniki :

( na 3 małe i 4 duże pucharki )

600g świeżych malin

400 ml śmietanki kremówki 30%

3 łyżki cukru pudru ( lub więcej według upodobań )

3 czubate łyżeczki żelatyny 

0,5 szklanki mleka

200g herbatników lub biszkoptów kakaowych 

 

Sposób przygotowania :

W pucharkach umieszczamy pokruszone ciasteczka, ja użyłam resztek biszkoptu, który mi został po pieczeniu tortu. 

Maliny oczyszczamy ( kilka odkładamy do dekoracji ) i za pomocą blendera miksujemy. Powstały mus przecieramy przez sito, pozbywając się pestek. 

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnego mleka by napęczniała, a następnie rozpuszczamy w pozostałym mleku (gorącym). Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

W dużej misce ubijamy na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Odkładamy 3-4 łyżki ubitej śmietany do dekoracji, a do reszty wlewamy przetarte maliny i rozpuszczoną żelatynę.  Mieszamy dokładnie. 

Gotowy mus przekładamy do przygotowanych pucharków. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i malinami. 

 

Mus malinowy

 

Mus malinowy

 

Mus malinowy

 

Smacznego ! 

23:12, paula.20.06 , desery
Link Komentarze (3) »
piątek, 26 lutego 2016

Flan jest bardzo popularnym deserem w Meksyku, Hiszpanii i Portugalii. Ma bardzo delikatną, zwartą i kremową konsystencję. Deser niezwykle słodki, a tafla złocistego karmelu, która rozlewa się po przełożeniu flanu na talerzyk tylko potęguje słodycz tego niezwykłego przysmaku. 

Szczerze polecam zwłaszcza amatorom karmelu :)

Przepis pochodzi ze strony Ale Meksyk!

 

Flan pomarańczowo-waniliowy

 

Składniki :

( na 4 kokilki )

  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru ( radzę pominąć )
  • łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki likieru Cointrau (można zastąpić innym likierem)
  • łyżeczka esencji waniliowej (można dodać aromat)
  • 400 ml mleka zagęszczonego słodzonego
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania :

Na patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy do czasu, aż zacznie się rozpuszczać i karmelizować. Należy pilnować by karmel się nie przypalił. Nie mieszamy, a tylko delikatnie przechylamy patelnią by cukier równomiernie się karmelizował. Gdy cukier całkowicie się rozpuści i będzie ciemno brązowy rozlewamy go do przygotowanych kokilek. Karmel po chwili całkiem zastygnie. 

Flan pomarańczowo-waniliowy

 

Do misy miksera wbijamy jajka, żółtko i dodajemy resztę składników. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa zacznie się mocno pienić. Masę mleczno-jajeczną przelewamy do kokilek z karmelem. Miseczki umieszczamy w żaroodpornej formie, do której nalewamy wrzątku ( do połowy wysokości kokilek). Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C i pieczemy przez 35 minut. 

Po upieczeniu flan studzimy, a następnie schładzamy kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.  

Przed podaniem flan przekładamy na talerzyki, podważając brzegi i obracając kokilki do góry nogami. Karmel, który był na spodzie miseczek delikatnie rozlewa się po całym deserze.

 

Flan pomarańczowo-waniliowy

 

Smacznego !  

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
Tagi
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram