Muffinki i babeczki

piątek, 22 lutego 2019

Pyszna i dość szybka wersja karnawałowych słodkości. Plasterki jabłek w delikatnym cieście, obtoczone cynamonowym cukrem.....to co, robimy kawę ?

Przepis znalazłam u Dorotki :)

 

Jabłka w cieście


Składniki :

Ciasto : 

300 g mąki pszennej

2 duże jajka

200 ml mleka

szczypta soli

3 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub wódki)

 

Dodatkowo :


4 - 5 jabłek

cukier cynamonowy (wymieszać: 4 łyżki drobnego cukru + 4 łyżki cukru pudru + 1 łyżka cynamonu)

olej rzepakowy lub kokosowy, do smażenia

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki na ciasto łączymy mikserem. Ciasto powinno być w miarę gęste, jednolite, bez grudek. Jabłka obieramy, wydrążamy od góry gniazda nasienne i kroimy na 0,5 cm plastry (nie cieńsze, by się nie łamały w gęstym cieście).

Plasterki jabłek zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu, jak pączki, w temperaturze 175ºC, z obu stron, do wysmażenia.

Po smażeniu odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Po lekkim przestudzeniu obtaczamy w cynamonowym cukrze. 

 

Jabłka w cieście

 

Jabłka w cieście

 

Jabłka w cieście

 

Smacznego ! 


poniedziałek, 12 grudnia 2016

Drożdżowe baby zazwyczaj kojarzą nam się ze świętami wielkanocnymi, a tymczasem oryginalne Panettone to rodzaj babki pochodzącej z Mediolanu i spożywanej tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Sposób jej przygotowywania jest dość skomplikowany i czasochłonny, dlatego postanowiłam skorzystać z przepisu Oany i upiec jej mini wersję. Babeczki wyszły pyszne, puszyste, wilgotne i pełne bakalii. Idealne na przekąskę do szkoły lub pracy. Polecam ! 

 

Mini Panettone

 

Składniki :

( na 12 sztuk )

225 ml cieplej wody

15g świeżych drożdży

0,5 szklanki cukru

 

2,5 szklanki mąki pszennej (ok.400g)

2 jajka

szczypta soli

 

0,5 szklanki rodzynek

2 łyżki kandyzowanych skórek pomarańczowych 

2 lyżki rumu

 

80g masła

 

Sposób przygotowania :

Do miseczki rozkruszamy drożdże, wlewamy wodę i dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w cieple miejsce by drożdże ruszyły. 

Rodzynki i skórki zalewamy rumem i odstawiamy.

Masło roztapiamy w rondelku.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli. Wlewamy wodę z rozpuszczonymi, spienionymi drożdżami i mieszamy mikserem z hakami. Dodajemy bakalie wraz z alkoholem. Na końcu wlewamy roztopione i przestudzone masło. Ciasto jest rzadkie, dlatego wyrabiamy je za pomocą miksera z hakiem lub mieszamy dużą łyżką. Wymieszane ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

Po tym czasie ciasto przekładamy do formy na babeczki wyłożonej wysokimi papilotkami (jeżeli takich nie mamy możemy uformować je z papieru do pieczenia).

Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Wyrośnięte babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180º C przez 30 minut  ( do suchego patyczka ). 

 

Mini Panettone

 

Mini Panettone

 

Mini Panettone

 

Smacznego ! 

środa, 15 kwietnia 2015

Przepis na te muffinki zobaczyłam kilka dni temu u Kasi, a że dawno u mnie nie było babeczek, postanowiłam je przygotować. Babeczki są bardzo wilgotne i bardzo słodkie, polecam szczególnie dla fanów kajmaku :)

 

muffinki kajmakowe

 

Składniki :

( na 13-14 sztuk )

 

260g mąki pszennej

150g brązowego cukru

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

250 ml mleka

80 ml oleju rzepakowego

1 duże jajko

ziarenka z połowy laski wanilii

 

200g masy kajmakowej

 

Polewa :

200g masy kajmakowej

100 ml śmietanki kremówki

posiekane orzechy do dekoracji

 

Sposób przygotowania :

W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej misce za pomocą trzepaczki mieszamy mleko z jajkiem i olejem.

Do suchych składników wlewamy składniki mokre i krótko mieszamy, tylko do połączenia się.

Masę wylewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, do 1/3 wysokości, następnie do każdej babeczki nakładamy po pół łyżeczki masy kajmakowej, całość nakrywamy kolejną warstwą ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20-25 minut. 

Wystudzone babeczki polewamy polewą kajmakową : śmietankę łączymy z kajmakiem i delikatnie podgrzewamy ( można w mikrofali ) tak by polewa nabrała odpowiedniej konsystencji. Wierzch można udekorować posiekanymi orzechami.

 

muffinki kajmakowe

 

muffinki kajmakowe

 

muffinki kajmakowe

 

Smacznego !

piątek, 29 sierpnia 2014

Czekoladowe ciasto z cukinią tak bardzo nam zasmakowało , że robiłam je 2 razy pod rząd :) Fakt , że dzieciaki wcinały cukinię w nim ukrytą zmobilizowało mnie do kolejnych prób przemycenia jej ;) . Padło na muffinki , które są uwielbiane przez dzieci , nie tylko moje ;) Udało się ! Cukinia była w nich widoczna ( ponieważ starłam ją na grubych oczkach tarki ) , mimo tego w ogóle to nie przeszkadzało moim szkrabom , więcej... nie zdążyłam zrobić do nich polewy , bo połowa zniknęła jeszcze ciepła :) Babeczki wyszły miękkie , puszyste i bardzo wilgotne .

Polecam Wam bardzo serdecznie ! 

 

muffinki z cukinia

 

Składniki :

( na ok.15 muffinek )

 

2 szklanki mąki 

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

2 łyżeczki kakao

0,5 łyżeczki cynamonu



4 jajka 

3/4 szklanki oleju rzepakowego 

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

 

2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii

100 g czekolady mlecznej (lub gorzkiej)

 

Sposób przygotowania :

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( umieszczamy miseczkę z pokruszoną czekoladą na garnuszku z gotującą się wodą , tak by woda nie stykała się z miseczką ) , odstawiamy . 

Mieszamy razem wszystkie suche składniki . W drugiej misce za pomocą trzepaczki mieszamy składniki mokre . Następnie łączymy razem zawartości obu misek i dodajemy startą cukinię i roztopioną czekoladę , mieszamy tylko do połączenia się składników . Przekładamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy 25 minut . 

Po upieczeniu można polać polewą czekoladową . 

 

muffiniki z cukinia

 

muffinki z cukinia

 

Smacznego ! 

środa, 16 lipca 2014

Sezon na owoce leśne w pełni ! Dziś mam dla Was propozycję na pyszne kruche babeczki , wypełnione po brzegi jagodowym serkiem i jagodami . Przysmak nie tylko dla dzieci :) Polecam ! 

 

jagodowe babeczki

 

Składniki :

Ciasto :

250g mąki pszennej

2 łyżki cukru pudru

125g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 żółtko 

1 łyżeczka soku z cytryny 

skórka otarta z połowy cytryny 

2 łyżki śmietanki 

 

Masa serowo-jagodowa :

300g serka homogenizowanego jagodowego lub truskawkowego

1 żółtko

2 białka

2 łyżki cukru

2 łyżeczki żelatyny

2 szklanki jagód 

 

Sposób przygotowania :

Składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny .

Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek i szklanką wycinamy koła , którymi wykładamy wysmarowane masłem foremki do babeczek . Ciasto nakłuwamy widelcem , wykładamy folią aluminiową i obciążamy ziarnami fasoli . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 15 minut do złotego koloru . Studzimy na kratce .

Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody a następnie rozpuszczamy w trzech łyżkach wrzątku .

Żółtko ucieramy z cukrem i dodajemy serek . Białka ubijamy na sztywną pianę .

Jagody ucieramy blenderem lub widelcem na mus , zostawiając trochę do dekoracji .

Do serka dodajemy mus jagodowy , rozpuszczoną żelatynę oraz ubite białka , delikatnie łączymy . 

Masą serowo-jagodową napełniamy upieczone babeczki . Schładzamy w lodówce minimum godzinę . Przed podaniem dekorujemy świeżymi jagodami . 

 

jagodowe babeczki

 

jagodowe babeczki

 

jagodowe babeczki

 

Smacznego ! 


Słodkie jagodowe lato

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Tagi
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram