drożdżowe

wtorek, 31 stycznia 2017

W taki szary i ponury dzień, gdy grypiska panują na każdym kroku, gdy doskwiera brak energii i humoru....jedynym ratunkiem jest coś słodkiego. Coś słodkiego i pysznego jak te drożdżowe ślimaczki z serem ;) Do tego ciepły koc, gorąca kawa... i od razu lepiej :)

 

Serowe ślimaczki z rodzynkami

 

 

Składniki :

( na ok. 18 sztuk )

Ciasto :

500g mąki

30g świeżych drożdży

120g cukru

szczypta soli

2 jajka

200ml mleka (letnie)

70g miękkiego masła (w temp. pokojowej)

Masa serowa :

250g sera twarogowego

3 łyżki cukru z wanilią

1 żołtko

2 łyżki śmietanki kremówki

Dodatkowo :

garść rodzynek

lukier lub cukier puder

Sposób przygotowania :

Drożdże rozkruszamy do miseczki, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy by drożdże ruszyły. 
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli. 
Gdy drożdże urosną wlewamy je do miski z mąką, dodajemy roztrzepane jajka oraz miękkie masło i wyrabiamy elastyczne ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości ( ok. 2 godzin ).

Składniki na masę serową umieszczamy w misce i za pomocą blendera ucieramy na gładką masę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i wykładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na kwadraty o wymiarach ok. 20x20 cm. Każdy kwadrat smarujemy masą serową i posypujemy rodzynkami. Ciasta zwijamy tak jak rolady. Każdy rulon tniemy ostrym nożem na 9 części. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy między drożdżówkami. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170ºC. Pieczemy każdą blachę przez 15-20 minut (funkcja góra/dół).
Po upieczeniu ślimaczki polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. 

Serowe ślimaczki z rodzynkami

Serowe ślimaczki z rodzynkami
Smacznego ! 


16:08, paula.20.06 , drożdżowe
Link Komentarze (5) »
środa, 08 czerwca 2016

W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć u mnie ciasta drożdżowego :)  Pojawia się albo w połączeniu z rabarbarem lub w formie małych drożdżówek z truskawkami. Tym razem drożdżowy placek połączony z masą serową i całym mnóstwem świeżych, pięknych i słodkich truskawek. Zniknął w oka mgnieniu ;)

Polecam serdecznie ! 

 

Placek drożdżowy serowo-truskawkowy

 

Składniki :

( na formę 35x45 cm )


Ciasto drożdżowe :

500g mąki pszennej ( + do oprószenia )

30g drożdży świeżych

150 ml mleka

80g cukru

100g masła

2 jajka

szczypta soli

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 

 

Warstwa serowa :

250g sera twarogowego

2 jajka 

2 łyżki cukru

3 łyżki śmietanki kremówki

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

 

Dodatkowo :

500g świeżych truskawek 

lukier lub cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania :

Drożdże rozkruszamy i rozrabiamy z letnim mlekiem , 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki . Mieszamy i odstawiamy by ruszyły .

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy resztę cukru, szczyptę soli, jajka i cukier waniliowy.

Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.

Gdy drożdże wyrosną wlewamy je do pozostałych składników.

Ciasto wyrabiamy ręcznie do momentu gdy zacznie odchodzić od ścianek miski. Powoli wlewamy roztopione i przestudzone masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.

Nakrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok.2 godz.).

Gdy ciasto urośnie wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozciągamy i wyrównujemy. Ponownie odstawiamy na ok. 30min. by podrosło.

W tym czasie przygotowujemy masę serową :

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.

Twaróg umieszczamy w misie blendera i ucieramy razem z żółtkami, cukrami i śmietanką.

Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami.

Masę serową wykładamy na wyrośnięte ciasto drożdżowe. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki.

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175ºC  przez 35 - 40 minut. 

Po upieczeniu placek polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. 

 

Placek drożdżowy serowo-truskawkowy

 

Placek drożdżowy serowo-truskawkowy

 

Placek drożdżowy serowo-truskawkowy

 

Placek drożdżowy serowo-truskawkowy

 

Smacznego ! 

piątek, 27 maja 2016

Stromboli to bardzo ciekawe danie :) Może być przygotowane w postaci chlebka lub bułek, większe lub mniejsze, a co najważniejsze ....wnętrze, które można modyfikować na wiele sposobów. U mnie w sezonie szparagowym nadzienie nie mogło być inne jak szparagowe ;) Wypróbujcie, jest naprawdę pyszne :) Przepis znalazłam TUTAJ.

 

Stromboli ze szparagami i szynką

 

Składniki :

Ciasto :

560g mąki pszennej (typ 550)

20g świeżych drożdży

60 ml oleju

2 łyżeczki miodu ( lub brązowego cukru )

320 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

1 łyżka oliwy z oliwek 

 

Ziołowe masło :

100g masła

1 ząbek czosnku

natka pietruszki

sól i pieprz

 

Nadzienie :

500g szparagów (zielonych lub białych)

50g szynki

kulka mozzarelli (125g)

100g tartego żółtego sera

 

Na wierzch :

1 jajko

natka pietruszki

2 łyżki tartego parmezanu

 

Sposób przygotowania :

Ciasto :

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie razem z olejem i miodem. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Wlewamy wodę z rozpuszczonymi drożdżami i dokładnie wyrabiamy. Miękkie i elastyczne ciasto zagniatamy w kulę i wkładamy do miski wysmarowanej oliwą. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple na 1,5 godz. do wyrośnięcia. 

W tym czasie przygotowujemy ziołowe masło, ucieramy ser, kroimy mozzarellę oraz myjemy szparagi odrywając zdrewniałe końce. 

Ziołowe masło:

Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy posiekana natkę pietruszki, sól, pieprz oraz rozgnieciony ząbek czosnku. 


Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na blat, na którym wykładamy papier do pieczenia. Łatwiej będzie później przenieść stromboli na blachę do pieczenia. Ciasto wałkujemy na przygotowanym papierze na grubość ok. 1 cm. 

Ciasto równomiernie smarujemy ziołowym masłem. Na środku układamy pokrojoną w paski szynkę, na szynce układamy szparagi, mozzarellę, ponownie szparagi i  tarty żółty ser. 

Stromboli ze szparagami i szynką

Dookoła nadzienia brzegi ciasta nacinamy w paski, które następnie zakładamy jeden na drugim, tworząc przeplatankę, tak jak pokazałam na zdjęciach :)

Stromboli ze szparagami i szynką

Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy natką pietruszki oraz tartym parmezanem. 

Pozostawiamy na 20 minut do napuszenia a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30-40 minut. 

 

Stromboli ze szparagami i szynką

 

Stromboli ze szparagami i szynką

 

Stromboli ze szparagami i szynką

 

Stromboli ze szparagami i szynką

 

Smacznego ! 

poniedziałek, 11 maja 2015

Uwielbiam pracować z ciastem drożdżowym, czy to słodkim, czy wytrawnym. Bardzo się przy tym relaksuję i odprężam. Średnio co trzeci dzień z mojego piekarnika wyjeżdżają jakieś drożdżowe wypieki. Bułki, bagietki, chałki, rogaliki, chlebki i wreszcie moje ukochane drożdżówki oraz placki drożdżowe... najlepsze są te z owocami, jesienią niezastąpione ze śliwkami, a wiosną i latem to obowiązkowo rabarbar, truskawki oraz wiśnie.

Dzisiaj mam dla Was przepis na genialny drożdżowy placek z truskawkami i rabarbarem. Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego.

 

placek z truskawkami i rabarbarem

 

Składniki :

( na formę 35x45 cm )


Ciasto drożdżowe :

500g mąki pszennej ( + do oprószenia )

30g drożdży świeżych

150 ml mleka

80g cukru

100g masła

2 jajka

szczypta soli

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

800g rabarbaru

500g truskawek

100g płatków migdałowych ( pominęłam )

 

Kruszonka :

100g masła

100g cukru

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

180-200g mąki pszennej

 

Sposób przygotowania :

Drożdże rozkruszamy i rozrabiamy z letnim mlekiem , 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki . Mieszamy i odstawiamy by ruszyły .

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy resztę cukru, szczyptę soli, jajka i cukier waniliowy.

Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.

Gdy drożdże wyrosną wlewamy je do pozostałych składników.

Ciasto wyrabiamy ręcznie do momentu gdy zacznie odchodzić od ścianek miski. Powoli wlewamy roztopione i przestudzone masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz.

Nakrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok.2 godz.).

Gdy ciasto urośnie wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozciągamy i wyrównujemy. Ponownie odstawiamy na ok. 30min. by podrosło.

Na wyrośnięte ciasto nakładamy obrany i pokrojony na kawałki rabarbar oraz cząstki truskawek.

Na owoce nakładamy kruszonkę, którą przygotowujemy z mąki, cukru i masła. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy cukier, mieszamy. Następnie wlewamy roztopiony i ostudzony tłuszcz i mieszamy. Rozkruszamy rękoma tworząc grudki. Posypujemy cały placek przygotowaną kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC . Pieczemy przez 30-35 min. aż ciasto nabierze złotego koloru .

 

placek z truskawkami i rabarbarem

 

placek z truskawkami i rabarbarem

 

placek z truskawkami i rabarbarem

 

placek z truskawkami i rabarbarem

 

Smacznego !


Rabarbarowa rewolucja

środa, 29 kwietnia 2015

Niecierpliwie czekam, aż rabarbar w moim ogródku urośnie, aż pojawią się wygrzane w słońcu pierwsze truskawki.... niestety pogoda jest typowo w kratkę, raz jest ciepło jak latem, na drugi dzień termometr pokazuje tylko 2 stopnie !

Dzisiaj polecam Wam pyszne drożdżowe zawijaski, niestety nie są z rabarbarem i truskawkami, ale gwarantuję Wam, że dodatek czekolady i chrupiących orzechów poprawi nie jeden zły humor i przegoni ciemne chmury, wywołując na twarzach wielki uśmiech :)

 

drożdżowe z czekoladą

 

Składniki :

( na 2 formy o śr. 26 cm )

Ciasto :

500g mąki

30g świeżych drożdży

120g cukru

szczypta soli

2 jajka

200ml mleka (letnie)

70g miękkiego masła (w temp. pokojowej)

Dodatkowo :

100g czekolady

100 ml śmietanki kremówki

1 szklanka posiekanych orzechów 

 

Sposób przygotowania :

Drożdże rozkruszamy do miseczki, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy by drożdże ruszyły. 

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru i szczyptę soli. 

Gdy drożdże urosną wlewamy je do miski z mąką, dodajemy roztrzepane jajka oraz miękkie masło i wyrabiamy elastyczne ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości ( ok. 2 godzin ).

 

Śmietankę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy pokruszoną czekoladę imieszamy aż do rozpuszczenia. Gładką masę czekoladową odstawiamy do wystudzenia.

 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i wykładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na kwadraty o wymiarach ok. 20x20 cm. Każdy kwadrat smarujemy masą czekoladową i posypujemy orzechami. Ciasta zwijamy tak jak rolady. Każdy rulon tniemy ostrym nożem na 6 części. Ślimaczki układamy w formach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

 

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Pieczemy każdą formę przez 30 minut (funkcja góra/dół).

Po upieczeniu można ślimaczki dodatkowo polukrować i posypać orzechami.

 

drożdżowe z czekoladą

 

drożdżowe z czekoladą

 

Smacznego !

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram