tarty

środa, 09 listopada 2016

Fantastyczne jesienne danie z dynią w roli głównej. Idealne na obiad lub ciepłą kolację. Polecam !

 

Quiche z dynią

 

Składniki :

Ciasto :

( forma o śr. 28 cm )

Ciasto na spód :

250 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

szczypta soli

1 jajko

1 łyżka lodowatej wody

 

Nadzienie :

1 kg dyni

400g mielonego mięsa

100g wędzonego boczku

pół cebuli

ząbek czosnku

olej do smażenia

sól i pieprz

400 ml śmietanki kremówki 30%

4 żółtka

szczypta gałki muszkatołowej 

200g tartego sera mozzarella

 

Sposób przygotowania :

Ciasto na spód :

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty o śr. 28 cm. Ciasto ponownie schładzamy w lodówce przez 30 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 180º C. Na surowe ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy grochem lub fasolą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu, folię z grochem usuwamy a ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Nadzienie :

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i boczek pokrojony w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i chwilę smażymy. Odstawiamy. 

Śmietankę mieszamy z żółtkami za pomocą rózgi kuchennej. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową .

Na upieczony spód wykładamy mięso mielone z dynią. Całość zalewamy mieszanką śmietanowo-jajeczną. Wierzch posypujemy tartym serem mozzarella. 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez 30-35 minut. 

 

Quiche z dynią

 

Quiche z dynią

 

Smacznego ! 

Tagi: dynia
09:24, paula.20.06 , tarty
Link Komentarze (5) »
niedziela, 28 sierpnia 2016

Amerykański klasyk, który kojarzy mi się tylko z filmami rodem z Hollywood ;)  Kruche ciasto skrywające w swym wnętrzu obłędną ilość wiśni.....tego nie można z niczym porównać, tego trzeba spróbować ! 

Przepis pochodzi od Martha Stewart ,,Martha'a American Food ".

 

Cherry Pie

 

Cherry Pie

 

Składniki :

(na formę o średnicy 26 cm ) 

Kruche ciasto :

420g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru pudru

260g zimnego masła, pokrojonego w małe kawałki

0,5 szklanki zimnej wody

 

Nadzienie :

1,5 kg wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)

30g (trochę mniej niż 1/4 szklanki) mąki kukurydzianej

1 szklanka cukru 

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego

2 łyżki (28g) zimnego masła, pokrojonego na małe kawałeczki

 

Dodatkowo :

1 jajko, rozbełtane

1 łyżka śmietany kremówki

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy razem.

Zagniatamy w kulę,

zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. 

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części.

Jedną wykładamy spód formy wysmarowanej uprzednio masłem. 

Ciasto nakłuwamy widelcem. 

 

Wiśnie mieszamy z mąką kukurydzianą, cukrem i ekstraktami. 

Wykładamy je na spód ciasta. 

Na wiśniach układamy pokrojone lub starte na tarce masło. 

Drugą część ciasta wałkujemy i nakrywamy nim owoce, dobrze zlepiając

brzegi. 

Na wierzchu robimy kilka nacięć. 

Na końcu całość smarujemy jajkiem zmieszanym ze śmietanką. 

 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 1 godzinę. 

 

Cherry Pie

 

Cherry Pie

 

Cherry Pie

 

Smacznego ! 


Tagi: wiśnie
12:24, paula.20.06 , tarty
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 20 czerwca 2016

Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, zapobiegają

powstawaniu groźnych chorób a poza tym są niskokaloryczne :) Sezon na

nie powoli się kończy, dlatego kto jeszcze ich nie próbował, powinien jak

najszybciej to zmienić. 


Dziś polecam pyszną tartę, którą przygotujecie bez konieczności

zagniatania kruchego spodu. Jest wyśmienita ! 

 

 

Ziemniaczana tarta z kurczakiem i szparagami


 

Składniki :


Masło czosnkowe :

100g masła

sól, pieprz

2 ząbki czosnku

 

Na spód :

300g ugotowanych młodych ziemniaków

100g masła czosnkowego

szczypta mielonej papryki

szczypta świeżo mielonego pieprzu

 


Nadzienie :

1 cebula drobno posiekana

1 pierś kurczaka + 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka + 1 łyżka oleju 

300g zielonych szparagów

150 ml śmietanki 30%

sól, pieprz do smaku

4 jajka

125g sera mozzarella 

 

 

Sposób przygotowania :


Dzień wcześniej można ugotować ziemniaki w łupinach. 


Masło czosnkowe :


Masło umieszczamy w rondelku i roztapiamy. Do roztopionego masła

dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i

odstawiamy. 


Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ugotowanymi i

pokrojonymi w plasterki ziemniakami. Warstwę ziemniaków smarujemy

masłem czosnkowym.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i podpiekamy przez 15

minut. 


W tym czasie przygotowujemy nadzienie. 


Kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem

przyprawy do kurczaka. 


Umyte i pozbawione twardych końcówek szparagi blanszujemy przez 5

minut we wrzątku a następnie kroimy na mniejsze kawałki. 


W misce umieszczamy jajka, poszatkowaną cebulę, sól, pieprz i

śmietankę.

Wszystko razem mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. 


Na podpieczonym ziemniaczanym spodzie umieszczamy usmażonego

kurczaka i szparagi. Całość zalewamy masą jajeczną. Na koniec

posypujemy serem mozzarella i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do

200ºC przez 30 minut, aż wierzch tarty ładnie się zarumieni. 

 

 

Ziemniaczana tarta z kurczakiem i szparagami

 

Ziemniaczana tarta z kurczakiem i szparagami

 

Ziemniaczana tarta z kurczakiem i szparagami

*Inspiracja 

Smacznego ! 

środa, 03 czerwca 2015

Czerwiec - sezon truskawkowy w pełni :) Nie wiem czy wiecie, ale ten miesiąc jest moim ulubionym miesiącem w całym roku :). Jest ciepło, prawie letnio, coraz bliżej wakacje. W czerwcu się urodziłam i w czerwcu poznałam mojego męża :)

Tym wszystkim szczególnym momentom zawsze towarzyszyły truskawki. Dlatego truskawki należą do grona moich ulubionych owoców, śmiem stwierdzić nawet, że zajmują czołowe miejsce na liście ;)

Na piękny początek czerwca, na słoneczną pogodę, na czas spędzony z rodziną, polecam tę oto tartę, z truskawkami i crème pâtissière.

Spróbujcie koniecznie :) 

 

tarta z truskawkami

 

Składniki :

Kruche ciasto :

300g mąki pszennej

150g masła

1 żółtko

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki śmietanki 

 

Crème pâtissière :

4 żółtka

125g cukru

40g mąki

450 ml mleka

nasionka z połowy laski wanilii

 

Dodatkowo :

0,5 kg świeżych truskawek

1 galaretka truskawkowa

 

Sposób przygotowania :

Ciasto :

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty o śr. 29 cm. Ciasto ponownie schładzamy w lodówce przez 30 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 180º C. Na surowe ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy grochem lub fasolą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu, folię z grochem usuwamy a ciasto odstawiamy do wystudzenia.

 

Crème pâtissière :

Żółtka ucieramy z 1/3 cukru na puszystą masę. Dodajemy mąkę i mieszamy. W rondelku podgrzewamy mleko z resztą cukru i ziarenkami wanilii. Gdy mleko zacznie się gotować, przelewamy je do ubitych żółtek, jednocześnie mieszając. Gdy składniki się połączą przelewamy całość ponownie do rondla. Cały czas mieszając gotujemy krem na małym ogniu ok. 2 minut, aż wyraznie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia ( można krem posypać odrobiną cukru pudru , by nie pokrył się kożuchem ).

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

Na wystudzony spód tarty wykładamy przygotowany krem. Następnie układamy pokrojone w plasterki truskawki. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.

 

tarta z truskawkami

 

tarta z truskawkami

 

tarta z truskawkami

 

tarta z truskawkami

 

Smacznego !



Milion Smaków Truskawek - druga edycja

środa, 20 maja 2015

Witajcie kochani :) W tym roku zajadam się szparagami jak nigdy, szkoda że sezon na nie tak szybko przemija.... chociaż patrząc z drugiej strony, gdyby były dostępne przez cały rok, pewnie by tak bardzo nie smakowały ;)

Dzisiaj mam propozycje na wyśmienitą tartę z kurczakiem i szparagami. Inspirowałam się TYM przepisem.

 

tarta z kurczakiem i szparagami

 

Składniki :

( forma o śr. 28 cm )

Ciasto na spód :

250 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

szczypta soli

1 jajko

1 łyżka lodowatej wody

 

Nadzienie :

1 filet z piersi kurczaka

1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

1 łyżka oleju rzepakowego


1 pęczek zielonych szparagów (średnich lub cienkich)

400 ml śmietanki kremówki 30%

4 żółtka

4 łyżki tartego parmezanu

2 łyżki startego sera cheddar lub brie

szczypta suszonego tymianku

sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania :

Ciasto na spód :

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty o śr. 28 cm. Ciasto ponownie schładzamy w lodówce przez 30 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 180º C. Na surowe ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy grochem lub fasolą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po upieczeniu, folię z grochem usuwamy a ciasto odstawiamy do wystudzenia.

 

Nadzienie :

Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju z ulubiona przyprawą do kurczaka. Odstawiamy.

 

W misce mieszamy razem śmietankę, żółtka, tarte sery oraz przyprawy.

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Jeśli nasze szparagi są dosyć grube warto skrobaczką je obrać, jeśli są cienkie nie potrzeba tego robić. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki. 


Na upieczony spód wykładamy upieczonego kurczaka. Wylewamy masę serowo-śmietanową a następnie układamy pokrojone szparagi.

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 45 minut.

Podajemy na ciepło.

 

tarta z kurczakiem i szparagami

 

tarta z kurczakiem i szparagami

 

tarta z kurczakiem i szparagami

 

Smacznego !


Szparagowe<3Love

10:16, paula.20.06 , tarty
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram