serniki

wtorek, 19 lipca 2016

Lipiec w tym roku jakoś nie daje się lubić pod względem pogodowym :(

Na szczęście dzięki letnim owocom możemy sobie ten czas trochę osłodzić ;)

Ten sernik to wyśmienite połączenie jagód i malin. W oryginalnym przepisie jest spód wykonany z herbatników, ja wybrałam biszkopty. Całość ukoronowana galaretką i owocami. W sam raz na letnie przyjęcia. Polecam ! 

 

Sernik na zimno jagodowo-malinowy

 

Składniki :

( forma o śr. 26cm )

180g biszkoptów

550g twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie mielonego

200g malin

150g jagód

4 łyżki cukru pudru

200ml śmietanki kremówki 30%

5 łyżeczek żelatyny

6 łyżek wody

1 galaretka wiśniowa lub malinowa

maliny i jagody do dekoracji 

 

Sposób przygotowania :

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim biszkopty. 

275g twarogu (połowę) miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru. Jagody oczyszczamy i miksujemy blenderem na mus. Mus dodajemy do masy serowej. 2,5 łyżeczki żelatyny zalewamy 3 łyżkami wody, a następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce do czasu aż będzie rozpuszczona. Przestudzoną żelatynę mieszamy z masą serowo-jagodową. 100g zimnej śmietanki ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą. Masę jagodową wylewamy na biszkopty, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki by stężała. 

Podobnie postępujemy z masą malinową. Maliny jednak po utarciu blenderem należy przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek.

Przygotowaną masę serowo-malinową wylewamy na stężałą warstwę jagodową. Ponownie wstawiamy do lodówki.

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.

Na stężałym serniku układamy maliny i jagody. Całość zalewamy tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc. 

 

Sernik na zimno jagodowo-malinowy

 

Sernik na zimno jagodowo-malinowy

 

Sernik na zimno jagodowo-malinowy

 

Smacznego ! 

13:03, paula.20.06 , serniki
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 23 maja 2016

Pierwszy raz robiłam i jadłam sernik z rabarbarem, połączenie niezwykłe ale jakże smaczne :) Dla przełamania smaku do rabarbaru dodałam dżem truskawkowy, można oczywiście zamienić go na świeże truskawki, które teraz tanieją z dnia na dzień. Truskawki bardzo się lubią z rabarbarem :) Bezowa pianka pokryta złotymi kropelkami wygląda uroczo i bardzo wiosennie. Polecam serdecznie ! 

 

Sernik z rabarbarem

 

Składniki :

( forma 25/35 cm )

Na ciasto :

2 szklanki mąki

4 żółtka

150g zimnego masła

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka śmietanki 30%

 

Na masę serową :

500g sera twarogowego ( zmielonego )

1 jajko

50g masła

1 budyń waniliowy ( proszek )

0,5 szklanki cukru

sok z połowy cytryny 


Dodatkowo :

0,5 kg rabarbaru

3 łyżki dżemu truskawkowego ( lub 0,5 kg świeżych tryskawek )

 

Beza :

4 białka 

szczypta soli 

1 szklanka cukru pudru

 

Sposób przygotowania :

Składniki na kruche ciasto łączymy szybko tworząc kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki . 

Blachę (25/35cm) wykładamy papierem do pieczenia, schłodzonym ciastem wykładamy spód formy ugniatając palcami  lub wałkując przy pomocy wałka . 

Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i miksujemy na puszystą masę . 

Masę serową wykładamy na spód z ciasta. 

Umyty i obrany rabarbar kroimy na kawałeczki, mieszamy go z dżemem truskawkowym lub świeżymi truskawkami. Owoce umieszczamy na warstwie serowej. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175ºC , spód z masa serową i owocami wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dobrze miksujemy.  

Gdy spód i masa serowa będą podpieczone, ciasto wyjmujemy z pieca i wykładamy na nie ubite białka. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut, ale obniżamy temperaturę pieca do 160º C. 

Studzimy w piekarniku. Przechowujemy w lodówce. 

 

Sernik z rabarbarem

 

Sernik z rabarbarem

 

Sernik z rabarbarem

 

Smacznego ! 


wtorek, 05 stycznia 2016

Obok piernika staropolskiego ten sernik cieszył się największą popularnością podczas minionych Świąt w mojej rodzinie :) Sernik staropolski to wyjątkowy smak mojego dzieciństwa. Smakuje dokładnie tak samo jak kiedyś, gdy podczas Bożego Narodzenia odwiedzaliśmy naszą babcię. Wtedy również sernik znikał jako pierwszy :)

Bardzo wilgotny, lekki i puszysty. Z grubą warstwą lukru i odrobiną bakalii....taki lubimy najbardziej :)

Korzystałam z TEGO przepisu, ale odpowiednio zwiększyłam proporcje na dużą blachę.

 

sernik staropolski

 

sernik staropolski

 

Składniki :

( na formę o wymiarach 23/38 cm )


1,5 kg twarogu dwukrotnie mielonego 

180 g masła

10 jajek (oddzielnie żółtka i białka)

300 g śmietany 18 %

2 szklanki cukru pudru

2 łyżki cukru waniliowego

2 budynie waniliowe (proszek)

1 płaska łyżeczka soli

100 g rodzynek

2 łyżeczki mąki pszennej

1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Dodatkowo na lukier :

300g cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

kilka łyżek wrzątku 

 

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. 

Masło rozpuszczamy w rondelku. Odstawiamy do przestudzenia. 

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie odcedzamy, osuszamy i mieszamy z mąką. 

W dużej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie jasna i puszysta dodajemy śmietanę. Miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo ser. 

Na koniec wlewamy przestudzone masło, dodajemy proszek budyniowy i sól. Miksujemy tylko do połączenia się składników.

W osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek.

Za pomocą łyżki lub trzepaczki delikatnie łączymy pianę z białek z masą serową. Dodajemy oprószone mąką rodzynki oraz skórkę pomarańczową.

Masę wlewamy do formy 23/38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170ºC i pieczemy przez 1 godzinę i 50 minut. W razie potrzeby możemy przedłużyć czas pieczenia do 2 godzin. 

Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie schładzamy kilka godzin w lodówce.

Wierzch polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

 

 

sernik staropolski

 

sernik staropolski

 

sernik staropolski

 

Smacznego !   

Tagi: ser sernik
12:55, paula.20.06 , serniki
Link Komentarze (8) »
środa, 22 lipca 2015

Lato w pełni ! Gorące i słoneczne dni nie mogą obejść się bez lodów i sernika na zimno ;) Dzisiaj sernik, w wersji mocno jagodowej, o pięknym kolorze i z taflą galaretki przygotowanej z soku jagodowego. Uwielbiam !

 

Jagodowy sernik na zimno

 

Składniki :

( forma o śr. 26 cm )

100g biszkoptów na spód


2 jajka

2 łyżki miękkiego masła

200g cukru (1 szklanka)

1 kg sera twarogowego (z wiaderka)

5 łyżeczek żelatyny

0,5 szklanki gorącego mleka

 

360g jagód (2,5 szklanki)

250 ml wody (1 szklanka)

1 łyżka cukru

1 galaretka ( truskawkowa, wiśniowa lub z owoców leśnych)

 

Sposób przygotowania :

Formę o śr. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty.

Umyte i sparzone jagody przekładamy do rondelka, wlewamy wodę i dosypujemy cukier. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie powstały sok (ok. 1,5 szklanki ) zlewamy do drugiego garnuszka a owoce miksujemy blenderem na mus. Sok ponownie zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim 1 galaretkę. Odstawiamy.

Żelatynę zalewamy zimną wodą by napęczniała a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku. Studzimy.

W misie miksera ucieramy masło z cukrem i dodajemy żółtka jaj ( wcześniej sparzonych wrzątkiem ).  Do masy stopniowo dodajemy ser. Następnie wlewamy przygotowany wcześniej mus jagodowy. Miksujemy. Do masy serowo-jagodowej wlewamy przestudzoną żelatynę, dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka jaj. Delikatnie łączymy i od razu masę wylewamy na przygotowany spód z biszkoptami. Formę wstawiamy na godzinę do lodówki. Na stężałą masę serową wylewamy ostudzoną galaretkę jagodową. Całość ponownie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Przed podaniem wyjmujemy z formy i dekorujemy bitą śmietaną i owocami.  

 

Jagodowy sernik na zimno

 

Jagodowy sernik na zimno

 

Jagodowy sernik na zimno

 

Jagodowy sernik na zimno

 

Smacznego !


08:38, paula.20.06 , serniki
Link Komentarze (5) »
piątek, 19 czerwca 2015

Od jakiegoś czasu chodził za mną sernik... taki pieczony, delikatny, puszysty, rozpływający się w ustach... do tego w sezonie truskawkowym, koniecznie z wielką górą tych owoców :) Natknęłam się na ciekawy przepis na sernik z dodatkiem sera mascarpone i białej czekolady, autorka bloga ,,Kornik w kuchni" skutecznie namówiła mnie do wypróbowania jej przepisu. Sernik wyszedł dokładnie taki jak chciałam :) Delikatny, słodki, puszysty, z dodatkiem świeżych truskawek smakuje obłędnie ! Na pewno z przepisu skorzystam nie raz.

Polecam ! 

 


Sernik z białą czekoladą i truskawkami

 

Składniki :

( forma o śr. 21 cm )

Spód :

160g herbatników

80 g masła

 

Masa serowa :

500g sera twarogowego (z wiaderka)

100g mascarpone

4 jajka

70g cukru

100g białej czekolady ( roztopionej i wystudzonej )



Dodatkowo:

150g mascarpone

40g białej czekolady

2 łyżeczki soku z cytryny

400 g truskawek

Sposób przygotowania :

Herbatniki kruszymy w blenderze. Masło roztapiamy. Do pokruszonych herbatników wlewamy roztopione masło. Gdy masa będzie miała konsystencję mokrego piasku, wykładamy ją na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy, wyrównujemy i odstawiamy.

Masa serowa :
W misie miksera umieszczamy ser twarogowy, mascarpone i cukier. Miksujemy do połączenia się składników. Wbijamy kolejno jajka nie przerywając miksowania. Na końcu wlewamy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę.

Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez 50-60 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. 

Sernik studzimy przez godzinę w piekarniku, a następnie po wystudzeniu na blacie kuchennym schładzamy sernik w lodówce.
Przed podaniem sernik wyjmujemy z formy, smarujemy resztą serka mascarpone wymieszanego z roztopioną czekoladą i sokiem z cytryny. Wierzch dekorujemy cząstkami świeżych truskawek.

Sernik z białą czekoladą i truskawkami

Sernik z białą czekoladą i truskawkami

Sernik z białą czekoladą i truskawkami

Sernik z białą czekoladą i truskawkami
Smacznego !



17:16, paula.20.06 , serniki
Link Komentarze (7) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram