jabłeczniki

czwartek, 15 października 2015

Delikatne ciasto biszkoptowe przełożone słodkim, cynamonowym musem jabłkowym i warstwą waniliowego budyniu. Całość mocno oblana lukrem. Ciasto idealne na jesienne popołudnia. Polecam !

 

Biszkopt z musem jabłkowym i budyniem

 

Składniki :

( na blachę 25x35 cm )

Biszkopt : 

5 jajek

1 niepełna szklanka cukru (150g)

nasionka z połowy laski wanilii

1 szklanka mąki pszennej (130g)

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (70g)

 

Warstwa z musem jabłkowym :

1 litr musu jabłkowego

szczypta cynamonu

3 galaretki cytrynowe

0,5 litra wody

 

Warstwa budyniowa :

1 litr + 1 szklanka mleka

3 budynie waniliowe

3-4 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami.

Ciasto przelewamy do formy (25/35cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut .

 

Warstwa z musem jabłkowym :

Wszystkie galaretki rozpuszczamy w 0,5 l. wody. Mus jabłkowy mieszamy z cynamonem. Przestudzone galaretki wlewamy do musu. Mieszamy i odstawiamy do czasu aż zacznie tężeć.

 

Warstwa budyniowa :

Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, ale w zmniejszonej ilości mleka.

 

Upieczony biszkopt przecinamy wzdłuż na połowę. Spód wkładamy z powrotem do formy, w której był pieczony. Tężejący mus jabłkowy wykładamy na spód biszkoptowy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Na zastygłym musie jabłkowym rozsmarowujemy przestudzony budyń. Warstwę budyniu nakrywamy drugą połową biszkoptu. Wierzch pokrywamy grubą warstwą lukru lub oprószamy cukrem pudrem. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

 

Biszkopt z musem jabłkowym i budyniem

 

Biszkopt z musem jabłkowym i budyniem

 

Smacznego !



Jabłko z cynamonem 2015

środa, 22 kwietnia 2015

Szarlotka bardzo delikatna, wprost rozpływająca się w ustach. Puszysta budyniowa pianka, kruche, maślane ciasto i warstwa jabłek z dużą ilością cynamonu. Po prostu pycha !

W oryginalnym przepisie, który znalazłam u Arabeski, są surowe jabłka. Ja użyłam prażonych jabłek z mojej spiżarni. Możecie użyć jednych lub drugich, efekt zawsze będzie smakowity ;)

 

jabłecznik z budyniem

 

Składniki :

( forma o wymiarach 28x35 cm )


Kruche ciasto :

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g  cukru

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

200 g zimnego masła

5 żółtek

3-5 łyżek śmietany

 

Pianka budyniowa :

2 op. budyniu śmietankowego (każde na 1/2 l mleka)

0,5 l  mleka

1 łyżka masła

5 białek

180 g cukru

 

Dodatkowo :

1,5 kg kwaśnych jabłek lub 1,5 l prażonych jabłek ( ze słoika )

kilka łyżek cukru (w zależności od kwaśności jabłek – do smaku)

cynamon do oprószenia jabłek

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki na kruche ciasto umieszczamy w misce i szybko zagniatamy. Formujemy w kulę i dzielimy na 2 części. Jedną wkładamy do lodówki na 30 minut, drugą wstawiamy na godzinę do zamrażalnika.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciastem schłodzonym w lodówce wykładamy spód blachy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15 minut. Studzimy. 

Na podpieczonym spodzie układamy pokrojone w plasterki jabłka, posypujemy cukrem i cynamonem lub wykładamy prażone jabłka ze słoika.

Budynie gotujemy w 0,5 l mleka. Do ciepłego, ugotowanego budyniu dodajemy masło, mieszamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier. Łączymy z wystudzonym budyniem.

Budyniową piankę wykładamy na warstwę z jabłek i wyrównujemy.

Na wierzchu ścieramy na grubych oczkach tarki resztę ciasta wyciągniętą z zamrażalnika.

Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 180ºC ) i pieczemy przez 60 minut. 

Po upieczeniu wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem.

 

jabłecznik z budyniem

 

jabłecznik z budyniem

 

jabłecznik z budyniem

 

jabłecznik z budyniem

 

Smacznego !

środa, 04 marca 2015

Owocem wczorajszego wieczornego wypiekania jest niezwykle kruchy i bardzo delikatny jabłecznik. Do jego przygotowania użyłam prażonych jabłek, które przygotowałam w zeszłym roku do słoiczków. Wy możecie oczywiście użyć świeżych lub kupić w sklepie gotowe prażone jabłka. Ciasto jest uniwersalne i nadaje się właściwie do każdego owocu, ale z jabłkami smakuje wybornie :) Polecam serdecznie !

 

jabłecznik

 

Składniki :

( na formę  22x33 cm )

Na ciasto :

3 szklanki mąki

3 żółtka

200g zimnego masła

3 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka soku z cytryny

2 łyżki śmietany 12%

 

Na masę białkową :

3 białka

0,5 szklanki cukru pudru 

1 budyń waniliowy

 

Dodatkowo :

2 słoiki prażonych jabłek ( każdy 1 litrowy )

cukier puder do oprószenia

łyżka kaszy manny

 

Sposób przygotowania :

Składniki na kruche ciasto łączymy szybko tworząc kulę, dzielimy ją na 2 części ( mniejszą i większą ) zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

Białka ubijamy na sztywno , dodając pod koniec cukier puder oraz proszek budyniowy .

Blachę (22/33cm) wykładamy papierem do pieczenia , większą część ciasta wykładamy na spód ugniatając palcami  lub wałkując przy pomocy wałka .

Ciasto oprószamy kaszą manną a następnie wykładamy na nie prażone jabłka. 

Wyrównujemy i całość równo pokrywamy pianą z białek.

Resztę ciasta wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach posypując wierzch jabłecznika. 

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 45 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni. Studzimy w piekarniku .

Po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem .

 

jabłecznik

 

jabłecznik

 

Smacznego !



piątek, 19 września 2014

Szarlotka ta jest niesamowicie pyszna ! Fakt, że przygotowuje się ją bardzo szybko i bezproblemowo przemawia jeszcze bardziej na jej korzyść. Składniki suche przekładamy na przemian z warstwą tartych jabłek i cynamonem, całość posypujemy startym zimnym masłem i pieczemy. Smakuje obłędnie ! Polecam serdecznie ! 

 

szarlotka sypana

 

Składniki :

1 szklanka ciemnego cukru (lub białego)

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka kaszki manny

1 łyżeczka proszku do pieczenia


185 g zimnego masła

1200 g jabłek

cynamon

 

Sposób przygotowania :

Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. 

W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki. 

Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, ważne jest by szczelnie zabezpieczyć formę, tak by podczas pieczenia masło nam nie wypłynęło przez szczeliny. 

Na dno formy wsypujemy 1 szklankę suchych składników. Na to wykładamy połowę startych jabłek, posypujemy cynamonem. Następnie kolejna szklanka suchych składników i warstwa jabłek oprószonych cynamonem. Na końcu wsypujemy ostatnią szklankę suchych składników, którą pokrywamy startym masłem. 

Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC i pieczemy ok. 60 minut. 

Kroimy wystudzoną. 

 

szarlotka sypana

 

szarlotka sypana

 

Smacznego ! 


Jabłko z cynamonem 2014

czwartek, 14 sierpnia 2014

Dziś mam dla Was przepis na klasyczny jabłecznik . Bardzo delikatne , kruche ciasto , oprószone cukrem pudrem a wnętrze wypełnione papierówkami . Jabłka te podczas pieczenia rozpadają się tworząc mus , co sprawia , że jabłecznik jest wilgotny a za razem lekki . Genialnie smakuje z gałką lodów waniliowych lub z kleksem bitej śmietany :)  Przepis ze starego numeru Poradnika Domowego . Polecam !  

 

jabłecznik

 

Składniki :

500g maki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 

150g cukru pudru

ziarenka z połowy wanilii lub ekstrakt waniliowy

150g masła

2 jajka

6 łyżek śmietany 18%

1,5 kg jabłek ( papierówek )

2 łyżeczki cynamonu 

1 łyżka cukru

cukier puder do oprószenia 

 

Sposób przygotowania :

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem , proszkiem do pieczenia i wanilią . Dodajemy posiekane masło . Jajka mieszamy trzepaczką ze śmietaną i wlewamy do miski z mąką . Szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie równe części . Jedną częścią wylepiamy dno blaszki (25/30cm) wyłożoną papierem do pieczenia . Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy 10 minut . Na podpieczone ciasto wykładamy obrane i pokrojone na cząstki jabłka . Posypujemy je cukrem i cynamonem . Przykrywamy pozostałym ciastem rozwałkowanym na placek wielkości blaszki . Pieczemy w tej samej temperaturze ok. godzinę , aż wierzch ładnie się zrumieni . Wystudzony jabłecznik oprószamy cukrem pudrem .

 

jabłecznik

 

jabłecznik

 

Smacznego ! 


Jedz polskie jabłka

 
1 , 2
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram