biszkoptowe

czwartek, 07 kwietnia 2016

Inspiracją do tego ciasta był bananowiec Anetki. Gdy moje dzieci zobaczyły piękne, słoneczne zdjęcia autorki od razu było wiadomo, że będę musiała je przygotować. Wprowadziłam swoje zmiany, pominęłam warstwę śmietanową,  inaczej zrobiłam mus bananowy i oczywiście użyłam własnego biszkoptu, bez którego moja dziatwa nie wyobraża sobie dobrego ciasta ;) 

Wyszło słodko, lekko i wiosennie. Polecam Wam z całego serca :) 

 

Bananowiec

 

Składniki :

                                           ( forma 25x35 cm )

Biszkopt :

3 jajka

pół szklanki cukru (100g)

nasionka z połowy laski wanilii

niepełna szklanka mąki pszennej (100g)

3 łyżki mąki ziemniaczanej (50g)

 

Masa bananowa :

4-5 bananów

2 łyżki cukru

sok z jednej cytryny

330 ml śmietany kremówki

4 łyżeczki żelatyny

0,5 szklanki gorącego mleka

 

Dodatkowo :

4 duże banany

2 galaretki cytrynowe

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Do piany z białek stopniowo dodajemy żółtka i cukier z ziarenkami wanilii.  Masę jajeczną delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami. 

Ciasto przelewamy do formy (25/35cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 20 minut .

Studzimy. 


Masa bananowa :

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy by napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w 0,5 szkl. gorącego mleka. Odstawiamy do przestudzenia. 

Śmietankę ubijamy na sztywno. 

Banany z cukrem i sokiem z cytryny ucieramy za pomocą blendera na mus. 

Do musu bananowego dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę, a następnie delikatnie mieszamy z ubitą śmietanką. 

Całość wylewamy na upieczony i wystudzony biszkopt. 

Wstawiamy całość do lodówki na ok. 1 godzinę. 


Galaretki przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Gdy galaretka zacznie tężeć na musie bananowym układamy plasterki bananów. Całość zalewamy galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki najlepiej na całą noc. 

 

Bananowiec

 

Bananowiec

 

Bananowiec

 

Smacznego ! 


piątek, 12 lutego 2016

Bardzo lekkie i delikatne ciasto. Idealnie się sprawdzi jako coś słodkiego na Walentynki. Do tego malinowy mus w romantycznie różowym kolorze i romans wisi w powietrzu ;)

 Polecam :) 

 

Rolada z musem malinowym

 

Składniki :

Biszkopt :

4 jajka

pół szklanki cukru (100g)

nasionka z połowy laski wanilii

niepełna szklanka mąki pszennej (100g)

3 łyżki mąki ziemniaczanej (50g)

 

Mus malinowy :

500g mrożonych malin

500 ml śmietanki kremówki 30%

4 łyżeczki żelatyny 

0,5 szklanki cukru 

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Do piany z białek stopniowo dodajemy żółtka i cukier z ziarenkami wanilii.  Masę jajeczną delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami. 

Ciasto wylewamy na możliwie największą blachę ( taką od piekarnika ), wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC. Pieczemy ok. 20 minut, aż wierzch ciasta będzie lekko rumiany. 

Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy i jeszcze ciepły zawijamy (jak roladę) w ściereczkę oprószoną cukrem pudrem. Odstawiamy do przestudzenia.

 

Mus malinowy :

Maliny przekładamy do garnuszka. Dolewamy ok. 1 szklankę wody, dodajemy cukier i wstawiamy na gaz. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody by napęczniała. Gdy maliny zaczną się gotować, zdejmujemy garnek z ognia ( jeżeli nie chcecie by w musie wyczuwalne były pestki należy w tym momencie przetrzeć maliny przez sitko a następnie ponownie zagotować ) , dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Maliny z żelatyną ( powstały syrop malinowy) odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy zimny syrop malinowy nie przerywając miksowania. Masę odstawiamy do lodówki do czasu aż zacznie tężeć.

Wystudzony biszkopt odwijamy ze ściereczki. Do środka przekładamy tężejący mus malinowy. Zawijamy roladę. Przekładamy na talerz i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem i świeżymi malinami.  

 

Rolada z musem malinowym

 

Rolada z musem malinowym 

Smacznego !

piątek, 15 stycznia 2016

Takie przekładane ciasta znikają w moim domu błyskawicznie :) To malinowe cudo znalazłam na blogu Słodka Magia od Kuchni i od razu wiedziałam, że zrobi furorę :) Zmieniłam ciemny spód na waniliowy biszkopt oraz inaczej przygotowałam warstwę serową. Ogólnie ciasto mimo, że wygląda na skomplikowane robi się zaskakująco szybko, zwłaszcza gdy na zewnątrz mroźna pogoda, która sprawia, że galaretki i żelatyny stygną w oka mgnieniu :)  Polecam serdecznie !

 

Kostka malinowy poemat

 

Składniki :

                                                 ( forma 25x35 cm )

Biszkopt :

3 jajka

pół szklanki cukru (100g)

nasionka z połowy laski wanilii

niepełna szklanka mąki pszennej (100g)

3 łyżki mąki ziemniaczanej (50g)

 

Warstwa serowa :

400g waniliowego serka twarogowego

100g masła

2 jajka

0,5 szklanki cukru

nasionka z połowy laski wanilii

5 łyżeczek żelatyny

0,5 szklanki mleka

 

Warstwa malinowa :

500g mrożonych malin 

2 galaretki malinowe ( lub truskawkowe )

 

Malinowa pianka :

500 ml śmietanki kremówki 30%

2 galaretki malinowe

 

Dodatkowo :

200 g podłużnych biszkoptów

2 łyżki soku z cytryny + 0,5 szklanki wody

maliny do dekoracji 

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Do piany z białek stopniowo dodajemy żółtka i cukier z ziarenkami wanilii.  Masę jajeczną delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami. 

Ciasto przelewamy do formy (25/35cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 20 minut .

Studzimy. 


Masa serowa :

Oddzielamy żółtka od białek . Białka ubijamy na sztywno . W osobnej misce ucieramy masło z cukrem i nasionkami wanilii . Dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy na białą puszystą masę . Do ubitych żółtek po trochu dodajemy ser .

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie by napęczniała , a następnie zalewamy gorącym mlekiem . Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia . Odstawiamy do przestudzenia .

Przestudzoną żelatynę dodajemy do misy z masą serową i mieszamy . Na końcu masę delikatnie łączymy z ubitymi wcześniej białkami .

Masę serową wylewamy na upieczony i wystudzony biszkopt. Wstawiamy na 15 minut do lodówki. 

Po tym czasie na warstwie serowej układamy w odstępach podłużne biszkopty, namoczone w ponczu przygotowanego z wody i soku z cytryny.

 

Warstwa malinowa :

Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Do galaretek dodajemy zamrożone maliny i odstawiamy do lekkiego stężenia.  

Tężejące maliny wylewamy na masę serową i biszkopty. Ponownie wkładamy do lodówki na czas przygotowania malinowej pianki. 

 

Malinowa pianka :

Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. 

Kremówkę ubijamy na sztywno. Do śmietanki powoli wlewamy zimną galaretkę. Miksujemy do połączenia i natychmiast wykładamy na stężałą warstwę malin z galaretką. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. 

Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną lub owocami. 

 

Kostka malinowy poemat

 

Kostka malinowy poemat

 

Kostka malinowy poemat

 

Smacznego ! 

środa, 30 września 2015

Dzisiaj kolejne ciasto z cyklu przekładanek ;). Tym razem połączenie czekolady, banana i śmietanki. Bardzo smakowite i eleganckie ciasto. Idealne na przyjęcie lub po prostu do niedzielnej kawy :). Polecam z całego serca !

Korzystałam z przepisu Kasi i Ewy.  

 

Ciasto Jamajka

 

Składniki :

Biszkopt kakaowy :

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki ciemnego kakao

 

Masa śmietankowa :

600 ml śmietanki kremówki

250 g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącego mleka (opcjonalnie)

 

Dodatkowo :

7-8 bananów

2 galaretki cytrynowe

1 cytryna

ok. 5 łyżek konfitury morelowej

100g mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami i kakao. 

Ciasto przelewamy do formy 25x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy.

Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy.

Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy ostrym nożem na pół. Jeden blat biszkoptowy umieszczamy ponownie w formie. Skrapiamy ponczem przygotowanym z : 2 łyżki soku z cytryny, pół szklanki wody i łyżka cukru.

Biszkopt smarujemy konfiturą morelową. Na niej układamy przecięte wzdłuż banany i skrapiamy je sokiem z cytryny. Warstwę bananów zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy formę na 1 godzinę do lodówki.

Masa śmietankowa :

Śmietankę umieszczamy w misie razem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Miksujemy do czasu uzyskania sztywnej piany. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i studzimy. Zimną łączymy z masą śmietanową.

Gdy galaretka stężeje pokrywamy ją połową kremu śmietankowego. Drugi biszkopt również skrapiamy sokiem z cytryny i nakładamy na warstwę śmietankową. Wierzch dokładnie pokrywamy resztą kremu śmietankowego. Całość posypujemy wiórkami czekoladowymi i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

 

Ciasto Jamajka

 

Ciasto Jamajka

 

Smacznego !



środa, 05 sierpnia 2015

Osoby śledzące moją stronę na FB wiedzą, że mam ostatnio problemy zdrowotne ( ściślej... znowu odezwała mi się kamica nerkowa :( ). Jestem w trakcie leczenia i pod opieką urologiczną, co sprawia, że mam mniej czasu na blogowanie :(  Bardzo mi tego brakuje....

Dzisiaj pierwszy raz od tygodnia czuję się w miarę lepiej i postanowiłam napisać Wam zaległy przepis na pyszną roladę jagodową. Robiłam ją 2 razy w ciągu dwóch dni. Dzieciakom tak smakowała, że całą zjadły w ciągu jednego dnia, wieczorem już piekłam następną :)

Polecam serdecznie :)

 

Rolada jagodowa

 

Składniki :

Biszkopt :

4 jajka

130g cukru ( 3/4 szklanki*)

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

0,5 szklanki* mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Krem jagodowy :

1,5 szklanki jagód ( 200g )

0,5 szklanki cukru ( 100g )

330 ml śmietanki kremówki 30%

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny

1/3 szklanki* gorącego mleka

 

*szklanka o pojemności 250 ml

 

Sposób przygotowania :

Biszkopt :

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy na przemian po jednym żółtku i 1/4 przygotowanego cukru. Cały czas miksujemy, aż dodamy wszystkie żółtka i cały cukier. Do puszystej masy jajecznej delikatnie dodajemy przesiane mąki. Stopniowo łączymy łyżka po łyżce, delikatnie mieszając.

Ciasto wylewamy na największą blachę ( taką od piekarnika ) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu ciepły biszkopt przekładamy na bawełnianą ściereczkę wysypaną cukrem pudrem, zdejmujemy papier do pieczenia i zawijamy ciasto w rulon razem ze ściereczką. Odstawiamy do wystudzenia. 

Krem :

Umyte i oczyszczone jagody i cukier miksujemy blenderem na gładki mus. 

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody by napęczniała, a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku. Odstawiamy do wystudzenia.

Śmietankę ubijamy na sztywno dodając cukier puder. Do ubitej śmietanki delikatnie dodajemy mus jagodowy oraz rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Dobrze mieszamy i odstawiamy masę do lodówki do stężenia.

Masa musi być na tyle gęsta by łatwo ją było rozsmarować na biszkopcie i by nie wyciekała podczas zawijania. 

Biszkopt delikatnie rozwijamy. W środek nakładamy masę jagodową, pozostawiając po 2 cm rezerwy po bokach ciasta. Całość delikatnie zawijamy.

Gotową roladę przekładamy na talerz i dobrze schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.

Przed podaniem udekorowałam moją roladę wzorkami z pozostałego kremu jagodowego, ale można ją po prostu oprószyć cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną. 

 

Rolada jagodowa

 

Rolada jagodowa

 

Rolada jagodowa

 

Smacznego !


 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram