czekoladki i cukierki

środa, 13 maja 2015

Wielką radość sprawiłam moim dzieciom tymi batonikami :) Jest z nimi w prawdzie trochę pracy, ale efekt końcowy oraz radość w oczach dzieci wynagradzają cały trud i czas im poświęcony. Z resztą nie tylko dzieciom smakują takie słodkości ;)  Polecam do kawki ;)

 

twixy

 

Składniki :

( na ok.40 sztuk )


Kruche ciasteczka :

250g mąki pszennej

3 łyżki cukru pudru

1 żółtko

100g masła

1 łyżka śmietanki (18%)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo :

300g masy kajmakowej (toffi)

300g mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki zagniatamy razem tworząc kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o grubości 4-5mm i nożem lub radełkiem wycinamy podłużne, prostokątne paski o wymiarach ok. 1,5 cm x 7 cm. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10-15 minut do złotego koloru. Studzimy na kratce. 

Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy by stała się bardziej płynna. Przekładamy do rękawa cukierniczego ze specjalną płaską końcówką i wyciskamy porcję na każde ciasteczko.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka pokrywamy dokładnie każdy batonik. Odstawiamy do zastygnięcia na kilka godzin ( najlepiej w lodówce ).

 

twixy

 

twixy

 

twixy

 

twixy

 

Smacznego !

 

piątek, 31 października 2014

Słodkie ... ale w smaku ;) Wyglądem są raczej dość mroczne, idealne na Halloween ;) Łatwe w przygotowaniu i smaczne, dzieciaki będą zachwycone :) 

 

słodkie kosteczki

 

Składniki :

słone paluszki

pianki marshmallow

2 tabliczki białej czekolady

 

Sposób przygotowania :

Paluszki łamiemy na 3 cm kawałki. Pianki nakłuwamy na końce paluszków. Jeśli nie mamy mini pianek, możemy użyć tych większych, ale należy je poprzecinać na mniejsze cząstki. 

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą dokładnie oblewamy każdą kosteczkę, odstawiamy na pergamin do stężenia. Można wstawić do lodówki, by proces przyspieszyć. 

 

Smacznego ! 


środa, 12 marca 2014

Eklery są kolejnym przysmakiem z czasów dzieciństwa . Mama często przygotowywała nam je na niedzielę . W sobotę wieczorem robiła ciasto parzone i gotowała krem budyniowy , siedziała do póżna , po to byśmy z samego rana mogli biec do spiżarni i jeszcze przed śniadaniem spałaszować po jednym eklerku czy ptysiu :) 

Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy . Bardzo gorąco polecam ! 

 

eklery

 

Składniki :

( na ok. 20 sztuk )

Ciasto :

1 szklanka wody

szczypta soli

125g masła lub margaryny

1,5 szklanki mąki pszennej

4 jajka (duże )

 

Krem :

3 szklanki mleka 

1 szklanka cukru 

ziarenka z połowy laski wanilii 

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

 

120g masła w temperaturze pokojowej

100 ml śmietanki kremówki 

 

Sposób przygotowania :

Ciasto :

W rondelku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli oraz z tłuszczem . Gdy masło się roztopi zmniejszamy gaz i jednym ruchem wsypujemy całą mąkę . Energicznie mieszamy , do czasu połączenia się składników i aż mąka zacznie zlepiać się w zbitą kulę . Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia . 

Wystudzone ciasto stopniowo łączymy za pomocą miksera z całymi jajkami . Ciasto przekładamy do szprycy , rękawa cukierniczego lub po prostu łyżką nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Ciasto podczas pieczenia podwoi swoją objętość także musimy pamiętać o zachowaniu odpowiednich odległości . 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 15-20 minut , aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru . Przez 10 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek .

 

Krem :

Mleko , cukier , wanilię i obie mąki łączymy razem w rondelku . Wstawiamy na gaz i zagotowujemy tak jak budyń cały czas mieszając . Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Zimny rozcieramy mikserem z miękkim masłem a następnie powoli wlewamy śmietankę .

Upieczone eklery rozcinamy na połowę i wnętrze każdego wypełniamy gotowym kremem . Wierzch eklera polewamy roztopioną czekoladą .

Rada : Z racji , że i krem i ciasto potrzebują czasu na wystudzenie radzę na początku przygotować jednocześnie ciasto parzone oraz budyń , odstawić do wystudzenia a następnie oba rozcierać z resztą składników . Zaoszczędzimy przez to czas . 

 

eklery

 

eklery

 

Smacznego !  

 

Ciasto parzone

piątek, 07 marca 2014

Dzisiaj przepis na genialne batoniki , które mało , że są zdrowe , pysznie smakują , to w dodatku  przygotowuje się je w kilka chwil i to bez pieczenia :) . Są świetną propozycją na przekąskę w pracy , czy w szkole . Ja oczywiście nie mogłam obyć się bez czekolady ;) , ale Wy możecie z niej zrezygnować lub zastąpić ją gorzką . Polecam serdecznie ! 

 

batoniki

 

Składniki : 

( na ok. 16 batoników ) 

0,5 szklanki sezamu

2 szklanki płatków owsianych

0,5 szklanki posiekanych orzechów

0,5 szklanki płatków migdałowych

0,5 szklanki rodzynek

0,5 szklanki suszonej żurawiny

garść suszonych moreli (drobno pokrojonych )

100 ml oleju rzepakowego

0,5 szklanki płynnego miodu 

100g czekolady ( opcjonalnie )

 

Sposób przygotowania :

Na suchej patelni prażymy nasiona sezamu . Gdy będą złotego koloru dosypujemy płatki owsiane oraz wszystkie bakalie . Dobrze wszystko łączymy po czym wlewamy olej i miód . Dobrze mieszamy , masa zaczyna nam się sklejać . Formę o wymiarach 20/15 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą . Ciepłą masę owsianą wykładamy do formy . Wyrównujemy i za pomocą deseczki mocno dociskamy . Masa musi być mocno sprasowana . Możemy ją obciążyć czymś ciężkim i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę ( najlepiej na całą noc ) . Po tym czasie masa jest zbita i sklejona . Delikatnie wyciągamy z formy i kroimy na kawałki . Można każdy batonik polać roztopioną czekoladą ;) . Przechowujemy w lodówce .

 

batoniki

 

batoniki

 

batoniki

 

Smacznego !  


Lekkie desery bez piekarnika

poniedziałek, 10 lutego 2014

Nie dawno na blogu Karolinki pojawił się przepis na puszyste Ptasie Mleczko . Karolina w świetny i łatwy sposób pokazała jak można wykorzystać zbędne białka . Inspirując się jej deserem postanowiłam zrobić własne Walentynkowe Ptasie Mleczko . Nie powiem , że nie miałam roboty ;) , oblewanie czekoladą piankowych serduszek zajęło mi pół dnia . Ale ja to lubię :) Po zrobieniu zdjęć , wpadła szarańcza i pochłonęła całość w niecałą godzinę :) To było coś .... i nawet ich nie zemdliło ..... Już dostałam następne zlecenie na czekoladowe i truskawkowe pianki .... ale to jak znowu mi zostanie kilka niewykorzystanych białek :) 

 

ptasie mleczko

 

ptasie mleczko

 

Składniki :

1 szklanka cukru z prawdziwą wanilią ( ok. 200g )

5 białek 

5 łyżeczek żelatyny

woda 

 

Polewa :

200g czekolady ( użyłam mlecznej i gorzkiej )

 

Sposób przygotowania :

Formę w kształcie prostokąta wykładamy folią spożywczą ( użyłam prostokątnej żaroodpornej formy do zapiekania ) . 

Cukier waniliowy wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą tak aby przykryła cukier . Stawiamy na ogień i gotujemy. Białka lekko ubijamy  tak by tylko zaczęły się pienić. Żelatynę zalewamy w drugim rondelku odrobiną wody i delikatnie podgrzewamy ( nie gotujemy ! ) , można również zalać żelatynę wrzątkiem i mieszać aż do rozpuszczenia . Wodę z cukrem gotujemy do próby nitki (120 C).  Kiedy syrop jest gotowy wlewamy go cienkim strumieniem do białek, cały czas delikatnie ubijając białka. Dolewamy też żelatynę.  Zwiększamy obroty i ubijamy na sztywno.  Beza ma ostygnąć w misce podczas ubijania.  Gotową bezę przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia. 

Gdy pianka stężeje , wyciągamy ją z formy i kroimy na kawałki . Następnie za pomocą foremki wycinamy serduszka . 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( miskę z pokruszoną czekoladą ustawiamy na garnuszku z wrzącą wodą , miska z czekoladą nie może dotykać wody , mieszamy aż do rozpuszczenia ) . 

Każdą piankę oblewamy czekoladą i odstawiamy na pergamin . Całość wkładamy do lodówki by stężały . Przechowujemy w lodówce , choć nie wiem czy Wam się to uda , gdyż znikają błyskawicznie :) Polecam ! 

 

ptasie mleczko

 

ptasie mleczko

 

ptasie mleczko

 

Smacznego ! 

Słodkie Walentynki 2014 Pralinki, trufelki, czekoladki... 3

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram