zupy

wtorek, 28 marca 2017

Przyszła wiosna, a z nią słońce tak wyczekiwane, tak utęsknione. Za niedługo na straganach pojawią się pierwsze krajowe warzywa i owoce, a na stołach zagoszczą pyszne wiosenne sałatki. Ale jak narazie mam dla Was przepis na zupę pełną warzyw, niestety jeszcze tych mrożonych lub zeszłorocznych, które zamknęłam w słoiczki. Zupa jest gęsta i sycąca. 

Polecam bardzo serdecznie.

 

Pomidorowa zupa ze szpinakiem i tortellini

 

Składniki :

(na 6 porcji)

1 łyżka oleju

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 marchewki

2 puszki krojonych obranych pomidorów (po 400g każda)

1 litr bulionu z kurczaka

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól i pieprz do smaku

1 liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

1 opakowanie pierożków tortellini (nadzienie dowolne)

mrożone lub świeże liście szpinaku ( ilość według uznania )

tarty parmezan do podania

 

Sposób przygotowania :

W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, chwilę smażymy mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, bulion i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez 15 minut. 

Na koniec do zupy dodajemy pierożki tortellini i liście szpinaku. Gotujemy jeszcze przez 15 minut, aż tortellini będą miękkie. 

Zupę podajemy z tartym parmezanem. 

 

Pomidorowa zupa ze szpinakiem i tortellini

*Inspiracja  

Smacznego ! 

 

14:29, paula.20.06 , zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 17 lutego 2017

Jedna z moich ulubionych zup, zdecydowanie ! Gęsta, treściwa z bogactwem wędzonego boczku i kiełbasy, pełna warzyw. Wprost idealna na przygnębiającą aurę za oknem. Polecam z całego serca. 

 

Zupa fasolowa

 

Składniki :

(na 6 dużych porcji)

1 łyżka oleju

300g wędzonego boczku

200g kiełbasy ( np.myśliwskiej, lekko wędzonej)

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

kawałek selery 

2-3 marchewki

korzeń pietruszki

2 puszki białej fasoli (po 400g każda)

4-5 ziemniaków

2 l bulionu z kurczaka

sól , pieprz

majeranek

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania :

W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim poszatkowaną cebulę. Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zeszklonej cebuli. Następnie dodajemy poszatkowany czosnek i pokrojone w kostkę warzywa : seler, marchew i pietruszkę. Smażymy całość kilka minut często mieszając. 

Po tym czasie do warzyw wlewamy bulion oraz dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, zmniejszamy gaz i gotujemy całość przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodajemy odcedzoną fasolę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy majeranek ( ok. 1 łyżki lub więcej ).

Zupę gotujemy jeszcze przez 15 minut po czym zestawiamy z ognia.

Opcjonalnie można do zupy dodać 2 łyżki śmietanki 30% by ją zabielić, ale nie jest to konieczne. 

Najlepsza jest następnego dnia po przygotowaniu, dlatego z powodzeniem można ją zrobić dzień wcześniej.  

 

Zupa fasolowa

 

Zupa fasolowa

 

Smacznego ! 

Tagi: fasola zupa
14:23, paula.20.06 , zupy
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 23 stycznia 2017

Zimą, gdy temperatury wskazują stopnie poniżej zera nic tak nie smakuje jak zupy. Najlepsze są te gęste, kremowe, sycące, przygotowane z wielu warzyw, pełne witamin.

Dziś polecam kremową zupę serowo-brokułową, podana na gorąco z dużą ilością sera jest wprost wyśmienita. Rozgrzewa i mocno syci.

Inspiracja - damndelicious.net

 

Kremowa zupa serowo-brokułowa

 

Składniki :

( na 4 porcje )

2 łyżki masła

1 cebula

2 ząbki czosnku

kawałek selery

2 marchewki

500 ml bulionu z kurczaka

300 ml mleka

1 brokuł

2 szklanki tartego sera cheddar

sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania : 

W dużym garnku roztapiamy masło. Dodajemy poszatkowaną cebulę, czosnek i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę. Chwilę smażymy a następnie całość zalewamy bulionem z kurczaka. Dodajemy podzielonego na cząstki brokuła i gotujemy całość do miękkości warzyw. 

Gdy warzywa będą miękkie zdejmujemy garnek z ognia i całość blendujemy. 

Do zupy dodajemy mleko i tarty ser. Mieszamy do rozpuszczenia się sera. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na gorąco z tartym serem i natką pietruszki. 

 

Kremowa zupa serowo-brokułowa

 

 

Smacznego ! 

Tagi: brokuły zupa
14:14, paula.20.06 , zupy
Link Komentarze (4) »
środa, 02 listopada 2016

Listopad rozpoczynam rozgrzewającą i bardzo sycącą kremową zupą ziemniaczaną. Idealna na jesienne chłody.

Polecam ! Przepis znalazłam TUTAJ.

 

Kremowa zupa ziemniaczana

 

Składniki :

( na 6 porcji )

0,5 łyżki oleju 

2 marchewki 

1 cebula

niewielki korzeń selera 

5 średniej wielkości ziemniaków

sól, pieprz

1 litr bulionu z kurczaka

0,5 szklanki mleka

natka pietruszki do podania

 

Sposób przygotowania :

W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną cebulkę, pokrojoną marchew i seler. Podsmażamy kilka minut, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 5 minut, po czym do garnka wlewamy bulion. Gotujemy całość na małym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera ucieramy wszystko na krem. Ponownie wstawiamy na gaz, zabielamy mlekiem i w razie potrzeby ponownie doprawiamy solą i pieprzem. 

Podajemy z posiekaną natką pietruszki. 

 

Kremowa zupa ziemniaczana

 

Kremowa zupa ziemniaczana

 

Kremowa zupa ziemniaczana

 

Smacznego ! 

09:19, paula.20.06 , zupy
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 27 czerwca 2016

Dzisiaj kończę tegoroczny sezon szparagowy.... Ta zupa jest idealnym pożegnaniem. Wiem, że  szparagi jeszcze można spotkać na targach i w sklepach, także zachęcam Was do przygotowania jej. Najlepsza jest następnego dnia, spokojnie można ją przygotować wieczorem, dzień przed podaniem. Jest przepyszna, polecam :)

 

Zupa szparagowa z młodymi warzywami

 

Składniki :

( na 6-8 dużych porcji )

2 pęczki białych szparagów

4 l. wody

1 łyżeczka soli

1 listek laurowy

2 kulki ziela angielskiego

2 pęczki młodych warzyw ( marchew, seler, por, pietruszka ) 

0,5 kg młodych ziemniaków

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki masła

sól, pieprz do smaku 

0,5 łyżeczki kurkumy

150 ml śmietanki kremówki 30%

natka pietruszki lub koperek do podania 

 

Sposób przygotowania :

Na początku przygotowujemy wywar ze szparagów. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i za pomocą skrobaczki obieramy z łyka. Obrane szparagi odstawiamy a końcówki i łyka przekładamy do garnka, do którego wlewamy 4 litry wody.  Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Po ugotowaniu wywar przecedzamy i odstawiamy. 

W drugim garnku na rozgrzanym maśle i oleju podsmażamy posiekaną porę i poszatkowany czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa : marchew, seler, korzeń pietruszki. Smażymy przez 10 minut na wolnym ogniu często mieszając. 

Po tym czasie do warzyw wlewamy przecedzony wywar ze szparagów. Zagotowujemy.

Ziemniaki kroimy w kosteczkę, obrane szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku i dodajemy kurkumę. Gotujemy przez 20 minut do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. 

Na koniec zupę zabielamy śmietanką lub jak ktoś woli mlekiem. Podajemy z natka pietruszki lub posiekanym koperkiem. 

 

Zupa szparagowa z młodymi warzywami

 

Zupa szparagowa z młodymi warzywami

 

Smacznego ! 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram