ryby

środa, 04 lutego 2015

Dzisiaj polecam pyszną pastę do smarowania pieczywa. Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Sprawdzi się jako pasta do Waszego ulubionego pieczywa a także w połączeniu z krakersami jako zimna przekąska na zabawie karnawałowej. Polecam serdecznie :)

 

pasta z dorsza

 

Składniki :

400g wędzonego dorsza

100g suszonych pomidorów w zalewie

3 jajka ugotowane na twardo

1 łyżka majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego typu greckiego

szczypta pieprzu cayenne

 

Sposób przygotowania :

Rybę dokładnie oddzielamy od skóry i ości. Mięso rozdrabniamy widelcem. Pomidory rozdrabniamy blenderem lub drobno siekamy ostrym nożem. Ugotowane jajka drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dodajemy majonez, jogurt i pieprz. Dokładnie mieszamy. Przechowujemy w lodówce.

 

pasta z dorsza

 

pasta z dorsza

 

Smacznego !

14:10, paula.20.06 , ryby
Link Komentarze (2) »
piątek, 14 marca 2014

Polecam Wam serdecznie ten paprykarz wykonany domowym sposobem . W dobie gdzie w każdej puszce i słoiku mamy konserwanty lub inną chemię , takie smarowidło jest niezastąpione . Łatwe w przygotowaniu i naprawdę smaczne . Przepis znaleziony u Pauli :) . 

 

paprykarz

 

Składniki :

1 wędzona makrela

100g ryżu

1 cebula 

4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 

4 łyżeczki ketchupu 

sól , pieprz 

pół łyżeczki ostrej papryki ( dodałam dodatkowo ) 

 

Sposób przygotowania :

Ryż gotujemy . Makrelę obieramy z ości i dzielimy na cząstki . W misce mieszamy razem wszystkie składniki : ugotowany ryż , rozdrobnioną makrelę , posiekaną cebulkę , koncentrat , ketchup i przyprawy . Wszystko razem mieszamy widelcem lub łyżką i gotowe :) 

 

paprykarz

 

paprykarz

 

Smacznego ! 


Co do kanapki?

Tagi: ryba ryż
09:16, paula.20.06 , ryby
Link Komentarze (2) »
czwartek, 02 stycznia 2014

Obowiązkowa pozycja Świąteczna , ale nie tylko :) Ryby są bardzo zdrowe , ale to wszyscy wiemy ;) Dodatek duszonych warzyw dodatkowo podnosi zdrowotne walory tej potrawy . Nic więcej nie muszę dodawać , jedzmy ryby ! 

 

ryba

 

Składniki : 

(na ok. 6 porcji )

5 dużych marchewek 

2 cebule 

zielona część pora 

1 selera 

2 korzenie pietruszki 

sól, pieprz , cukier do smaku

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego 

600 g filetów rybnych ( używam mrożonego mintaja w kostkach )

tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania :

Warzywa myjemy i obieramy . Cebulę kroimy w kostkę , pora w piórka , marchewkę , pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach . W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę , następnie dodajemy pozostałe warzywa i smażymy często mieszając, przez około 10 minut . Następnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem . Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz dolewamy wody ok. pół szklanki tak by warzywa się dusiły . Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i  ponownie doprawiamy do smaku .

Ryby delikatnie rozmrażamy i doprawiamy solą i pieprzem . Na rozgrzanym tłuszczu smażymy filety z obu stron , do czasu aż będą całkiem usmażone a z wierzchu rumiane . Można rybę również ugotować na parze , lub usmażyć w panierce . 

W naczyniu do zapiekania układamy warstwowo , warzywa , rybę i ponownie warzywa . Całość przykrywamy i odstawiamy do przegryzienia na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ) . Podajemy na ciepło lub na zimno . 

 

ryba

 

Smacznego ! 

Tagi: ryba warzywa
13:22, paula.20.06 , ryby
Link Komentarze (2) »
piątek, 09 sierpnia 2013

 

Latem uwielbiam przygotowywać potrawy na grillu : mięsa , kiełbaski , warzywa .... Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszną rybę z grilla . Faszerowany serem feta Pstrąg , o delikatnym cytrynowym aromacie ze świeżą nutą koperku . Dawno nie jadłam tak dobrej ryby .

Na prawdę polecam !

 

pstrag

 

Składniki :

( na 3 porcje )

3 świeże pstrągi

100g sera feta

50g miękkiego masła

1 cytryna

pęczek koperku

sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania :

Ryby dokładnie oczyszczamy i całe dokładnie przyprawiamy solą i pieprzem , odstawiamy na 10 minut po tym czasie ryby skrapiamy sokiem z połowy cytryny i ponownie odstawiamy na 15 minut  .

Ser feta rozgniatamy widelcem i mieszamy z masłem . Dodajemy posiekany koperek i doprawiamy pieprzem .

Farszem z sera fety napełniamy wnętrze każdego pstrąga . Na każdej rybie układamy po kilka plasterków cytryny i posypujemy koperkiem .

Tak przygotowaną rybę zawijamy z folię aluminiową i odstawiamy na min. 1 godzinę do lodówki .

Smażymy na rozgrzanym grillu ok. 30 min. z każdej strony .

 

pstrag

 

Smacznego !

08:56, paula.20.06 , ryby
Link Komentarze (1) »
piątek, 15 lutego 2013

 

Jeśli komuś znudziły się kanapki z wędliną ( tak jak mnie ) , a do świeżych pomidorków (krajowych :)) jeszcze daleko , polecam pyszną pastę z makreli , łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna , idealna do chlebka ;)

 

pasta

 

Składniki :

1 wędzona makrela

3 jajka ( ugotowane na twardo )

posiekana natka pietruszki

1/3 szklanki startego parmezanu

2 łyżki naturalnego jogurtu

1 łyżka majonezu

pieprz do smaku

 

pasta

 

Sposób przygotowania :

Makrelę obieramy ze skóry i ości , rozdrabniamy w palcach i wrzucamy do miski . Ugotowane na twardo jajka , ucieramy na dużych oczkach i dodajemy do ryby . Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i starty parmezan . Jogurt mieszamy z majonezem i z pieprzem i delikatnie łączymy z resztą . Nie dodajemy soli , ryba i ser parmezan są wystarczająco słone . Gotową pastę przekładamy do miseczki lub słoiczka i odstawiamy do lodówki . 

 

pasta

 

pasta

 

Smacznego !

13:04, paula.20.06 , ryby
Link Dodaj komentarz »
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram