pieczone na grilu

sobota, 04 maja 2013

 

No nie wyobrażam sobie majówki gez grilla ;) , dzisiaj proponuję Wam szaszłyki z kurczaka , gdzie mięso ani trochę nie jest suche ! Podstawą pysznego mięsa z grilla jest odpowiednio długie marynowanie go . Tak więc zapraszam Was po przepis , banalnie prosty i smakuje wyśmienicie :)

 

szaszłyk

 

Składniki :

4 duże piersi z kurczaka

300g boczku wędzonego

3 duże cebule

pół szklanki oleju rzepakowego

sól , pieprz , słodka sproszkowana papryka

( można użyć gotowej mieszanki przypraw na grilla )

 

Sposób przygotowania :

Mięso kurczaka myjemy , oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę . Boczek kroimy w plasterki . Cebulę w krążki .

W misce mieszamy olej i przyprawy , umieszczamy w marynacie pokrojone mięso kurczaka i dokładnie mieszamy . Nakrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 2-3 godz. do lodówki . 

Po tym czasie mięsko jest gotowe do smażenia . Na patyczki do szaszłyków bardzo ciasno , na przemian nakłuwamy mięso z kurczaka , boczek i cebulkę .

Smażymy .

 

szaszłyk

 

Smacznego !


Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram