śniadania

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Są świetne ! Wyśmienite na śniadanie z ciepłym mlekiem lub z jogurtem. Najbardziej jednak smakowały nam na sucho, podjadane od czasu do czasu, z łykiem gorącej kawy :) Bardzo ważne jest by ciasto rozwałkować jak najcieniej, między dwoma arkuszami papieru, wtedy płatki będą idealne. Przepis znalazłam na TEJ stronie. Polecam ! 

 

Cynamonowe płatki śniadaniowe

 

Składniki :

( na 2 duże blachy ) 

160g mąki pszennej + łyżka do podsypywania

160g mąki pełnoziarnistej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżeczki cynamonu

115g oleju kokosowego + 1 łyżka

70g brązowego cukru

50 g białego cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub nasionka z jednej laski )

2 łyżeczki miodu

120 ml maślanki

 

Sposób przygotowania :

W dużej misce mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia i 2 łyżeczki cynamonu. Dodajemy 115g oleju kokosowego, brązowy cukier, 25g białego cukru, wanilię i miód. Dokładnie mieszamy mikserem z hakiem lub ręcznie. Dodajemy maślankę i zagniatamy ciasto w kulę. 

Dzielimy ciasto na dwie połówki. Każdą porcję ciasta wałkujemy między dwoma arkuszami papieru, najcieniej jak się da. Blaty nie mogą być grubsze niż 0,5 cm.

Łyżkę oleju kokosowego roztapiamy i studzimy. Resztę białego cukru (25g) mieszamy z łyżeczką cynamonu. 

Rozwałkowane ciasta przekładamy z papierem na blachę do pieczenia i smarujemy olejem kokosowym a następnie równomiernie oprószamy cukrem cynamonowym. 

Przy pomocy noża do pizzy kroimy blaty na małe kwadraciki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez 10-15 minut. 

 

Cynamonowe płatki śniadaniowe

 

Cynamonowe płatki śniadaniowe

 

Smacznego !  

środa, 21 października 2015

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam granolę :). Dzisiaj mam dla Was zupełnie jesienną wersję - dyniową. Przepełniona zdrowymi nasionami i słodkimi bakaliami. Swój niezwykły smak zawdzięcza przyprawie, której nie mogło tam zabraknąć. Polecam serdecznie ! 

 

Dyniowa granola

 

Składniki :

4 łyżki oleju rzepakowego

300g płatków owsianych górskich

70g płatków kukurydzianych

3 łyżki nasion słonecznika

2 łyżki nasion sezamu

2 łyżki nasion siemienia lnianego

3 łyżki pestek dyni

60g suszonej żurawiny

90g rodzynek

2 łyżeczki przyprawy dyniowej

3 łyżki miodu

150g puree z dyni *

 

Sposób przygotowania :

Na dużej patelni umieszczamy wszystkie składniki granoli. Smażymy kilka minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Po wystudzeniu przekładamy do pojemniczka.

Granolę możemy również przygotować w piekarniku. Składniki umieszczamy na blaszce, wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180ºC ) i pieczemy przez ok 30 minut od czasu do czasu mieszając. 


* 150/200g dyni obranej i pokrojonej w kostkę umieszczamy w rondelku. Wlewamy 3 łyżki wody i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż dynia zacznie się rozpadać. Zlewamy nadmiar płynu a resztę miksujemy blenderem na puree.

 

Dyniowa granola

 

Dyniowa granola

 

Smacznego !


Sposób na dynię 2015

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Kiedy na blogu Joli zobaczyłam zdjęcia pięknego, różowego schabu peklowanego wiedziałam, że muszę wypróbować jej przepis. Klamka zapadła, gdy ten sam schab pojawił się u Karoliny :) Jeszcze tego samego dnia zrobiłam zakupy i po kilku dniach peklowania delektujemy się pyszną domową wędliną. Polecam Wam z całego serca !

 

schab peklowany

 

Składniki :

1,5 kg schabu bez kości

1 łyżka soli morskiej

1 łyżka soli peklowej

pieprz młotkowany

1/2 łyżki soli czosnkowej (użyłam 2 rozgniecionych ząbków czosnku )

1 łyżka majeranku

2 łyżki cukru

1/2 łyżki ostrej mielonej papryki

3 liście laurowe

3 kulki ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania :

Schab dokładnie myjemy, nacieramy mieszanką soli, soli peklowej, pieprzu, czosnku, majeranku, cukru i papryki. Wkładamy mięso do pojemnika i nakrywamy folią spożywczą, można również przełożyć do woreczka strunowego. Schab pozostawiamy w lodówce na 3 doby, codziennie go obracając (raz na dobę).

Po tym czasie do dużego garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zapeklowane mięso oraz cały płyn jaki wytworzył się podczas peklowania. Wstawiamy na gaz i zagotowujemy. Od momentu zagotowania odliczamy 5 minut i wyłączamy gaz. Schab pozostawiamy w wodzie na 12 godzin. Po tym czasie ponownie parzymy przez 5 minut od zagotowania. Mięso pozostawiamy w wodzie aż wystygnie. Następnie wyjmujemy z wody i możemy zajadać :). Wędlinę przechowujemy w lodówce. 

 

schab peklowany

 

schab peklowany

 

Smacznego !



piątek, 24 kwietnia 2015

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne śniadanie :) Połączenie płatków, bakalii i chrupiących nasion to w połączeniu z jogurtem lub mlekiem zdrowe i pożywne śniadanie. Dostarcza wielu witamin, błonnika i energii na cały poranek. Z podanych składników przygotujecie musli na cały tydzień.

Polecam !

 

musli śniadaniowe

 

Składniki :

5 łyżek oleju rzepakowego

2 szklanki płatków owsianych górskich (200g)

2,5 szklanki płatków kukurydzianych (80g)

1 szklanka rodzynek (150g)

1 szklanka + 2 łyżki suszonej żurawiny (150g)

2 łyżki siemienia lnianego

3 łyżki ziaren słonecznika

2 łyżki pestek dyni

2 łyżki nasion sezamu

0,5 szklanki posiekanych orzechów np.włoskich (60g)

5-6 łyżek miodu

 

Sposób przygotowania :

Na dużą patelnię wlewamy olej i wsypujemy wszystkie płatki, nasiona i bakalie. Na końcu całość zalewamy płynnym miodem. 

Wstawiamy patelnię na gaz i smażymy przez ok. 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż całość będzie ładnie uprażona i nabierze złocistego koloru.

Pozostawiamy do wystudzenia a następnie przekładamy do słoiczka lub puszki. Przechowujemy w suchym miejscu np. w kuchennej szafce. 

 

musli śniadaniowe

 

musli śniadaniowe

 

Smacznego !

piątek, 22 sierpnia 2014

Dzisiaj zapraszam Was na śniadanie :) Pyszne i zdrowe , a dodatek karmelu i owców w nim zanurzonych sprawia , że nabiera wyjątkowego smaku .

Polecam ! 

 

owsianka

 

Składniki : 

( na 2-3 porcje )

500 ml mleka 

2 szklanki płatków owsianych 

 

2 brzoskwinie 

kilka malin 

6 łyżeczek cukru

3 łyżki wody

 

Sposób przygotowania :

Owsiankę najlepiej przygotować wieczorem , wtedy nie będziemy musieli czekać , aż wystygnie i napęcznieje . Mleko zagotowujemy i zmniejszamy gaz , wsypujemy płatki i mieszamy . Odstawiamy na 10 minut . Po tym czasie płatki przekładamy do miseczek lub kokilek . Wystudzone wkładamy na noc do lodówki . 

Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę . Podgrzewamy NIE mieszając , aż cukier zacznie się karmelizować . Brzoskwinie kroimy na cząstki i wrzucamy do karmelu razem z malinami , delikatnie smażymy obracając kilka razy . Może to trwać tylko ok. minuty , nie dłużej . 

Schłodzoną owsiankę przekładamy na talerzyk ,, obracając do góry nogami " :) Na owsiankę wykładamy owoce w karmelu , razem z powstałym syropem . Podajemy !

 

owsianka

 

owsianka

 

Smacznego !  

 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram