napoje i koktajle

wtorek, 13 września 2016

Do kolekcji syropów w mojej spiżarni w tym roku dołączyły słoiki z syropem wiśniowym. Zimą gdy na dworze ziąb przyjemnie jest dosłodzić herbatę takim syropem. Polecam ! 

 

Syrop wiśniowo-truskawkowy

 

Składniki :

( na 3 litrowe butelki )

2 kg wydrylowanych wiśni ( świeżych lub mrożonych )

4 litry wody

800g truskawek ( świeżych lub mrożonych )

200g czerwonych porzeczek

1,5 kg cukru

 

 

Sposób przygotowania :

Owoce umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny, po czym odstawiamy na noc (12h). 

Po tym czasie przecieramy sok przez sito. Owoce można użyć do przygotowania dżemu lub konfitury, a sok przelewamy ponownie do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez 3-4 godziny. Można to podzielić i gotować syrop 2x po 1,5-2 godziny, do czasu aż uzyskamy konsystencję syropu. 

Gotowy syrop przelewamy do wyparzonych butelek a następnie pasteryzujemy przez 20 minut. 

 

Syrop wiśniowo-truskawkowy

 

Syrop wiśniowo-truskawkowy

 

Smacznego ! 

czwartek, 31 grudnia 2015

W zeszłym roku o tej samej porze Eggnog królował na stronie Karoliny :) Obiecałam sobie wtedy, że na kolejne Święta go przygotuję :) Oto i on.... słodki, aromatyczny likier śmietanowo-jajeczny z wyczuwalną nutą cynamonu i gałki muszkatołowej. Przepyszny ! Eggnog to znany świąteczny drink przygotowywany głównie w Ameryce w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Od tego roku na stałe zagości również u mnie :)  

 

Z okazji zbliżającego się Nowego Roku 2016, chciałabym Wam życzyć aby wszystkie plany Wam się zrealizowały, marzenia się spełniły a zdrowie dopisywało :) 

Szczęśliwego Nowego Roku ! 

 

Eggnog

 

Składniki : 

(na około 650 ml bazy)

3 jajka

1 żółtko

55 g cukru

1/8 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii

375 g mleka

125 g śmietanki kremówki 30-36%

gałka muszkatołowa

cynamon

Dodatkowo :

ok. 200 ml alkoholu ( u mnie whiskey )


Sposób przygotowania :

Jajka, żółtko, cukier, wanilię i sól umieszczamy w misce. Miskę z jajkami wstawiamy do garnka z gotującą się wodą i ubijamy mikserem na parze na najwyższych obrotach. Masa powinna być delikatna i puszysta, powinna podwoić swoją objętość. Wyciągamy masę z kąpieli wodnej.
Nie przerywając miksowania powoli wlewamy mleko i śmietankę. Miksujemy jeszcze chwilę, a następnie dodajemy startą gałkę muszkatołową oraz cynamon. Mieszamy, przelewamy do butelki i wstawiamy do schłodzenia.
Po całkowitym schłodzeniu do bazy dolewamy alkohol. 
W zależności od preferencji na 1 litr bazy dodajemy 250 ml alkoholu. Może to być rum, brandy, whiskey.

Eggnog

Eggnog

Eggnog
Smacznego ! 
 
piątek, 07 sierpnia 2015

W upalny dzień, taki jak dziś, warto przygotować coś dla ochłody. Prostym i szybkim w przygotowaniu orzeźwieniem jest koktajl. Ten przygotował mój młodszy synek Miłosz (oczywiście pod nadzorem mamy),  pyszny i słodki sposób na upał :)

Polecam !

 

koktajl bananowo-jagodowy

 

Składniki :

1 bardzo dojrzały banan

1 szklanka jagód

120 ml jogurtu naturalnego

200 ml zimnego mleka

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

2 łyżeczki cukru ( opcjonalnie )

 

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Podajemy od razu lub schładzamy dodatkowo w lodówce dla większego orzeźwienia :)

 

koktajl bananowo-jagodowy

 

koktajl bananowo-jagodowy

 

Smacznego !

piątek, 26 czerwca 2015

Początek wakacji zaczynam słodkim i obłędnym syropem z truskawek :) Jest bardzo gęsty i wystarczy nalać go odrobinę do szklanki z wodą lub herbatą, by cieszyć się pysznym smakiem truskawek :) Z podanych składników zrobiłam 4 litry syropu, który po pasteryzacji czeka sobie w spiżarni, zimą będzie idealny do herbatki, jako sok lub dodatek do owsianki :)

Polecam !

 

syrop truskawkowy

 

Składniki :

( na 4 litry syropu )

4 kg truskawek

3 kg cukru

sok z 2 cytryn

woda (ok. 3 litrów)

 

Sposób przygotowania :

W dużym garnku umieszczamy truskawki i zalewamy je wodą na równo z truskawkami. Wstawiamy na gaz i gotujemy ok. 2 godzin. Pozostawiamy do przestudzenia. Następnie całość przecedzamy przez sito. Powstały sok ponownie zagotowujemy i dodajemy do niego cukier i sok z cytryn. Gotujemy sok jeszcze ok. 2 godzin, aż zgęstnieje i będzie miał konsystencję syropu. Odstawiamy do przestudzenia a następnie przelewamy syrop do wyparzonych butelek. Pasteryzujemy przez 15 minut. 

 

syrop truskawkowy

 

syrop truskawkowy

 

Smacznego !

czwartek, 11 grudnia 2014

Taką inną, smakową kawę lubię pić zwłaszcza w grudniu, przed Świętami. Kawa piernikowa jest na pierwszym miejscu, tuż za nią jest kawa z dodatkiem pomarańczy i wanilii. Te dwa aromaty pięknie współgrają ze sobą sprawiając, że kawa zyskuje całkiem nowy smak. Polecam !

 

kawa pomarańczowa

 

Składniki :

( na 2 porcje )

1,5 szklanki* świeżo zaparzonej kawy

0,5 szklanki* mleka

skórka obrana z 1/4 ekologicznej pomarańczy

pół laski wanilii

1 łyżeczka cukru

szczypta cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

śmietana kremówka do dekoracji

kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

 

Sposób przygotowania :

Zaparzoną kawę przelewamy do rondelka i wstawiamy na gaz. Podgrzewamy na małym ogniu, dodając sparzoną skórkę z pomarańczy ( bez białej błonki ) , przeciętą połowę laski wanilii, cukier i przyprawy. Gotujemy ok. 5 minut. Wlewamy mleko i mieszamy.

Kawę przelewamy do szklanek przez sitko, zapobiegając przedostaniu się niepożądanych drobinek. Dekorujemy ubitą śmietaną i kandyzowaną skórką pomarańczową. 

Podajemy.

 

*szklanka o pojemności 250 ml 

 

kawa pomarańczowa

 

Smacznego !


Korzenne przysmaki

 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram