sosy i dipy

wtorek, 26 stycznia 2016

Bardzo często przygotowuję domowe hamburgery. Oprócz ulubionych warzyw dodatkiem do naszych burgerów był ketchup i majonez. Niedawno na blogu u Kasi znalazłam przepis na wyśmienity sos do hamburgerów. Od tej pory jest on naszym ulubionym sosem i dodatkiem nie tylko do hamburgerów, idealnie sprawdza się do tortilli lub do zwykłych kanapek :)

 

Sos do hamburgerów

 

Składniki :

3 łyżki majonezu 

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 ogórek konserwowy

1 mała cebula 

płaska łyżeczka musztardy

2 spore szczypty czosnku w proszku

2 spore szczypty słodkiej papryki 

1/2 łyżeczki octu winnego 

0,5 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania :

Ogórek konserwowy oraz cebulę ucieramy na tarce o małych oczkach. Można również zmielić je w blenderze. 

Do ogórka i cebuli dodajemy resztę składników i mieszamy. Przechowujemy w lodówce. 

 

Sos do hamburgerów

 

Sos do hamburgerów

 

Smacznego ! 

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

 

Uwielbiam pizzę , moja rodzina także . Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na najlepszy i najsmaczniejszy sos pomidorowy , który idealnie pasuje do pizzy , zapiekanek czy innych dań . Sos bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny . Polecam ! 

 

sos

 

Składniki :

4 świeże dojrzałe pomidory ( lub puszka pomidorów w zalewie )

0,5 szklanki wody

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka bazylii

1 ząbek czosnku

sól , pieprz (ew. cukier ) do smaku

 

Sposób przygotowania :

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry . Kroimy na cząstki i wrzucamy do garnuszka , w którym wcześniej rozgrzaliśmy olej . Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i smażymy cały czas mieszając . Gdy pomidory zaczną się rozgotowywać dolewamy wodę . Dodajemy przyprawy i chwilę dusimy , by sos stał się gęsty . Zdejmujemy z ognia i jeśli lubimy gdy sos jest jednolity miksujemy całość blenderem , jeśli nie przeszkadzają nam kawałki pomidorów , możemy sos zostawić w takiej postaci . Sos możemy użyć od razu lub przechować w lodówce do tygodnia czasu .

 

sos

 

Smacznego !


Tagi: pomidory sos
12:13, paula.20.06 , sosy i dipy
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 03 czerwca 2013

 

Z racji , że sezon grillowy w pełni , przedstawiam Wam idealny dodatek do Waszych ulubionych potraw pieczonych na grillu . Sos czosnkowo-ziołowy na bazie gęstego jogurtu greckiego , z mnóstwem ziół i z dodatkiem zielonego ogórka , który nadaje mu świeżości .
Smacznie polecam :) 

 

sos czosnkowy

 

sos czosnkowy

 

Składniki :

400 ml jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

4 ząbki czosnku

pęczek szczypiorku

pęczek koperku

pęczek natki pietruszki

pół świeżego ogórka

sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania :

Do miski przekładamy jogurt i majonez . Czosnek zgniatamy praską i dodajemy do jogurtu . Zioła drobno siekamy . Ogórka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach do osobnej miski , zostawiamy na 5 min. by puścił sok . Po chwili odlewamy sok z ogórka i do sosu dodajemy tylko utarty miąsz . Dodajemy posiekane zioła . Dokładnie mieszamy . Odstawiamy na pół godziny do lodówki . Po tym czasie sos jest gotowy . Możemy go przechowywać w lodówce do ok. 2 - tyg.

 

sos czosnkowy

 

sos czosnkowy

 

Smacznego !

poniedziałek, 11 lutego 2013

 

Mam już straszną ochotę na Wielkanocne przepisy , może dlatego , że tak bardzo już mi się dłuży zima ..... pewnego dnia wychodząc rano z domu usłyszałam śpiew ptaków ..... pomyślałam " idzie Wiosna , czas zabrać się za Wielkanocne i Wiosenne przepisy ".... a tu dziś rano śnieg za oknem :( , a u mnie w lodówce gotowy Sos Tatarski .... obowiązkowy na Śniadanie Wielkanocne  . 

 

sos tatarski

 

Składniki :

150g marynowanych pieczarek

150g ogórków konserwowych

5 łyżek śmietanki 18%

5 łyżek majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego

cukier , sól i pieprz do smaku 

 

sos tatarski

 

sos tatarski

 

Sposób przygotowania :

Marynowane pieczarki i ogórki konserwowe bardzo drobno siekamy , po czym dokładnie mieszamy ze śmietanką , majonezem i jogurtem naturalnym . Następnie całość przyprawiamy do smaku cukrem , solą i pieprzem . Przekładamy sos do słoiczka i  wstawiamy na min. 1 godz. do lodówki .

Taki sos doskonale podnosi smak tradycyjnej wielkanocnej szynki lub mięsa , świetnie nadaje się również do gotowanych jajek i kanapek . 

 

sos tatarski

 

Smacznego !

Pasty i smarowidła

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram