pasztety

poniedziałek, 08 lutego 2016

Niedawno u Beatki na blogu (Niebo na talerzu) pojawił się przepis na pasztet. Od razu wiedziałam, że przepis zrobi u mnie furorę :) Pyszny, zdrowy, najlepszy z pajdą świeżego domowego chleba.... nic więcej nie potrzeba. Za przepis dziękuję i posyłam go dalej :) 

 

Pasztet z indyka

 

Składniki :

(na 4-5 słoiczków 200 g)

700 g piersi z indyka

300 g wątróbki z indyka

50 g wędzonego boczku ( opcjonalnie )

3 cebule

2 ząbki czosnku

3-4 ziarenka pieprzu

szczypta gałki muszkatołowej

kulka ziela angielskiego i jałowca

szczypta estragonu i tymianku

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1 łyżeczka soli

olej do smażenia

2 łyżki masła klarowanego 

 

Sposób przygotowania :

Mięso myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy na oleju. Następnie dolewamy ok. 1 szklankę wody i dusimy mięso pod przykryciem, do czasu aż będzie miękkie. 

Miękkie mięso przekładamy do miski. Na patelni od smażenia mięsa podsmażamy poszatkowaną cebulę i czosnek z dodatkiem masła. 

Cebulę dodajemy do mięsa. Całość mielimy w maszynce do mielenia mięsa przynajmniej dwa razy, lub mielimy na pastę przy pomocy blendera. 

Wszystkie przyprawy ucieramy w moździerzu i dodajemy do mielonego mięsa. Dokładnie mieszamy. Jeżeli pasztet wyda nam się za suchy możemy dodać do niego dwie łyżki oleju lub klarowanego masła. 

Pasztet przekładamy do wyparzonych słoiczków. Przechowujemy w lodówce. Jeżeli chcemy przechowywać pasztet dłużej niż 2 tygodnie należy słoiczki poddać tyndalizacji, jak w przepisie na Mielonkę

 

Pasztet z indyka

 

Pasztet z indyka

 

Smacznego ! 

12:43, paula.20.06 , pasztety
Link Komentarze (2) »
czwartek, 11 kwietnia 2013

 

Jeszcze nigdy nie jadłam takiego pasztetu :) Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i do tego bez pieczenia . Bardzo smaczny , idealnie podkreśla smak mięsa czy wędliny , ale sam także smakuje wyśmienicie . Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kucharskich : ,, Po prostu pyszne " Rona Kaleniuka . W nawiasach podaję moje zmiany np. pieczarki i cebulę  zamieniłam na szpinak , który moim zdaniem bardziej podkreślił smak pasztetu .

Polecam !

 

pasztet

 

Składniki :

2 szklanki brokułów

2 szklanki oskrobanej i pokrojonej marchwi

3 łyżki masła             

1 posiekana cebula    >    ( te 2 składniki zamieniłam na 1  szklankę                                                      mrożonego szpinaku  + ząbek czosnku)      

115g pieczarek          >

2 łyżki niezaprawionej żelatyny

1 szklanka sherry            ( pominęłam )

1 szklanka rosołu z kurczaka

2 szklanki sera  tartego ( dałam parmezan i gouda )                             

0,5 szklanki majonezu

1 szklanka gęstej śmietanki 18%

1 łyżka skórki otartej z cytryny

0,5 szklanki bułki tartej

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka papryki         ( pominęłam )

 

 

Sposób przygotowania :

Brokuły gotujemy razem z marchwią do miękkości . Wkładamy do malaksera (blendera) i miksujemy . Rozgrzać masło i poddusić cebulę i pokrojone pieczarki ( ja na maśle dusiłam szpinak i  posiekany czosnek ) . Przekładamy do dużej miski i dodajemy marchew i brokuły .

Zalewamy żelatynę sherry ( ja użyłam zimnej wody ) by napęczniała . Następnie rozpuszczamy w gorącym rosole .

Do miski z warzywami dodajemy pozostałe składniki i przyprawy . Wlewamy rozpuszczoną przestudzoną żelatynę . Dokładnie mieszamy . Wlewamy wszystko do formy od keksa wyłożonej folią spożywczą . Wkładamy całość do lodówki na kilka godzin , najlepiej na całą noc .

Wykładamy z formy , dzięki foli spożywczej jest to bardzo łatwe . Przykładamy duży półmisek do formy i obracamy . Delikatnie zdejmujemy blaszkę a następnie folię . Podajemy z wędliną , mięsem lub sam . 

 

pasztet

 

Smacznego !

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram