Wpisy z tagiem: piernik

czwartek, 04 grudnia 2014

Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki, niesamowicie pyszne, mięciutkie i aromatyczne. Nie wymagają długiego leżakowania przed pieczeniem oraz nie twardnieją po upieczeniu. Są idealną opcją na szybkie świąteczne pierniczki. Polecam z całego serca :)

Korzystałam z przepisu znalezionego u Dorotki :)

 

lebkuchen

 

Składniki :

( na ok. 30 sztuk )

250 g mąki pszennej

85 g zmielonych migdałów

3 łyżeczki domowej przyprawy korzennej do piernika

1 łyżeczka zmielonego cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

200 ml płynnego miodu

85 g masła

pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

 

Sposób przygotowania :

W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki : mąkę, migdały, proszek, sodę i przyprawy.

W rondelku umieszczamy miód i masło. Wstawiamy na gaz i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się masła. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.

Do suchych składników wlewamy letni miód z masłem, dodajemy skórki kandyzowane i mieszamy. Można mikserem lub łyżką. Masa będzie dość lepka ale nie dosypujcie mąki.

Ciasto przekładamy do mniejszej miseczki i wstawiamy do lodówki by całkiem ostygła.

Po wyjęciu z lodówki masa jest na tyle twarda, ze można bez problemu formować pierniczki. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, tworzymy kulki i delikatnie spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180º przez 15 minut ( nie dłużej bo będą za suche i za twarde) . 

Po upieczeniu i wystudzeniu pierniczki lukrujemy : 2 szklanki cukru pudru mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej wody.

Najlepsze są drugiego i trzeciego dnia, miękkie i aromatyczne. Połowa zniknęła jednak zaraz po upieczeniu, mimo, że były lekko skruszałe :) 

 

lebkuchen

 

lebkuchen

 

Smacznego !



Korzenne przysmaki

piątek, 21 listopada 2014

Na wielu blogach przygotowania do Świat ruszyły pełną parą :) U mnie początek zwiastuje bardzo aromatyczna przyprawa korzenna. Wykorzystałam ją do zrobienia ciasta na Piernik Staropolski, który leżakuje już sobie od tygodnia w zimnej piwnicy, a wczoraj z moimi chłopakami zagnietliśmy ciasto na pierniczki, w niedzielę zaczynamy wypiekanie :) Jeżeli jeszcze nie przygotowaliście ciasta na piernik, koniecznie to zróbcie, jeszcze zdążycie :) , ale przedtem zacznijcie od przyprawy, bogactwo aromatów Was urzeknie :)

Korzystałam z przepisu Renatki.

 

przyprawa korzenna

 

Składniki :

40 g kory cynamonu (można użyć już zmielonej)

2 płaskie łyżki mielonego imbiru

1 ziarno gałki muszkatołowej lub opakowanie (ok. 10 g) mielonej

15 ziaren ziela angielskiego

2 łyżki goździków

2 łyżeczki ziaren kolendry

15 strączków kardamonu w łupinach lub 10g mielonego

1 łyżeczka pieprzu kolorowego (lub 2, jeśli lubimy ostrzejszy aromat)

1-2 gwiazdy anyżu

 

Sposób przygotowania :

Korę cynamonu kruszymy, z gwiazdek anyżu wyłuskujemy nasionka. Ziarno gałki muszkatołowej trzemy na tarce o drobnych oczkach.

Wszystkie składniki  nie zmielone ucieramy w moździerzu lub mielimy w młynku lub blenderze. 

Wszystko razem mieszamy i umieszczamy w szczelnym pojemniczku.

Z podanych składników otrzymałam 85g gotowej przyprawy.

 

przyprawa korzenna

 

przyprawa korzenna

 

Smacznego ! 



Wigilijny Piernik 2014

piątek, 03 stycznia 2014

Nie jadł prawdziwego piernika ten , kto nie jadł Piernika staropolskiego :) Cokolwiek bym nie napisała o tym pierniku to będzie za mało . Jest kilka potraw takich jak np. bigos , gdzie im dłużej stoi tym jest pyszniejszy , nabiera więcej aromatu , staje się lepszy w smaku , taki właśnie jest ten piernik ! W tym roku robiłam go po raz pierwszy i stwierdzam z całym przekonaniem , że będzie on obowiązkowym punktem na każde następne Święta ! Przepis znalazłam na stronie ArtKulinaria.pl . Polecam z całego serca ! 

 

piernik

 

Składniki :

( z podanego przepisu wychodzą 2 duże pierniki )

500 g miodu naturalnego np. akacjowego

400g cukru (lub mniej)

250 g masła

1 kg mąki pszennej

3 jajka

3 łyżeczki sody oczyszczonej

pół szklanki mleka (125 ml)

pół łyżeczki soli

80g przyprawy korzennej do piernika

garść pokruszonych orzechów

3 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej

 

Dodatkowo do przełożenia pierników :

powidła śliwkowe

masa orzechowa 

 

Polewa czekoladowa :

300g dobrej czekolady

60g masła 

 

Sposób przygotowania :

W połowie listopada przygotowujemy ciasto , które ma leżakować w chłodnym miejscu przez minimum 5 tygodni .

Miód, cukier i masło podgrzewamy stopniowo, doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy .

Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika oraz orzechy i skórkę pomarańczową . Ciasto starannie wyrabiamy i przekładamy do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni. 

Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).

Pieczemy na min. 7 dni przed świętami ( ok. 16/17 grudnia ). 

 

Pieczenie :

Ciasto dzielimy na 3 równe części.

Przygotowujemy 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm. Smarujemy je masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Każdą z części piernika wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykładamy do blaszki, wyrównujemy . 

Pieczemy w temperaturze 160ºC (góra-dół) przez 15 - 20 minut , każdą blachę osobno . Piernik mocno rośnie,  praktycznie podwaja swoją objętość. Wyjmujemy , studzimy .

Wystudzone blaty piernikowe układamy jeden na drugim ( pozostawiając na spodzie każdego papier do pieczenia ) zawijamy całość szczelnie w folię aluminiową i obciążamy deską do krojenia . Odstawiamy do 'skruszenia' na 3 - 4 dni w chłodne miejsce. 

Po tym czasie ( ok. 21 grudnia ) pierniki przekładamy masą orzechową i powidłami śliwkowymi . 

Ponownie zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 1 dzień by masy stężały i by piernik nasiąkł wszystkimi aromatami . 

Następnego dnia ostrym nożem przekrawamy piernik na połowę i wyrównujemy wszystkie boki . Powstają nam dwa duże pierniki , które dokładnie oblewamy polewą czekoladową ( Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej ) . Odstawiamy by czekolada zastygła na piernikach i całość zawijamy w folię . Teraz pierniki czekają już na Święta :) 

 

piernik

 

piernik

 

piernik

 

Smacznego ! 

wtorek, 24 grudnia 2013

Bardzo długo szukałam odpowiedniego przepisu na szybki i nieskomplikowany piernik . Taki , którego można przygotować na ostatnią chwilę . Ten jest właśnie taki , prosty w przygotowaniu i nieziemsko pyszny , wilgotny i aromatyczny .  Przepis zapożyczony ze strony Feeria Smaków .  Polecam Wam serdecznie ! 

Przy okazji chciałabym Wam Wszystkim złożyć najserdeczniejsze życzenia : przede wszystkim zdrowia , spokoju i radości . Aby wszystkie Wasze dni przepełnione były miłością i towarzystwem bliskich wam osób . Cieszcie się każdym dniem , bawcie i spełniajcie marzenia :)

Wesołych Świąt Kochani ! 

 

piernik

 

Składniki :

2,5  szklanki mąki pszennej

0,5  szklanki cukru pudru

30 g cukru waniliowego

2 czubate łyżeczki kakao

opakowanie przyprawy do piernika (40g )

1 łyżeczka sody

2 łyżki płynnego miodu

1 szklanka mleka

200 g powideł śliwkowych

120 g roztopionego masła

3 duże jajka

0,5  szklanki sparzonych rodzynek

 

Polewa :

50 g mlecznej czekolady

75 g masła

łyżeczka kakao

2 łyżki cukru

2 łyżki wody

odrobina ekstraktu z wanilii

 

 

 

Sposób przygotowania :



Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175oC. Keksówkę (25 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Suche składniki: mąkę, sodę, cukier puder, kakao i przyprawę piernikową - przesiewamy do miski. Dodajemy cukier waniliowy.

W drugiej misce ubijamy całe jajka na puszysty krem (ale bez przesady; wystarczy, że nabierze jasnego koloru i pozostanie lekko lejący).

W trzeciej, największej misce mieszamy mleko, powidła, roztopione masło miód. Dodajemy suche składniki - miksujemy do połączenia w jednolitą masę. Na końcu dodajemy jajka i ponownie miksujemy ale tym razem na niższych obrotach miksera. Na koniec delikatnie łączymy z  rodzynkami . Masę przelewamy do keksówki. Pieczemy około 1 godziny (u mnie 1 godz i 15 minut) do tzw suchego patyczka. Jeśli wierzch zanadto się rumieni przykrywamy folią. Studzimy .

Składniki polewy umieszczamy w rondelku. Powoli podgrzewamy do powstania gładkiej masy. Lekko studzimy i polewamy  piernik.

 

 

piernik

 

 

piernik

 

 

 

Smacznego ! 


wtorek, 17 grudnia 2013

Fantastyczny deser , idealny na zabiegane dni przedświąteczne , szybki w przygotowaniu i mega smaczny . Polecam ! 

 

mandarynki

 

Składniki :

3 mandarynki 

pół szklanki cukru 

pół szklanki wody 

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki przyprawy korzennej

 

Sposób przygotowania :

Mandarynki obieramy ze skórki . Na patelnię wlewamy wodę , dosypujemy cukier i przyprawy . Całość dokładnie mieszamy tak by nie było grudek . Wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy na małym ogniu do czasu aż syrop zacznie gęstnieć . Pod koniec na patelni układamy mandarynki i obracając obtaczamy je w syropie korzennym . Podajemy na ciepło lub na zimno . 

 

mandarynki

 

Smacznego ! 

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Instagram